Връзки за достъпност

Извънредни новини
Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

на живо Войната: Украйна очаква голяма руска офанзива през май или юни

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
16:34 31.7.2022

Украйна обяви задължителна евакуация от Донецк

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че правителството е взело решение за задължителна евакуация на хората в област Донецк в Източна Украйна заради интензивните сражения с руските сили и опасността от замръзване през зимата.

Според Киев стотиците хиляди хора, които все още са в зони на бойни действия в целия регион Донбас, трябва да напуснат.

16:32 31.7.2022

Русия позволява на ООН и Червения кръст да разследват смъртта на военнопленниците в Еленовка

Министерството на отбраната на Русия покани ООН и Международния червен кръст да разследват случилото се в затвора в затворническия лагер в Оленовка, където по-рано тази седмица умряха над 50 украински военнопленнци.

Градът е в Източна Украйна и се намира под руска окупация в момента. Той е близо до фронтовата линия, а местните военни бараки се ползват от руските си да държат пленени украински войници.

В петък Киев и Москва се обвиниха взаимно за атаката срещу затвора.

15:05 31.7.2022

Руските военноморски сили ще получат хиперзвукови крилати ракети, каза Путин

Новата военноморска доктрина на Руската федерация открито очертава границите на страната, включително в Арктика и Черно море, каза руският президент Владимир Путин.

"Защитата им ще бъде осигурена твърдо и с всички средства. От ключово значение за това са възможностите на военноморския флот. Той е в състояние да отговори светкавично на всеки, който реши да посегне на нашия суверенитет и свобода", каза той.

Путин говори в неделя в Санкт Петербург по случай Деня на военноморските сили, който се отбелязва в Русия. По думите. му в близките месеци този род войски ще получи нови хиперзвукови крилати ракети "Циркон", а къде ще бъдат разположени те, ще зависи от руските интереси.

10:00 31.7.2022

Русия иска да проведе референдуми в окупираните територии в Украйна според Лондон

Властите, назначени от Москва в наскоро окупираните територии в Южна Украйна, са под натиск от Русия да проведат референдуми за присъединяване към Русия. Това каза британското министерство на отбраната на 30 юли.

„Местните власти вероятно принуждават населението да разкрива лични подробности, за да се съставят регистрите за гласуване“, допълни Лондон.

Миналия месец военната администрация, която Москва назначи да управлява района около окупирания украински град Херсон, съобщи, че се готви да проведе референдум за присъединяване към Русия. Херсон е важен пристанищен град на Черно море, който е изцяло под руски контрол от началото на март.

През 2014 г. Русия незаконно анексира полуостров Крим от Украйна след като там се проведе референдум. Смята се, че резултатите му са били фалшифицирани. Според тях 97% от гласоподавателите са подкрепяли присъединяването към Русия.

10:55 30.7.2022

Русия има планове да анексира и областите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, казва САЩ

Вашингтон забелязва все повече признаци, че Русия подготвя почвата за опит да анексира цялата територия на източните украински области Донецк и Луганск и южните области Херсон и Запорожие, в това число чрез поставянето на незаконна администрация в контролираните от нея райони "с целта да организират фалшиви референдуми или да издадат укази за присъединяване към Русия". Това каза постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд по време на заседание на Съвета за сигурност на организацията, предаде Асошиейтед прес.

09:22 30.7.2022

Украйна настоява Русия да позволи на ООН и Червения кръст да разследват случилото се в затвора в Еленовка

Украйна призова Русия да даде достъп на ООН и Червения кръст, които да проведат независимо разследване на случилото се в затворническия лагер в Оленовка, град под руска окупация. В петък Киев и Москва се обвиниха взаимно за атака срещу затвора, при която са загинали над 50 украински военнопленници.

Украйна казва, че руските сили са атакували лагера, който се използва основно за задържането и разпита на украински военни, за да прикрият предполагаеми изтезания и екзекуции срещу тях. Те казват, че тук са били държани членове на батальона Азов, които отбраняваха Мариупол и бяха пленени през май.

Руското министерство на отбраната казва, че затворът е бил ударен от Украйна с ракети HIMARS, произведени в САЩ, и обвини Украйна в "умишлено извършена" провокация.

18:03 29.7.2022

Зеленски присъства на товаренето на първия кораб с украинско зърно от началото на инвазията

Украинският президент Володимир Зеленски посети в петък района на Одеса, за да наблюдава товарене на зърно на турски кораб, след като износът беше подновен за първи път от началото на руската инвазия, предаде Асошиейтед прес.

"Това е първият плавателен съд, първият кораб, който се товари от началото на войната", заяви той, допълвайки, че износът на зърно ще започне с отплаването на няколко кораба, които вече са натоварени, но все още не могат да напуснат украинските пристанища.

"От наша страна сме напълно подготвени. Изпращаме всички необходими сигнали към нашите партньори, ООН и Турция, а армията ни обезпечава сигурността. Очакваме съответния насрещен сигнал от турска страна и ООН, за да можем да започваме", заяви Зеленски от пристанище Черноморск, цитиран от президентската канцелария.

Товаренето в Черноморск е част от подготовката за подновяване на зърнените доставки според подписаното споразумение с Турция, подпомогнато от ООН, припомня Ройтерс.

16:49 29.7.2022

Русия и Украйна взаимно се обвиниха за обстрел по затвор с украински войници

Украинската армия отрече твърденията на проруските сепаратисти, че е обстреляла затвор с украински военнопленници в Еленовка. Според позицията на Киев атаката е била предприета от Москва, за да прикрие предполагаеми изтезания и екзекуции на украинци там. Украйна твърди, че става въпрос за "провокация, за която Русия носи отговорност", предаде ДПА.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски – Михайло Подоляк, нарече руските обвинения "класическа, цинична и добре планирана операция под фалшив флаг". Украински военни източници изтъкват, че техните части използват американските ракетни установки HIMARS, които са с висока прецизност, и не обстрелват цивилни обекти, "особено места, в които има възможност да се държат в плен наши братя по оръжие".

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини Русия, че е извършила военно престъпление, като е нанесла удар в Еленовка, съобщи Ройтерс. Той призова в Туитър "всички партньори решително да осъдят това брутално нарушение на международното хуманитарно право и да признаят Русия за терористична държава".

11:52 29.7.2022

Проруските сепаратисти твърдят, че 40 военнопленници са убити при украински обстрел

Проруските сепаратисти в Източна Украйна съобщиха, че най-малко 40 украински войници са загинали, а 130 са ранени при украински обстрел на затвор в град Еленовка, предаде Асошиейтед прес.

По думите на говорителя на сепаратистите в Донецк Даниил Безсонов украинските войници са били пленени при ожесточените боеве за украинското пристанище Мариупол на Азовско море.

Руското министерство на отбраната съобщава, че затворът е бил ударен от Украйна с ракети HIMARS, предаде агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс.

10:07 29.7.2022

Никоя държава не инвестира в тероризъм повече от Русия, обяви Зеленски

Нито една друга държава в света не инвестира в тероризъм повече средства от Русия. Това каза украинският президент Володимир Зеленски в традиционното си видеообръщение.

"Можете да изберете който и да било ден в Украйна - например днешния или всеки ден след 24-ти февруари, за да установите, че никой по света не инвестира в тероризъм повече от Русия. Това има нужда от правен отговор на глобално ниво", каза той.

Зеленски благодари на американския Сенат, който по-рано единодушно одобри резолюция, призоваваща държавния секретар Антъни Блинкън да определи Русия като държава, която подкрепя тероризма. Като причина в документа са посочени руските военни действия в Чечения, Грузия, Сирия и Украйна.

Резолюцията не е обвързваща за Държавния департамент, уточнява "Ню Йорк таймс", но увеличава натиска върху администрацията на президента Джо Байдън да добави Русия към списъка с държави, които подкрепят тероризма. Този списък вече включва Куба, Северна Корея, Иран и Сирия.

08:12 29.7.2022

Руските сили обстреляха Харков. Продължава украинската контраофанзива в Херсон

Руските въоръжени сили обстреляха централната част на източния украински град Харков през нощта срещу петък, съобщи кметът Игор Терехов.

По думите му едното попадение е в двуетажна сграда, където вече работят екипите на спешните служби. До момента няма информация за ранени или загинали.

Москва предприе атака и в района на Чернигов, където се съобщава за поне петима загинали и 25-има ранени при въздушен удар срещу хангари на училище за пилоти в град Кропивницки.

В същото време продължава украинската контраофанзива в района на южния град Херсон, където украинската армия разруши Антоновския мост, използвайки американски ракетни системи с висока точност HIMARS.

16:44 28.7.2022

15 души са пострадали при обстрел край Киев

В резултат на ракетнен обстрел в Киевска област в четвъртък сутрин са пострадали 15 души. "В момента разполагаме с това число. В същото време благодарение на своевременното реагиране на сигнала за тревога успяхме да избегнем по-тежки последствия", съобщи началникът Националната полиция в Киевска област Андрей Небитов в телеграм. „Полицията откри останките от друга ракета на нашествениците в гориста местност също в района на Вишгород. Тук за щастие няма пострадали", добави той.

По-рано ръководителят на Киевската областна администрация Алексей Кулеба съобщи, че руските окупатори са нанесли масиран ракетен удар в района на Киев в четвъртък. Потвърдени са 5 вражески ракети в района на Вишгород, а още 2 са свалени от силите за противовъздушна отбрана.

По думите на Кулеба 5 цивилни са ранени и са нанесени щети на обекти от военната инфраструктура. По-късно заместник-началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Алексей Громов съобщи, че Руската федерация е нанесла удари по военна част в Лютеже в Киевска област и в Хончаровски в Черниговска област, в резултат на което има загуби в личния състав на украинската армия.

13:31 28.7.2022

Над 75 000 руснаци са убити или ранени в Украйна, твърди САЩ

Повече от 75 000 руски войници - около половината от силите, изпратени от Москва да нахлуят в Украйна през февруари, се смятат за убити или ранени, съобщи американски депутат. Информацията е на американското разузнаване и идва на фона на съобщенията, че Киев засилва своята контраофанзива, за да си върне окупираната област Херсон.

Елиса Слоткин - демократ от Мичиган, говори пред CNN след участие в секретен брифинг със служители от администрацията на президента Джо Байдън.

"Бяхме информирани, че над 75 000 руснаци са били убити или ранени, което е наистина огромна цифра. Въпреки невероятните суми, инвестирани в техните сухопътни сили, над 80 % от тях са много изморени,“ каза тя.

Военните загуби са държавна тайна в Русия дори в мирно време и няма актуализирани официални данни за броя на загиналите. Последната оценка на ЦРУ беше, че 15 000 руски войници са били убити в битките. По данни на Киев от преди дни само убитите руски окупатори вече са над 40 000 души.

Новите цифри, ако бъдат потвърдени, биха означавали тежки загуби за Русия, докато Украйна продължава с контранастъпление в окупираната южна част на страната. Британското министерство на отбраната съобщи в ежедневния си разузнавателен бюлетин рано на 28 юли, че контранастъплението на Украйна в Херсон набира скорост.

07:27 28.7.2022

Руските сили се прегрупират в Южна Украйна

Руските войски са ангажирани в мащабно прегрупиране в южната част на страната, включително район, където Украйна е започнала контранастъпление. Това каза секретарят на Съвета за сигурност на Украйна Алексий Данилов по украинската телевизия в сряда.

По думите на Данилов прегрупирането се извършва в посока на Херсонска, Мелитополска и Запорожка област, като и руснаците довеждат и допълнителни сили. Наталия Хуменюк, говорител на оперативно командване Юг, каза по-рано по украинска телевизия, че украинското контранастъпление в южната част на Украйна напредва.

18:23 27.7.2022

Германия ще достави на Украйна 100 самоходни оръдия

Германската компания Krauss-Maffei Wegmann (KMW) потвърди , че с разрешението на германското правителство ще достави на Украйна сто самоходни артилерийски установки Panzerhaubitze 2000, произведени от KMW. инистърът на икономиката на Германия Роберт Хабек е одобрил сделката на 13 юли, но тя става известна едва сега, отбелязва сп. Spiegel.

Киев изпрати заявление за закупуване на самоходни оръдия от тази модификация още през април. Стойността на договора е 1,7 милиарда евро, което е няколко пъти повече от общия размер на германските военни доставки за Украйна, извършени досега (600 милиона евро).

Производството на всички 100 поръчани самоходни оръдия ще започне веднага, но ще отнеме повече от един месец. Panzerhaubitze 2000 се смята за едно от най-модерните оръжия от този тип. То е способно да поразява цели на разстояние до 40 км и да стреля със скорост 10 изстрела в минута. Няколко Panzerhaubitze 2000, изпратени по-рано в Украйна, вече са показали ефективността си на фронта.

12:11 27.7.2022

Украйна уцели стратегически мост

Украински войници са нанесли големи щети на стратегически мост, който е от значение за доставките за руските сили, окупирали южни части на Украйна. Това съобщи Кирил Стремоусов, заместник-ръководител на назначената от Москва администрация на Херсонската област.

По думите му Антоновският мост над река Днепър не е разрушен, но платформата му е осеяна с дупки, които не позволяват придвижване на превозни средство по него. Стремоусов уточни, че мостът е поразен с изпратените от САЩ ракетни системи за залпов огън HIMRAS.

Съоръжението с дължина 1,4 км получи сериозни повреди и миналата седмица след няколко украински удара. То беше затворено за камиони, но пътнически автомобили продължиха да минават по него до снощната атака.

Антоновският мост е ключов за прекосяването на Днепър в Херсонската област. Другият вариант е язовирната стена на водноелектрическата централа в Каховка, която бе обстрелвана миналата седмица от украинските сили, но остана проходима за превозни средства.

11:44 27.7.2022

Сепаратистите твърдят, че са завзели втората по големина украинска въглищна електроцентрала

Подкрепяните от Москва сепаратисти твърдят, че са завзели контрола над втората по големина въглищна електроцентрала в Украйна близо до град Свитлодарск в района на Донецк.

Руски сепаратистки медии разпространиха снимки, за които се твърди, че показват руски наемници от частната военна групировка "Вагнер" пред административната сграда на електроцентралата.

Информацията не може да бъде потвръдена от неезависими източници. Украинският генерален щаб не спомена електроцентралата във вечерния си доклад, но каза, че е имало боеве около село Семихиря, което се намира наблизо.

Новината идва ден след като Русия насочи южните черноморски региони на Одеса и Николаев с въздушни удари, които засегнаха частни сгради и пристанищна инфраструктура.

06:43 27.7.2022

Ранени украински войници ще бъдат лекувани в американска военна болница

Пентагонът е одобрил план, който позволява ранените украински войници да бъдат лекувани в американска военна болница в Германия. Президентът на Русия Владимир Путин нареди нападение срещу Украйна на 24 февруари и досега руските сили са окупирали една пета от украинската територия. Правителството в Киев казва, че всеки ден загиват между 100 и 200 украински войници.

Американски представител съобщи пред Ройтерс, че все още нито един украински войник не е лекуван в болница на САЩ, както и че американски войници няма да ходят в Украйна, за да транспортират ранени украинци.

Украинските войници ще бъдат лекувани в Регионалния медицински център Ландщул, който се намира до американската военновъздушна база Рамщайн, югозападно от Франкфурт. Това е най-голямата американска военна болница извън САЩ.

12:56 26.7.2022

Русия нанесе удари източно от Одеса. Поразено е и пристанището в Николаев

Руската армия е нанесла нови удари с крилати ракети в южната част на Украйна, съобщиха украинските власти във вторник. Серхий Братчук, говорител на военната администрация в Одеса, каза пред украински телевизионен канал, че ракета, изстреляна от Черно море, е ударила региона, но не даде информация за жертви.

Източно от Одеса по крайбрежието на Черно море руска атака е повредила инфраструктурата на пристанището на Николаев, каза и кметът на града Олександър Сенкевич.

Междувременно голям пожар е избухнал в нефтено депо в Будьоновска област в подкрепяната от Русия "Донецка народна република" в Източна Украйна. Според руската агенция ТАСС той е възникнал, след като украинските сили са обстреляли района. Няма данни за жертви или ранени.

Информацията не може да бъде потвърдена чрез независими източници.

12:35 26.7.2022

Зеленски смени висш военен командир в Източна Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски смени висш военен командир в Източна Украйна след големите териториални загуби от Русия. В понеделник Зеленски издаде укази за освобождаване от длъжност на генерал-майор Хригорий Халахан и назначаване на Виктор Хоренко на негово място като командир на силите за специални операции на украинската армия.

Халахан е ръководеше звеното в източните райони на Донецк и Луганск от август 2020 г. Той се прехвърля в Службата за сигурност на Украйна, където ще служи като заместник-началник на центъра за борба с тероризма.

Откакто Русия започна своята инвазията през февруари, руските сили поеха пълен контрол над района на Луганск и голяма част от района на Донецк. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи в понеделник в оценката си на бойното поле, че руските части са постигнали успехи във въглищната електроцентрала Вухлехирск, разположена на около 50 километра североизточно от Донецк. Електроцентралата е атакувана от дни.

На близкия фронт обаче руските атаки в посока на градовете Бахмут и Сиверск са били отблъснати, казаха от Генералния щаб.

Заредете още

XS
SM
MD
LG