Връзки за достъпност

Извънредни новини
АЕЦ "Запорожие" в Украйна
АЕЦ "Запорожие" в Украйна

на живо Войната: АЕЦ "Запорожие" е "опасно близо" до ядрен инцидент, предупреди МААЕ

Обновена

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия атакува енергийни цели в няколко украински области
  • Украйна е отблъснала 20 руски атаки с дронове в 7 региона
  • Украйна се е съсредоточила върху отбраната на Харков
  • Взривен е руски петролопровод за пренос на нефт до танкери
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
13:13 29.6.2022

Руснак е осъден, защото помолил дъщеря си да махне символа Z от кола

Жител на Налчик, столицата на руската република Кабардино-Балкария, стана първия осъден по новия наказателен член, който криминализира “дискредитирането” на руската армия, съобщи Би Би Си в сряда.

Заурбек Жамбеков е бил признат за виновен от местния съд по обвинение, че е склонил непълнолетно лице да извърши престъпление. Мъжът е получил двегодишна условна присъда и глоба от 30 000 рубли, защото е помолил 12-годишната си дъщеря да премахне стикер със символа Z от чужда кола.

11:56 29.6.2022

САЩ санкционираха отбранителната индустрия и вноса на злато от Русия

САЩ наложиха нови санкции срещу Русия заради военната ѝ инвазия в Украйна. Те са насочени срещу руската отбранителна индустрия и вноса на руско злато и отразяват постигнатите договорки на срещата на лидерите от Г-7 в Германия.

Новият пакет от американски санкции обхващат 70 юридически лица, сред които руската отбранителна фирма Ростех, както и 29 физически лица.

Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ обяви, че целта им е “да ударят в сърцето способността на Русия да разработва и доставя оръжия”. Санкциите срещу Ростех допълват вече обявените ограничения, засягащи държавния авиокосмически и отбранителен конгломерат.

Американското финансово министерство заяви, че “управляващият орган на Ростех включва повече от 800 юридически лица” и всички субекти, в които Ростех притежава 50% или повече, са блокирани, включително производителят на руските изтребители МиГ и Сухой.

10:37 29.6.2022

Руските сили задържаха бившия кмет на окупирания град Херсон

Руските сили задържаха бившия кмет на окупирания украински град Херсон, съобщи ДПА. Информацията беше потвърдена от зам.-ръководителя на проруската военна администрация на Херсон Кирил Стремусов пред руската информационна агенция РИА Новости.

По думите на Стремусов бившият кмет Игор Колихаев е арестуван, защото открито е призовавал местните власти да саботират и да пренебрегват указанията на новата градска администрация.

Колихаев остана в града след руската окупация, но отказа да сътрудничи на руските сили, припомня ДПА. Според помощничката му Галина Ляшевска той е бил отвлечен от Националната гвардия и вътрешното разузнаване на Русия ФСБ след среща с други бивши членове на градския съвет.

10:23 29.6.2022

Зеленски призова ООН да изпрати свой представител в Кременчук

Организацията на обединените нации (ООН) да изпрати свой специален представител в украинския град Кременчук, където десетки бяха убити и ранени при руски ракетен обстрел срещу търговски център. Това призова президентът на Украйна Володимир Зеленски.

08:33 29.6.2022

Руската армия обстрелва безразборно Лисичанск, съобщиха украинските власти

Руската армия обстрелва безразборно Лисичанск - един от последните градове под украински контрол в Източна Украйна. Местните власти описват ситуацията в населеното място като „много трудна“.

„Руснаците използват всяко оръжие, което им е под ръка и не правят разграничение дали целите са военни или не – училища, детски градини, културни институции“, каза губернаторът на украинската Луганска област Серхий Хайдай. Той добави, че ситуацията в Лисичанск прилича на тази в Северодонецк, където руските сили разрушаваха сграда след сграда преди да превземат града, което стана на 25 юни.

„Ситуацията в Лисичанск е много трудна“, каза Хайдай. „Всичко се унищожава.“

Британското разузнаване съобщи, че руските сили отбелязват напредък в опитите си да обградят Лисичанск. В съобщението на Министерството на отбраната на Великобритания се казва, че от 25 юни руската армия е напреднала с 2 километра към петролната рафинерия до града.

15:18 28.6.2022

Как са разположени руските сили в Източна Украйна

Тази карта показва напредъка на руските сили и украинските контраофанзиви в Източна Украйна, където са концентрирани усилията на Русия в момента. Руската инвазия в Украйна започна на 24 февруари.

14:01 28.6.2022

ЕС и Г-7 остро осъдиха руската ракетна атака по търговски център в Кременчук

Европейският съюз (ЕС) и лидерите на Г-7 остро осъдиха във вторник руския ракетен обстрел по търговски център в украинския град Кременчук, при който в понеделник вечерта бяха убити и ранени десетки цивилни украинци.

"Това е поредното отвратително действие на руските въоръжени сили в поредица от нападения срещу цивилни и цивилна инфраструктура, включително в Киев", се казва в изявление на европейския върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той споделя мнението на лидерите на Г-7, че атаката по мола в Кременчук представлява военно престъпление.

12:02 28.6.2022

Русия отрича да е обстрелвала мола в Кременчук. Целта е била оръжеен склад в съседство

Руската армия не е обстрелвала търговския център в украинския град Кременчук, в който преди ден десетки цивилни бяха убити и ранени, а е атакувала намиращ се в съседство оръжеен склад. Това заяви руското военно министерство в официалния си канал в Телеграм във вторник, предаде Ройтерс.

"В Кременчук руските сили удариха от въздуха с високоточни ракети склад с въоръжение, доставено от САЩ и Европа", посочва руското министерство с уточнението, че "детонацията на складираните амуниции за западното въоръжение е предизвикала пожар в неработещ търговски център, намиращ се до склада".

Кадри с горящите развалини на въпросния мол бяха разпространени в понеделник и предизвикаха реакцията на лидерите от Г-7, които определиха атаката като военно престъпление.

Първоначалната информация сочеше, че в момента на обстрела в търговския център са се намирали около 1000 души. Впоследствие украинските власти съобщиха, че там са загинали най-малко 18 души и десетки са били ранени.

10:39 28.6.2022

Собственикът на "Азовстал" заведе дело срещу Русия пред ЕСПЧ

Най-богатият човек в Украйна Ринат Ахметов заведе дело срещу Русия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) с искане за компенсация за загубите, причинени от продължаващата непредизвикана инвазия на руската амрия в Украйна.

Холдинговата компания на Ахметов System Capital Management (SCM) заяви в изявление от 27 юни, че магнатът е загубил милиарди долари в бизнеса, откакто Русия започна войната преди повече от четири месеца.

В изявлението се казва, че като собственик на "Азовстал" и много други промишлени съоръжения, които са били мишена на нахлуващите руски въоръжени сили, Ахметов "се стреми да гарантира, че Русия носи отговорност за разрушенията, които причинява в Украйна".

Руските войски превзеха стоманодобивния завод "Азовстал" в югоизточния украински пристанищен град Мариупол през май след обсада, която продължи седмици, докато украинските бойци и стотици цивилни се и=уркиваха в завода.

Ахметов също така иска разпореждане от съда, което да "пречи на Русия да се ангажира с по-нататъшно блокиране, плячкосване, отклоняване и унищожаване на зърно и стомана", произведени от неговите компании, се казва в изявлението.

09:46 28.6.2022

Посолството на Русия в България обяви дарителска кампания за военните си в Украйна

Посолството на Русия в България обяви начало на дарителска кампания в помощ на руските военни, които се бият на фронта в източния украински регион Донбас, и техните семейства.

По този повод е била създадена благотвотворителната фондация "ЗаЩИТа", която "има за цел оказване на всестранна помощ и осигуряване на допълнителни мерки на социална подкрепа на военните и семействата им за сметка на доброволни дарения от физически и юридически лица".

В съобщението на ръководената от Елеонора Митрофанова дипломатическа мисия в София се уточнява, че то е публикувано, "отчитайки много запитвания от граждани до Министерството на отбраната на Руската федерация относно помощта на военните, участващи в специалната операция".

09:31 28.6.2022

Расте броят на жертвите при руската атака срещу мола в Кременчук

Броят на убитите при руския ракетен удар срещу мол в град Кременчук, в Централна Украйна, достигна 16 души, а 59 са ранените, съобщи през нощта в Телеграм началникът на украинските спасителни служби Серхий Крюк, цитиран от Франс прес.

"Към този час, знаем за 16 убити и 59 ранени, от които 25 са хоспитализирани. Информацията постоянно се актуализира", написа Крюк.

Спасителните служби се концентрират основно в "спасяване на затрупани хора, разчистване на отломките и гасене на пламъците", каза служителят и добави, че "всички спасителни екипи работят с висока интензивност" и "работата върви денонощно".

09:25 28.6.2022

Г-7 определи руския обстрел по мола в Кременчук като военно престъпление

Ракетният удар по търговски център в Кременчук, който Русия нанесе късно вечерта в понеделник, представлява военно престъпление. Това казаха лидерите на страните от Г-7 в съвместно изявление.

В него Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ осъдиха атаката и я определиха като "ужасяваща". Лидерите на седемте страни са на тридневна среща в Германия, която приключва във вторник.

22:38 27.6.2022

Руснаците обстреляха Лисичанск, съобщи губернаторът на Луганска област

Най-малко осем души загинаха, а 21 са ранени при руско ракетно нападение срещу източния град Лисичанск, съобщи в Телеграм губернаторът на украинската Луганска област Сергий Гайдай, цитиран от Ройтерс.

"Руснаците стреляха по тълпа хора с ракетни установки "Ураган" в момент, когато цивилни граждани си наливаха вода от цистерна. Осем жители са загинали, а 21 са откарани в болница", уточни Гайдай, цитиран от Франс прес.

Лисичанск е последният голям град, който още не е завзет от руснаците в Луганска област, една от двете области в Донбаския промишлен басейн.

22:33 27.6.2022

Десетки убити и ранени при руски обстрел срещу търговски център в Кременчук 

Най-малко 13 души загинаха при руски ракетен обстрел срещу търговски център в Кременчук в Централна Украйна. Има и поне 50 ранени, съобщи губернаторът на Полтавска област Дмитро Лунин, цитиран от Ройтерс.

Светът е "ужасен" от удара по мола в Кременчук, написа в Туитър държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес. Той увери, че Вашингтон ще продължи да подкрепя Киев и ще държи Русия отговорна.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик изрази съжаление за удара по мола и подчерта, че "всякакъв вид цивилна инфраструктура, което очевидно включва молове, както и мирните граждани, никога не трябва да стават мишена".

Британският премиер Борис Джонсън пък обвини в свое изявление руския президент Владимир Путин в жестокост и варварство заради атаката.

17:36 27.6.2022

Около 500 цивилни са блокирани в химическия завод "Азот" в Северодонецк, казаха сепаратистите

Около 500 цивилни все още са блокирани в химическия завод "Азот" в Северодонецк, каза в понеделник представителят в Москва на сепаратистите от т.нар. Луганска народна република, цитиран от ДПА.

В изявление пред руската национална телевизия Родион Мирошник заяви, че цивилните не могат да напуснат, защото голяма част от изходите от завода са минирани и сапьори работят по обезвреждането им.

"Така че тези хора могат да решат дали искат да останат в района на Северодонецк, или да напуснат", каза Мирошник.

Ройтерс отбеляза, че тези твърдения не могат да бъдат проверени от независим източник.

Северодонецк вече е изцяло под руски контрол, а сражения се водят за контрол над съседния град Лисичанск. По-рано украинските власти призоваха всички цивилни да се евакуират незабавно.

16:57 27.6.2022

Зеленски се включи в срещата на Г-7 и изрази надежда войната да приключи до зимата

Русия да изтегли войските си от територията на Украйна преди началото на зимата. Тази надежда изрази украинският президент Володимир Зеленски в свое видеообръщение по време на срещата на лидерите от Г-7 в Германия.

Лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ продължават в понеделник тридневната си среща на високо ниво в Баварските Алпи, където обсъждат засилването на западния натиск върху Русия с цел да прекрати военните си действия в Украйна.

09:29 27.6.2022

Шестима души пострадаха при ракетен удар в Одеска област в Украйна. Руските сили настъпват в Лисичанск

Шестима души, сред които едно дете, пострадаха при руски ракетен удар в Одеска област, Южна Украйна, тази нощ, съобщи УНИАН, като се позова на украинските въоръжени сили, предаде БТА.

Ракетата била изстреляна от руски стратегически бомбардировач Ту-22М. Поразен бил жилищен район на неуточнено населено място, където били унищожени няколко жилищни сгради и селскостопански постройки на площ от около 500 квадратни метра, съобщи Оперативно командване "Юг" на украинските въоръжени сили.

През уикенда бе отчетено засилване на руските ракетни удари в цяла Украйна, отбелязва ДПА. Поразени бяха редица украински региони, които не са на фронтовата линия - Лвовска, Хмелницка, Житомирска, Киевска, Черниговска област, Николаевска и Одеска област.

В Донбас, на изток, след като установи в събота пълен контрол над Северодонецк, руската армия се опитва да блокира от юг неговия град близнак Лисичанск с помощта на артилерийска стрелба, съобщи в понеделник генералният щаб на украинските въоръжени сили, цитиран от агенция Укринформ.

14:09 26.6.2022

Нови експлозии в Киев, Черкаси и в района на Харков

Украинските власти съобщиха за нови експлозии в столицата Киев, в централния град Черкаси и в района на Харков.

Ръководителят на Харковската областна администрация каза, че през изминалото денонощие в резултат на руската агресия един човек е загинал, а общо 7 души в Харков и Изюм са били ранени.

В същото време Москва съобщи, че нейните сили са нанесли удари срещу три военни учебни центъра в Северна и Западна Украйна, включително един близо до полската граница.

13:55 26.6.2022

Един човек е бил убит, петима са били ранени при руската ракетна атака срещу Киев

Един човек е бил убит, а други петима са били ранени при руската ракетна атака по жилищни блокове в Киев в неделя сутринта. Това съобщи ръководителят на украинската национална полиция Ихор Клименко.

Сред ранените са и седемгодишно дете и неговата майка, която по думите на Клименко е руска гражданка.

" Кажете на руските пропагандисти, че Русия убива своите граждани в жилищни сгради, наричайки ги военни обекти в своите доклади", каза Клименко.

По данни, съобщени от говорител на Въоръжените сили на Украйна, ракетите са били изстреляни от Каспийско море.

09:55 26.6.2022

Руски ракети удариха Киев

Русия е нанесла ракетни удари по цивилни цели в украинската столица Киев, съобщиха украинските власти. Няколко експлозии са чути рано сутринта в неделя, като Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, написа в Туитър, че ракетните удари са били 4.

Държавна служба за извънредни ситуации на Украйна съобщи, че са разрушени няколко етажа от жилищни сгради, избухнал е пожар. По информация на службата има и пострадали. Спасителните операции продължават.

"Има хора под развалините. Някои жители са евакуирани, двама пострадали са хоспитализирани", съобщи кметът на Киев Виталий Кличко.

Заредете още

XS
SM
MD
LG