Връзки за достъпност

Извънредни новини
Пламъци и дим се издигат при пожар в електрическа централа след руска атака в Харков, Украйна, петък, 22 март 2024 г.
Пламъци и дим се издигат при пожар в електрическа централа след руска атака в Харков, Украйна, петък, 22 март 2024 г.

на живо Войната: Украински енергийни съоръжения бяха ударени с ракети и дронове

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
11:32 13.9.2022

Зеленски поиска още санкции срещу Русия и ускорени доставки на оръжие

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Запада да наложи повече санкции на Москва и да ускори доставките на оръжейни системи, за да позволи на украинските войски да укрепят контрола върху възстановените територии.

„Затегнете санкциите – необходим е осми пакет от санкции на ЕС“, каза Зеленски. „Необходимо е да се увеличи помощта за Украйна, преди всичко да се ускори предоставянето на системи за противовъздушна отбрана на нашата страна".

11:26 13.9.2022

Кой какво контролира в Украйна

Тази карта показва позициите на украинските и руските сили на територията на Украйна по данни от 13 септември.

07:45 13.9.2022

Освободената украинска територия вече е 6000 кв. км

Украинските сили са си върнали 6000 квадратни километра от Русия в контранастъпление от началото на септември. Това каза украинският президент Володимир Зеленски на 12 септември, след като представител на руските власти съобщи, че руските сили са значително превъзхождани.

Преди два дни Зеленски обяви освобождаването на около 2000 квадратни километра от територията на Украйна. Генералният щаб на украинската армия съобщи на 11 септември, че украинските сили са освободили повече от 20 населени места в Харковска, Луганска и Донецка области.

Назначеният от Русия служител Виталий Ганчев каза по-рано на 12 септември по руската държавна телевизия "Россия 24", че украинските войски са си върнали държаните преди това от Русия райони в северната част на Харков. Според Ганчев украинската армия превъзхожда руските сили осем към едно по време на украинската контранастъпление.

Украинските военни превзеха ключовите руски центрове за доставки Изюм и Купянск, където беше базирана администрацията на Харковска област, назначена от Русия. Украинските войници споделиха видеоклипове, на които издигат украински знамена върху сгради в района на Харков и са посрещнати от благодарни жители. Някои от видеоклиповете показват части от руска артилерия и танкове, изоставени от бягащите войски.

15:08 12.9.2022

Украинското контранастъпление достигна до границата с Русия

Украинските войски са превзели окупирани от Русия райони в северната част на Харковската област и са пробили до границата с Русия. Това съобщи пред руската държавна телевизия "Россия-24" в понеделник Виталий Ханчев. Той беше назначен наскоро от Русия за администратор на областта, след като руските войски окупираха региона.

Ханчев каза още украинската армия е превъзхождала числено руските сили в съотношение 8:1 по време на украинското контранастъпление, което започна миналата седмица.

Той добави, че "ситуацията се утежнява с всеки изминал час", като добави, че границата с Белгородска област на Русия вече е затворена. По думите му "около 5000" цивилни са били евакуирани в Русия.

14:06 12.9.2022

Ще успеят ли руснаците да се прегрупират и да предприемат контраатака след силното настъпление на украинците в последните дни? Това е големият въпрос сега.

В Русия обаче се чуват все повече критики срещу командирите на армията и дори се призовава те да бъдат наказани. Какво казват експертите?

14:02 12.9.2022

Украйна е освободила още пет населени места в Херсонска област

Въоръжените сили на Украйна са върнали под свой контрол още пет населени места в Херсонска област, съобщи началникът на пресцентър на оперативното командване "Юг" Наталия Хуменюк.

По думите ѝ става въпрос за Високопила, Нововознесенск, Билогирка, Сухи Ставок и Миролюбивка.

"Територията там е разчистена и в момента се предприемат допълнителни мерки, но населението на тези населени места вече е изцяло под юрисдикцията на Украйна", каза Хуменюк.

През последните две седмици, според Хуменюк, въоръжените сили на Украйна са освободили общо около 500 квадратни километра територия в Херсонска област.

"Днес вече можем да кажем, че успехите ни през последните две седмици са доста убедителни. Напреднахме в различни райони от 4 до няколко десетки километра", посочи тя.

В неделя Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че Киев си е върнал повече от 3000 квадратни километра, които преди това са били окупирани от Русия.

08:50 12.9.2022

Макрон поиска от Путин да изтегли руските войски от АЕЦ "Запорожие"

Президентът на Франция Еманюел Макрон е призовал руския си колега Владимир Путин да премахне оръжията и войските, разположени на територията на украинска АЕЦ "Запорожие" на фона на нарастващите опасения за потенциална ядрена катастрофа.

Това е станало по време на телефонен разговор между двамата в неделя. АЕЦ "Запорожие" е окупирана от руските войски от началото на руската военна инвазия, а Киев и Москва се обвиняват взаимно за атаки в района ѝ.

По време на разговора Путин се е опитал да хвърли вината върху Украйна, твърдейки, че тя стреля по централата. Макрон обаче е казал на руския президент, че основният риск от ядрена катастрофа произтича от присъствието на руски войски и оръжия в централата. Той е призовал Путин да изтегли войските си заедно с разположените наблизо тежки и леки оръжия, се казва във френското официално изявление.

Двамата лидери са изразили готовност за "неполитизирано взаимодействие" по въпроса с участието на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), се казва в съобщението на Кремъл.

Работата в АЕЦ "Запорожие" беше напълно спряна на 11 септември като мярка за безопасност.

08:43 12.9.2022

Украйна съобщи, че е освободила още 20 населени места

В рамките на изминалия ден украинските войски са освободили над 20 населени места в Харковска и Донецка област, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в понеделник.

Вечерта в неделя се появиха съобщения, че фронтът е достигнал до руско-украинската граница в северните райони на Харковска област. Според данните Украйна си е върнала контрола над граничните населени места Козача Лопан, Велики Бурлюк и Гоптовка (Хоптивка). В неделя украинският флаг беше вдигнат и над град Волчанск.

В останалата част от областта фронтът минава по линията на река Оскол.

На този фон в неделя президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че руски атаки са оставили без ток няколко области в Източна и Централна Украйна. По думите му "затъмнението" е било пълно в Харковска и Донецка област и частично - в Сумска, Запорожка и Днепропетровска област.

В Харков руският обстрел е поразил и Харковската ТЕЦ-5.

"Без газ или без вас? Без вас. Студът, гладът, мракът и жаждата не са толкова страшни и смъртоносни за нас, колкото вашето "приятелство и братство", коментира Зеленски.

14:55 11.9.2022

Украинската контраофанзива на изток продължава

Контраофанзивата на Украйна в източната част на страната продължава, докато руската инвазия навлезе в своя 200-тен ден. Ден, след като Русия потвърди, че изтегля войските си от няколко ключови североизточни райони, украинската армия съобщи, че нейните сили са "влезли в Купянск", както и че операциите за освобождаване на села и градове в този район и близкия Изюм "продължават".

08:25 11.9.2022

Запорожката АЕЦ напълно спря да работи 

Дейностите на Запорожката атомна централа са напълно спрени, съобщи украинската атомна агенция Енергоатом.

Спряна е връзката между шестия реактор на централата и електрическата мрежа на Украйна, като според агенцията предстои постепенното му охлаждане.

Централата е под руски контрол, а през последния месец Москва и Киев си разменят обвинения за обстрел срещу нея.

14:49 10.9.2022

Украйна превзе град Купянск, твърдят местни медии

Украинската армия не е потвърдила информацията, публикувана от новинарското издание "Украинска правда" на 10 септември, което показа украински войници, държащи националния флаг в центъра на града. Изданието цитира изявление на съветник на председателката на областния съвет Наталия Попова във Фейсбук, че градът е превзет.

09:45 10.9.2022

Русия изпрати подкрепления в Харков заради украинската контрaофанзива 

Руската армия изпрати в петък подкрепления в украинската Харковска област, след като украинските сили осъществиха пробив, благодарение на който Киев твърди, че си е възвърнал контрола над 30 населени места в тази гранична с Русия зона, предаде Франс прес.

"Постепенно установяваме контрол над нови населени места. Възвръщаме навсякъде украинския флаг и защитата на нашите граждани", каза украинският президент Володимир Зеленски.

Киев твърди, че си е възвърнал територии с площ 1000 квадратни километра през последните дни и по-специално град Балаклея. "Трудно е, но напредваме", каза вчера в Телеграм началникът на генералния щаб на украинската армия Валерий Залужни.

15:59 9.9.2022

ООН обвини Русия, че не я допуска до военнопленниците и че ги измъчва

Ръководителят на мисията на ООН по правата на човека в Украйна обвини Русия, че не е разрешила достъп до военнопленниците на хуманитарни организации и че разполага с доказателства за малтретиране и изтезания на украински затворници, които могат да представляват военни престъпления.

„Руската федерация не е предоставила достъп до военнопленници, държани на нейна територия или на територия под нейна окупация...“, каза Матилда Богнер, ръководител на мисията, на пресконференция в Женева на 9 септември.

„Това е още по-притеснително, тъй като документирахме, че военнопленници, задържани от въоръжените сили на Руската федерация или от свързани въоръжени групи са претърпели изтезания и малтретиране“, добави тя.

Русия многократно отрича да е изтезавала или малтретирала пленени военни.

Съгласно Женевските конвенции на ООН от 1949 г., които са подписани и от Русия, и от Украйна, изтезанията, умишленото причиняване на наранявания, убийството на военнопленници, умишленото атакуване на цивилно население и мащабното унищожаване на имущество без военна необходимост се считат за военни престъпления.

Киев казва, че е започнал разследвания на около 32 000 предполагаеми военни престъпления - включително за изтезания и малтретиране на военнопленници.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза на 9 септември, че не може да коментира изявлението на ООН, тъй като руските власти не разполагат с достатъчно информация от ООН за това на какво се основават твърденията.

10:34 9.9.2022

Взрив е избухнал в щаба на проруско движение в окупирания Мелитопол 

Експлозия е разтърсила централата на проруско движение в окупирания от Русия украински град Мелитопол на фона на съобщения за атаки срещу длъжностни лица, назначени от Москва в югоизточния регион.

Представителят на наложената от Русия администрация на Запорожка област Владимир Рогов съобщи, че щабът на движението "Ние сме заедно с Русия" е бил ударен от експлозия на 6 септември.

Управляващата в Русия партия "Единна Русия" и Общоруският народен фронт координират дейността на движението. Украински медии съобщават, че "Ние сме заедно с Русия" участва активно в подготовката на така наречените референдуми за присъединяване на окупираните украински територии към Русия.

07:16 9.9.2022

Украйна е навлязла 50 км навътре в руските позиции. Очаква още успехи до Харков

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза във вечерното си видео обръщение в четвъртък, че украинските сили са "освободили десетки населени места" и са си върнали 1000 кв. км територия в източната и южната част на страната. Това се е случило в рамките на една седмица, от 1 септември насам.

Зеленски публикува видео, на което се виждат украински войници, които са превзели град Балаклея, източно от Харков, вторият по големина град в Украйна. Кадрите показват изоставени камиони, артилерия и муниции.

Витали Ганчев от местната про-руска администрация каза пред руска държавна телевизия, че Балаклея остава в ръцете на руските сили, които са удържали опит на украинските сили да обградят града, съобщава Ройтерс. Тази информация не може да бъде потвърдена.

По-рано украинският бригаден генерал Олексий Громов каза, че армията е напреднала 50 км навътре в руските позиции и е превзела над 20 села в Харковска област. Ако тези данни се потвърдят, това означава сериозен удар за Русия, напомня Ройтерс.

Украйна говори от седмици за голяма контраофанзива в южната Херсонска област. Западни военни анализатори предполагат, че това е накарало Русия да оголи други райони в опит да укрепи юга.

Украинският президентски съветник Олексий Арестович не отдава успеха на това. Той каза, че "това по принцип е голям успех. Открихме слабо място, където врагът беше неподготвен". Според него украинските действия на юг около Херсон напредват по-бавно, отколкото в Харковска област. Той очаква украинската армия да си върне още позиции на изток, защото кампанията е "методична и организирана".

16:41 8.9.2022

Блинкен обяви в Киев 2,7 млрд долара военна помощ за Украйна и Европа

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на необявено предварително посещение в Киев, обяви в четвъртък нова военна помощ от 2.675 милиарда долара за Украйна и за други европейски страни, включително България, които са изложени на заплаха от Русия, предаде Асошиейтед прес.

На среща с високопоставени украински представители той каза, че сумата е дългосрочно военно финансиране за Украйна и за още 18 държави от региона, включително членове на НАТО и регионални партньори в сигурността, които са под "най-голям потенциален риск от бъдеща руска агресия". В съобщение на Държавния департамент се казва, че от двата милиарда, които трябва да бъдат одобрени от Конгреса, около половината ще бъде разпределена между Албания, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Естония, Косово, Латвия, Литва, Молдова, Полша, Румъния, Северна Македония, Словакия, Словения, Хърватия, Черна гора и Чехия.

По-рано днес шефът на Пентагона Лойд Остин обяви на конференция в Рамщайн, Германия, 675 милиона долара военна помощ за Украйна. С поетите днес ангажименти от САЩ американската помощ за Украйна от началото на мандата на президента Джо Байдън вече е на стойност 15,2 милиарда долара.

12:20 8.9.2022

САЩ обявяват нова военна помощ за Украйна на стойност 675 млн долара

САЩ ще доставят на Украйна нова военна помощ на стойност 675 милиона долара. Това съобщи на 8 септември американският министър на отбраната Лойд Остин. „Днес отчитаме видимия успех на нашите общи усилия на бойното поле“, каза той преди откриването на нова среща на съюзниците на Украйна в американската военновъздушна база „Рамщайн“, Германия. Срещата цели координиране на военната подкрепа за Киев.

12:06 8.9.2022

Беларус започва военни учения близо до границата с ЕС

Беларус започна военни учения край град Бест, близо до полската граница, както и в Минска и Витебска област, съобщи министерството на отбраната, цитирано от Ройтерс.

В съобщението на военното ведомство се казва, че маневрите ще продължат до 14 септември и на тях ще се отработват "освобождаване на временно завладяна от противника територия" и възвръщане на контрола върху гранични територии.

Според министерството броят на военнослужещите, както и количествата военна техника, използвана при ученията, не предполагат необходимостта от уведомяване на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

08:42 8.9.2022

САЩ и ООН искат достъп до руски "филтрационни" лагери в Украйна

Съединените щати обвиниха Русия във военни престъпления чрез насилственото прехвърляне на до 1,6 милиона украинци на контролирана от Русия територия в настоящия конфликт. Това доведе до искане на висши служители на ООН за международен достъп до т.нар. „филтрационни лагери“.

Москва отхвърли обвинението и каза, че милиони украинци са избрали да отидат в Русия или контролирани от Русия райони и "живеят свободно и доброволно" там. Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд каза на заседание на Съвета за сигурност на ООН късно на 7 септември, че Русия и нейните пълномощници причиняват „поредица от ужаси“ в процес, наблюдаван от служители от кабинета на президента Владимир Путин. „Насилственото преместване или депортиране на защитени лица от окупирана територия към територията на окупатора... представлява военно престъпление“, каза Томас-Грийнфийлд.

Тя уточни, че повече от 1800 деца са били прехвърлени от украинска територия в Русия само през юли, и добави, че руснаците „целят да идентифицират лица, които Русия смята за недостатъчно съвместими или съвместими с нейния контрол“ и „да се подготвят за опит за анексиране“ на украинска територия.

Руският посланик в ООН Василий Небензя нарече обвиненията част от "кампания за дезинформация" и каза, че украинците, които пътуват до Русия, преминават "по-скоро процедура на регистрация, отколкото на филтриране". Според Томас-Грийнфийлд „има лесен начин да се разбере дали нещо от това е вярно“, като добави - „Нека ООН влезе“.

06:36 8.9.2022

Зеленски обяви "добри новини". Пентагонът потвърди "бавен, но значителен напредък" за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи "добри новини" от района на Харков, който се намира в източната част на страната. Някои селища са превзети отново и вече не са под руски контрол, каза той.

Във вечерното си обръщение в сряда той благодари. на украинските артилерийски войски за успешните удари срещу руските сили и в южна Украйна.

Висш представител на Пентагона във Вашингтон потвърди тези новини и каза, че украинските сили постигат "бавен, но значителен напредък" на бойното поле и в момента надвиват армията на Русия в южната част на Украйна.

"Все още е рано. Мисля, че украинците постигат бавен, но значителен напредък. Ще видим как ще се разгърнат нещата", каза зам.-министър на отбраната по политическите въпроси Колин Кал, цитиран от Ройтерс.

"Но определено мисля, че нещата се развиват по-добре за украинците в южната част, отколкото за руснаците".

Заредете още

XS
SM
MD
LG