Връзки за достъпност

Извънредни новини
Поразена от украински дрон къща в Белгородска област, 18 април 2024 г.
Поразена от украински дрон къща в Белгородска област, 18 април 2024 г.

на живо Войната: Взривове в Одеса и Черноморск. Украински дронове атакуваха няколко руски области

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Руски обстрел по Одеса и Черноморск, украински дронове атакуваха няколко области в Русия
  • Киев твърди, че е свалил руски бомбардировач Ту-22
  • Жозеп Борел иска ЕС да дари системи за противовъздушна отбрана на Украйна
  • Дания е първата страна, закупила оръжия за украинската армия от украински производители
22:06 11.8.2022

Над 20 западни държави изпращат още 1,5 млрд. евро военна подкрепа за Украйна

На международна конференция в Копенхаген донорите се ангажираха с повече от 1,5 млрд. евро в подкрепа на Украйна, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Според датския министър на отбраната Мортен Бьодсков, който огласи числото след края на срещата, тази сума може и да нарасне.

Парите са предвидени за използване през тази и следващата година, каза той. Полша, Словакия и Чехия също така се договориха да разширят производството на артилерийски системи, боеприпаси и друго оборудване, каза министърът за конференцията, която се фокусира върху оръжията, обучението и подкрепата за разминиране.

В съвместно изявление страните участнички обещаха постоянна и устойчива военна подкрепа за Украйна и се договориха да проведат следваща виртуална среща през септември.

Двадесет и шест държави изпратиха делегации на конференцията в Копенхаген, проведена, за да допълни сътрудничеството в рамките на Контактната група за Украйна, която координира доставките на оръжие за украинските въоръжени сили. България не участва в този формат.

Съдомакинът Великобритания също обеща да изпрати повече ракетни установки за залпов огън на Украйна. Ще бъдат изпратени и "значителен брой" прецизни ракети М31А1, заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс.

15:13 11.8.2022

Зеленски предупреди за опасност от нова ядрена катастрофа като Чернобил

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди международната общност за опасността от нова ядрена катастрофа, подобна на тази в Чернобил през 1986 г.

"Русия е терористична държава, която държи за заложник Запорожката АЕЦ и я използва за изнудване. Русия днес е дори още по-цинична и опасна от Съветския съюз, който тогава се опита да скрие ядрената катастрофа в Чернобил", каза той по видеовръзка при откриването на дарителска конференция за Украйна в Копенхаген, предаде БТА.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников добави, че придобиването на повече изтребители е приоритет за страната.

Междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за незабавно прекратяване на военните действия край атомната централа - и от руските, и от украинските сили.

"Силно обезпокоен съм. Приканвам да не вземат на прицел инсталациите ѝ или околностите край нея", посочи в изявление той.

13:15 11.8.2022

Експлозии във военна база в Беларус. Киев твърди, че оттам Русия атакува Украйна

Няколко експлозии са станали в района на военното летище "Зябровка" в източната област Гомел в Беларус, разположено близо до украинската граница. Според Киев то е било използвано от руските военновъздушни сили за нападения в Украйна.

По информацията на беларуската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода очевидци съобщават в Телеграм за поне осем експлозии.

10:42 11.8.2022

Интензивни боеве край Донецк. Русия изпраща още бойци от "Вагнер"

Тежки боеве се водят около източноукраинския град Писки, на около 10 км северозападно от Донецк.

"В Писки е горещо", написа в Телеграм рано сутринта на 11 август Данил Безсонов - член на подкрепяните от Русия сепаратисти, които контролират самопровъзгласилата се Донецка народна република. "Градът е наш, но в него остават разпръснати огнища на съпротива на север и запад", добави той.

Украински служители обаче коментираха, че техните войски все още контролират града. Президентският съветник Олексий Арестович каза в интервю, че руските сили са се опитали да се преместят в Писки "без успех“. Нито едното от двете твърдения засега не е потвърдено от независим източник.

Ден по-рано подкрепяният от Киев губернатор на Луганска област Серхий Хайдай съобщи, че Русия е увеличила силите си в района, включително чрез изпращане на голям брой наемници от частната военна група "Вагнер", близка до Кремъл.

Също на 10 август имаше силен обстрел в района на Днепропетровск. Андрий Йермак - началник на кабинета на президента Володимир Зеленски, обвини руските сили, че безнаказано извършват атаки в райони близо до Запорожката АЕЦ, защото знаят, че Украйна не може да отвърне на удара, без да рискува екологична катастрофа.

08:48 11.8.2022

Китайският посланик в Москва подкрепи аргументите на Русия за войната в Украйна

Посланикът на Китай в Москва Чжан Ханхуей подкрепи аргументите на Русия за инвазията й в Украйна, предаде Ройтерс.

Той обвини Съединените щати, че са "натикали в ъгъла" Русия с няколкото разширявания на военния съюз НАТО след края на Студената война и подкрепата си за присъединяването на Украйна към Европейския съюз.

"Крайната цел [на САЩ] е да изтощят и смачкат Русия с продължителна война и тоягата на санкциите", каза Чжан в изявление, което беше определено от Ройтерс като силна подкрепа за Русия от страна на Китай.

07:27 11.8.2022

Сепаратистите в Донецк обвиниха Украйна за обстрел на пивоварна 

Проруските сепаратисти обвиниха Украйна за обстрел на пивоварна в окупирания източен град Донецк, при който е загинал един човек и е предизвикан теч на амоняк, съобщи агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс.

Министерството на извънредните ситуации в самопровъзгласилата се проруска Донецка народна република съобщи, че в сряда вечерта върху тръбопровод за амоняк е паднал снаряд, предизвиквайки пожар, който в един момент се е разпрострял на площ от 600 кв. м.

Снимки на Ройтерс от мястото показват пламъци да озаряват небето над част от града, както и пожарникари с противогази. На едната от тях се вижда труп на земята. Украинското министерство на отбраната не е открито за коментар.

07:23 11.8.2022

Сателитни снимки показват сериозни поражения по руската авиобаза в Крим

Руска военновъздушна база на анексирания през 2014 г. Кримски полуостров е претърпяла сериозни поражения при няколко експлозии на 9 август, показват сателитни изображения, предоставени на 10 август.

16:00 10.8.2022

13 цивилни са убити след руски обстрел, близо до АЕЦ "Запорожие"

13 цивилни граждани са загинали за 24 часа вследствие на руски обстрел, насочен срещу украински град, близо до атомната електроцентрала "Запорожие", съобщи БТА.

Атаката с реактивна система за залпов огън "Град" е била насочена към индустриалния град Марганец в Днепропетровска област. Той обаче се намира на брега на Днепър, точно срещу АЕЦ "Запорожие", станала обект на удари миналата седмица, за които Украйна и Русия се обвиняват взаимно.

14:54 10.8.2022

Около дузина руски бойни самолети са унищожени в Крим

"Около дузина" руски бойни самолети може да са били унищожени при експлозиите на летище в окупирания от Русия Крим, казаха от украинското командване.

„Съдейки по видеоклиповете, които видяхме в социалните мрежи, става ясно, че техният склад за боеприпаси е бил ударен“, каза говорителят на военновъздушните сили Юрий Игнат, съобщи Би Би Си. Поразени са бомбардировачи Су-34 и самолети Су-24, а "вероятно" и хеликоптери, казва той.

Руското министерство на отбраната каза, че експлозиите са причинени от боеприпаси, които са избухнали в склад и не е имало обстрел отвън. Тези твърдения не са потвърдени от независим източник.

14:35 10.8.2022

Страните от Г-7 призоваха Русия да вдигне окупацията на Запорожката АЕЦ

Страните от Г-7 осъдиха руската окупация на Запорожката атомна електроцентрала и призоваха Москва „незабавно да върне пълния контрол“ на Украйна.

Украинският персонал, управляващ централата, "трябва да може да изпълнява задълженията си без заплахи или натиск. Продължителният контрол на Русия върху централата е това, което застрашава региона", се казва в изявление на външните министри на Г-7.

„Руската федерация трябва незабавно да изтегли войските си от международно признатите граници на Украйна и да зачита територията и суверенитета на Украйна“, се казва в съобщението.

07:46 10.8.2022

Русия инсталира система за противовъздушна отбрана в Запорожката АЕЦ

Руските сили инсталират система за противовъздушна отбрана в най-голямата атомна електроцентрала в Европа, след като обстрел на окупираната украинска централа предизвика тревоги за нейната безопасност, предаде БТА.

"Системите за противовъздушна отбрана на електроцентралата се подсилват", каза пред руската държавна телевизия ръководителят на назначената от Москва военна администрация в Запорожка област Евгений Балицки. В момента Запорожската централа работи нормално, а електропроводите и повредените реакторни блокове са ремонтирани, каза Балицки.

Атомната централа, която е под руски контрол, беше обстрелвана няколко пъти през последните дни, което предизвика тревоги сред международната общност за безопасността на съоръжението. Москва и Киев се обвиняват взаимно за нападенията.

23:19 9.8.2022

Зеленски се зарече да върне Крим на Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира във вторник вечерта, че руската война срещу Украйна и срещу цялата свободна Европа е започнала с Крим и "трябва да свърши с Крим - с неговото освобождение".

Няколко часа преди всекидневното вечерно обръщение на Зеленски, в Крим имаше поредица от експлозии в руска военновъздушна база. По съобщение на местните власти има един загинал и петима ранени. Русия отрича да е имало нападение срещу военното летище "Саки". Министерството на отбраната на Украйна препоръча да се спазват противопожарните правила и забраните за пушене на определени места.

Русия анексира незаконно Крим от Украйна през 2014 година.

"Русия превърна нашия полуостров, който винаги е бил и винаги ще бъде едно от най-красивите места в Европа, в едно от най-опасните места в Европа. Но ние ще върнем Крим на Украйна", каза Зеленски във видео обръщението си.

Украинският президент каза още, че всички части на Украйна ще бъдат "напълно свободни". Той изреди окупирани от Русия територии - Херсон, Донецк, Енергодар, Станция Луганска, Ялта, Бердянск и Новофедоровка, където по-рано през деня бяха експлозиите.

Украйна не казва официално дали стои зад атаката срещу летището в Крим. Пред "Ню Йорк таймс" висш представител на Министерството на отбраната в Киев е заявил, че Украйна стои зад експлозиите.

19:46 9.8.2022

Украйна е спряла руските петролни потоци към три европейски страни, тъй като плащането за транзит не може да бъде обработено вследствие на санкции. Това съобщи руската монополна компания за тръбопроводи Транснефт във вторник.

19:45 9.8.2022

Жители на окупираните територии в украинската Запорожка област, където назначената от Москва администрация се кани да проведе референдум за присъединяване към Русия, вече получават телефонни обаждания с въпроси по тази тема.

16:20 9.8.2022

Експлозии в Крим. Русия твърди, че не е имало нападение. Украйна препоръча да се спазва забраната за пушене

Местни свидетели в Новофедоровка в Западен Крим казаха пред Ройтерс, че са чули няколко силни експлозии и са видели черен дим да се издига от посока на местната руска военновъздушна база във вторник. По-късно беше уточнено, че става дума за 12 експлозии около 3:20 следобед местно време.

Малко след това Министерството на отбраната на Русия съобщи, че експлозията в базата Саки е била причинена от детонация на авиационни боеприпаси и че няма жертви. Русия твърди, че не е имало нападение и няма повредена военна техника.

Киев коментира инцидента. "Министерството на отбраната на Украйна не може да определи какво е причинило огъня, но още веднъж обръща внимание на спазването на противопожарните правила и забраната за пушене на определени места", се казва в официално съобщение.

По-късно назначеният от Москва ръководител на властта в незаконно анексирания Крим каза, че има една жертва. Сергей Аксьонов написа в Телеграм за един загинал и изрази съболезнования към близките му. Местните здравни власти казаха, че са ранени петима души, сред които едно дете.

Пушек над района на руската авиационна база в Новофедоровка.
Пушек над района на руската авиационна база в Новофедоровка.

14:44 9.8.2022

Русия напредва "по-малко от планираното" според Великобритания

Русия „подсилва отбраната“ в Южна Украйна, като същевременно поддържа атаки срещу украински позиции в източната област Донецк, но е успяла да напредне само с около 10 километра през последния месец по своята „най-успешна ос“ там. Това съобщава военното разузнаване на Великобритания.

Според британското разузнаване руските сили не са напреднали повече от три километра на други места в Донецк. Такова темпо е „почти сигурно значително по-малко от планираното“. „Въпреки продължаващото интензивно използване на артилерия в тези райони, Русия не успя да генерира достатъчно голяма боеспособна пехота, за да осигури по-значителен напредък“, се казва в съобщението.

Британското разузнаване преди това предупреди на 8 август, че Русия използва противопехотни мини в опит да защити и задържи отбранителните си линии, което води до рискове както за военните, така и за местното цивилно население.

08:20 9.8.2022

Русия опитва да нанесе "максимални загуби" в Донецк

Руските войски са обстрелвали позиции, държани от украински войски, и няколко населени района в различни посоки, съобщи генералният щаб на Украйна. В района на Донецк Русия опитва да нанесе "максимални загуби" на украинските части и да предотврати прехвърлянето им на други фронтове.

„Нашите войници отблъснаха вражеските атаки в посока населените места Бахмут, Зайцеве, Вершина и Кодем“, казват от Генералния щаб. В доклада се казва, че руските опити за нападение в посока Авдиевка и Пискив са спрени и вражеските войски са се оттеглили.

Неуспешни са и опитите за пробив на отбраната на украинските сили в направленията Маринка и Шевченко. На север продължават обстрелите на гранични населени места в Черниговска и Сумска област, както и руското въздушно разузнаване в района. „В харковското направление вражеските подразделения с помощта на танкове, стволна и реактивна артилерия се опитват да възпрат настъплението на Силите за отбрана в дълбочина на временно завзетата от противника територия“, се казва в доклада.

В Черно море руски кораби са изстреляли четири крилати ракети с морско базиране "Калибър" по-рано на 8 август. Всички са били свалени от украинската противовъздушна отбрана, казаха украинските военни сили. Твърденията не могат да бъдат потвърдени от независими източници.

06:24 9.8.2022

САЩ изпращат на Украйна оръжия за още 1 млрд. долара

Съединените щати ще предоставят нова оръжейна помощ за Украйна на стойност 1 милиард долара - най-големият пакет от началото на войната. Решението идва в момент, когато Русия прехвърля войски към окупираните от нея пристанищни градове в Южна Украйна, за да спре украинска контраофанзива.

Новата американска помощ включва допълнителни ракети за вече предоставените ракетни системи за залпов огън HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System). Според представители на въоръжените сили на САЩ HIMARS играят ключова роля в опитите на украинската армия да попречи на руските войски да превземат още територии. Съединените щати вече предоставиха на Украйна 16 HIMARS.

Новата помощ включва и системи за противовъздушна отбрана NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System), 75 хиляди 155-милиметрови артилерийски снаряда, предназначени за западни артилерийски системи, с каквито Киев вече разполага, системи за минометен огън, противотанкови ракети "Джавлин", както и други муниции и военна техника, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

С новия пакет оръжейната помощ, предоставена от Съединените щати на Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари, ще достигне около 9 милиарда долара. Очаква се новата помощ да пристигне при украинските въоръжени сили по-бързо от предишни пакети, тъй като идва директно от запасите на Пентагона.

18:12 8.8.2022

Украйна обвини руската армия, че използва АЕЦ "Запорожие" като щит

Ръководителят на украинската ядрена агенция обвини Русия, че използва АЕЦ „Запорожие“ като военна база и атакува от нея украински позиции. Най-голямата атомна централа в Европа беше подложена на обстрел през последните дни, за който Русия и Украйна се обвиняват взаимно.

„Руските сили използват централата като щит срещу украинските сили, защото никой от Украйна няма да направи нищо“, каза ръководителят на украинската „Енергоатом“ Петро Котин пред Би Би Си. „Украинските въоръжени сили знаят, че това е украински персонал, украинска централа и има украинци там и няма да убиват своите хора и да разрушават своята инфраструктура“, добави той.

По думите на Котин в комплекса на АЕЦ „Запорожие“ има около 500 руски войници и са разположени ракетни установки. Той добави, че заплахата за централата е голяма, но засега тя остава безопасна.

Според представителя на Украйна в Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Йевхений Цимбалюк руската армия обстрелва централат, за са предизвика спиране на електричеството в Южна Украйна. Той призова на мястото на централата да бъде изпратен екип от МААЕ „не по-късно от края на месеца“.

АЕЦ „Запорожие“ е в район, окупиран от руската армия от началото на март. Украинският персонал на централата обаче продължава да работи.

16:44 8.8.2022

Още два кораба със зърно отплаваха от пристанища в Украйна

От украинските пристанища Южни и Черноморск тази сутрин са отплавали още два кораба, натоварени със зърно, в рамките на споразумението за осигуряване на коридор за износ, постигнато в Истанбул на 22 юли. Това съобщи министерството на отбраната на Турция, цитирано от Анадолската агенция.

От пристанището Южни е отпътувал корабът „Сакура“, който превозва 11 хиляди тона соя за Италия, а от Черноморск – корабът „Аризона“ с 48 458 тона царевица за турското пристанище Искендерун.

Към Истанбул, където е базиран Съвместният координационен център, учреден по силата на споразумението, продължават курса си още четири кораба, които отпътуваха от Украйна ден по-рано. Очаква се те да акостират край турските брегове по-късно през деня.

Заредете още

XS
SM
MD
LG