Връзки за достъпност

Извънредни новини
Пламъци и дим се издигат при пожар в електрическа централа след руска атака в Харков, Украйна, петък, 22 март 2024 г.
Пламъци и дим се издигат при пожар в електрическа централа след руска атака в Харков, Украйна, петък, 22 март 2024 г.

на живо Войната: Украински енергийни съоръжения бяха ударени с ракети и дронове

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
07:45 20.9.2022

13 души са убити след украинска атака в Донецк, твърдят сепаратистите

Най-малко 13 цивилни са били убити при „украински наказателен удар“ в окупирания от проруските сепаратисти град в Източна Украйна Донецк. Това каза проруският кмет на града Алексей Кулемзин, цитиран от Франс прес.

„Въоръжените сили на Украйна целенасочено са обстрелвали места на струпвания на хора в Донецк, като на обстрел са били подложени спирка на обществения транспорт, магазин и банка“, каза лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин, който видя в това опит за „сломяване“ на съпротивата. В района сепаратистите продължават да настояват за провеждане на референдум за присъединяване към Русия.

Руското министерство на отбраната пък съобщи, че руската армия е нанесла удари в цяла Украйна, включително и срещу град Запорожие като е унищожена „работилница, в която се обслужват технически ракетни системи „Хаймарс“.

От руската армия признаха също, че са започнали изтегляне на свои войски от Харковска област, които са били пренасочени към отбрана на Донецка област. Киев на няколко пъти съобщи за обкръжени руски част в Харковска област, които преговарят да се предадат на украинските сили.

17:07 19.9.2022

"Същият сценарий като в Буча". Москва обяви за лъжа военните престъпления в Изюм

Москва отхвърли твърденията, че руски части са извършили военни престъпления в украинската Харковска област и ги нарече "лъжа", предаде Ройтерс.

След изтеглянето на руските войски оттам по-голямата част от която беше под техен контрол, Украйна съобщи, че са били открити 450 тела, предимно на цивилни лица. Труповете са били заровени в масови гробове край Изюм. Медии съобщиха за цели избити семействата, най-голямото от които от 8 души.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че там вече има разследващи, които открити доказателства за изтезания, и обвини руските войски във военни престъпления.

Потърсен за коментар, в понеделник обаче говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза:

"Става въпрос за същия сценарий като при Буча. Това е лъжа и ние, разбира се, ще отстояваме истината в тази история".

Кремъл отрече и масовите убийства в град Буча преди няколко месеца, въпреки снимките, включително и сателитни, които ги потвърждаваха. Според Русия Украйна ги е инсценирала.

Масови гробове бяха открити и в Мариупол и Ирпен.

12:28 19.9.2022

Киев обвини Москва в обстрел на втората по големина АЕЦ. Зеленски пусна видео

Руски военни удари са нанесен по индустриалната зона на Южноукраинската АЕЦ - втората по-големина след АЕЦ Запорожие, която вече беше обстрелвана неведнъж. Това съобщи в Телеграм пресслужбата на украинската държавна компания "Енергоатом“.

"Днес, 19 септември 2022 г., в 00:20 ч. руската армия обстреля с ракети промишлената зона на Южноукраинската АЕЦ в Николаевска област. Само на 300 метра от реакторите избухна мощна експлозия“, се казва в съобщението.

В него се уточнява, че в момента и трите енергоблока работят в нормален режим и че няма жертви сред персонала на станцията. Сградите на атомната централа обаче са повредени от ударната вълна, а над 100 прозореца са счупени. Един от водноелектрическите агрегати на Александровската ВЕЦ, която е част от Южноукраинския енергиен комплекс, е изключен. Изключени са и три електропровода с високо напрежение.

"Нападателите искаха да стрелят отново, но забравиха какво е атомна електроцентрала. Русия застрашава целия свят. Трябва да я спрем, докато не е твърде късно", заяви украинският президент Володимир Зеленски в "Телеграм", като публикува видеозапис от охранителна камера, който показва голяма експлозия, както и снимки на щетите.

Тази нощ руските сили са подложили на обстрел град Николаев. Има повредени сгради, но няма пострадали хора, каза кметът на Александър Сенкевич.

Удари са били нанесени и срещу град Запорожие. Засегнати са били инфраструктурни обекти. Потребители в социалните мрежи съобщиха, че в някои райони на града няма ток, а по-късно електроснабдяването беше частично възстановено.

07:00 19.9.2022

Стратегически пробив на Украйна при р. Оскол, Зеленски обеща, че контраофанзивата няма да спре

Украинските войски са прехвърлили свои части през река Оскол и са създали плацдарм за по-нататъшни действия на изток.

"Украинските въоръжени сили прекосиха река Оскол. От вчера Украйна контролира и левия бряг" на реката, се казва във видео, публикувано в Телеграм канала на въоръжените сили.

Оскол тече през град Купянск, Източна Украйна. На видеото се вижда танк, който минава през реката по понтонен мост и е посрещнат от украински войници на другия бряг.

Създаването на плацдарм на изток от Оскол е стратегически пробив на украинската армия, който би им позволил да напреднат към Луганска област, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски обеща на страната си, че няма да има никакво затишие в контраофанзивата и продължава отвоюването на градове.

"Може би сега на някои от вас ви се струва, че след поредица от победи е настъпило известно затишие. Но това не е затишие. Това е подготовка за следващата серия. Защото Украйна трябва да бъде свободна - цялата", каза той в нощното си видеообръщение.

Базираният във Вашингтон мозъчен тръст Институт за изследване на войната съобщи, че руските сили в Донецк продължават да провеждат "безсмислени операции" в селата, вместо да укрепват фронтовата линия.

15:40 18.9.2022

Председателството на ЕС призова за международен трибунал за конфликта

Председателството на Европейския съюз призовава за международен трибунал за инвазията на Русия в Украйна, съобщи Би Би Си в неделя. Призивът от Чешката република, която в момента е ротационен председател на блока, дойде след откриването на стотици гробове в град Изюм, наскоро освободен от украинските войски. Твърди се, че много от жертвите са цивилни, сред които има жени и деца.

"Ние сме за наказването на всички военнопрестъпници", каза чешкият външен министър Ян Липавски. Според Украйна са извършени военни престъпления в Изюм, където досега са ексхумирани 59 тела, като все още не са изследвани гробовете в гора в края на града.

„В 21-ви век подобни атаки срещу цивилното население са немислими и отвратителни“, казва Липавски, цитиран от британската медия. "Не трябва да го пренебрегваме. Ние сме за наказването на всички военнопрестъпници", добавя той. „Призовавам за бързото създаване на специален международен трибунал, който да преследва престъплението агресия".

В обръщението си в събота вечерта украинският президент Володимир Зеленски каза, че следователите са открили нови доказателства за изтезания, използвани срещу погребаните. „Повече от 10 стаи за изтезания вече са открити в освободените райони на Харковска област, в различни села и градове“, каза Зеленски. По негови думи че руснаците ще трябва да отговорят "както на бойното поле, така и в съдебните зали".

08:06 18.9.2022

Електрозахранването от националната мрежа в Запорожката АЕЦ е подновено

Запорожката АЕЦ в Украйна отново е започнала да получава енергия от националната мрежа, съобщи МААЕ (Международната агенция за атомна енергия), ядреният наблюдател на ООН. Според агенцията ситуацията в централата, която е контролирана от руските сили, се е подобрила, но остава несигурна.

Обстрелът в района повреди електропроводите, свързани с централата, а шестте реактора бяха спрени. Централата се нуждае от външно захранване за охлаждането на реакторите и за да се предотврати разтопяване. От началото на месеца на място има екип от ядрени експерти на МААЕ, която изготви доклад, в който определи ситуацията там като "неудържима".

В събота членове на екипа са установили, че един от четирите главни външни електропровода, повредени от обстрела, е ремонтиран, което позволява електричеството да се получава директно от националната мрежа.

16:20 17.9.2022

Над 3,25 млн. тона храни са изнесени от Украйна за 46 дни

Над 3,25 млн. тона храни са били изнесени от Украйна за 46 дни. Това обяви турското министерство на отбраната, предаде БТА.

До 15 септември от украинските пристанища са отплавали общо 144 кораба със стоки. От турското министерство на отбраната не уточниха в кои страни най-често са били изпращани стоките.

С посредничеството на ООН и Турция през юли Украйна и Русия подписаха споразумение, с което стана възможно възобновяването на доставките на украинско зърно и други култури от черноморските пристанища.

Липсата на износ създаде сериозна заплаха за глад в няколко точки по света. В България увеличеният внос на зърнени култури от Украйна стане повод за протести на зърнопроизводителите.

16:18 17.9.2022

Русия няма да спре нападението срещу Украйна и "няма да се сдържа" дълго срещу контраофанзивата ѝ

Руската специална операция и настъпателните действия в Украйна ще продължат. Основната цел остава „освобождението на цялата територия“ на източния украински регион Донбас. Това каза руският президент Владимир Путин по време на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Самарканд.

Думите му идват в седмиците, в които руските сили масово отстъпват пред украинската контраофанзива в Североизтчна и Южна Украйна.

12:37 17.9.2022

Зеленски ще направи обръщение пред общото събрание на ООН

Общото събрание на ООН гласува днес да разреши на украинския президент Володимир Зеленски да направи предварително записано обръщение. Това ще се случи за годишната сесия на събранието следващата седмица по видеоконферентна връзка, съобщиха световните агенции.

От трибуната на форума, който се открива във вторник в Ню Йорк, се очаква да говорят близо 150 държавни глави и правителствени ръководители.

С мнозинство от 101 държави членки Общото събрание реши да предостави на Зеленски възможността да направи обръщението, въпреки съпротивата на Русия. Седем държави, сред които Русия, Сирия, Куба и Северна Корея, гласуваха "против", а 19 се въздържаха.

На събитието няма да присъства руският президент Владимир Путин.

08:33 17.9.2022

Над 1000 души са били измъчвани в Харковска област, твърди Киев

Повече от хиляда души са били изтезавани и убити в окупираните от Русия райони на Харковска област. Това заяви пред украинския парламент комисарят по правата на човека на страната Дмитро Лубинец.

По думите му в следващите дни ще бъде официално съобщено за точния брой на хората, открити в масовите гробове в Изюм.

Володимир Зеленски обвини Русия в изтезания и военни престъпления в Североизточна Украйна. Пред Ройтерс той каза, че в масовите гробове в Изюм са погребани хора, които са били измъчвани, а под земята са открити и цели семейства.

На място вече работят международни изследващи екипи, които трябва да документират откритията.

15:41 16.9.2022

Взрив в Луганск уби главния прокурор на сепаратистката „република“

В Луганск избухна взрив в сградата на прокуратурата на т. нар. "Луганска народна република", съобщи Радио Свобода. На записа от мястото на инцидента се вижда, че експлозията е избухнала на третия етаж на административната сграда. Представители на сепаратистите съобщиха за загинали и ранени.

"Донбас.Реалии" твърди, че експлозията е избухнала в кабинета на така наречения прокурор на "ЛНР" Сергей Горенко. Впоследствие беше обявено, че той е починал. Тези съобщения бяха потвърдени от Интерфакс. Съобщава се и за смъртта на неговата заместничка Екатерина Стегленко. По предварителни данни в офиса е задействало взривно устройство.

11:22 16.9.2022

Русия изпитва все по-сериозни проблеми с недостиг на военнослужещи

Русия изпитва все по-сериозни проблеми с недостиг на военнослужещи в Украйна, съобщава базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната. Анализът цитира неназовани руски източници, че украинските сили продължават сухопътните си операции югозападно от наскоро отвоювания град Изюм в Харковска област, близо до град Лиман, Донецка област и на източния бряг на река Оскол, Харковска област. Според тези съобщения руските сили са били принудени да се изтеглят от някои райони в Източна Украйна и да укрепят позициите си в други.

Почти сигурно е, че в Украйна ще бъдат изпратени кадети, чието обучение е било ускорено, пише във всекидневната сводка на Министерството на отбраната на Великобритания. Руските сили в Източна Украйна вероятно ще имат проблеми със задържането на отбранителните си линии, ако украинските войски продължат да настъпват още по на изток.

09:17 16.9.2022

Кои територии отвоюва Украйна

Тази карта показва териториите, които Украйна успя да отвоюва, както и кои остават под руски контрол по данни от 16 септември.

08:27 16.9.2022

САЩ обявиха нова военна помощ за Украйна от 600 млн. долара

САЩ обвиха отпускане на нова военна помощ за Украйна в размер на 600 милиона долара. Помощта се изразява в оборудване и услуги, но също и в обучение.

От Пентагона съобщиха, че новата помощ ще включва ракети за системите "Хаймарс", които вече са били доставени на Киев, както и снаряди, съвместими с други системи, с които разполагат украинските сили. Вашингтон изпраща и противоартилерийски радари, блиндирана техника, противодронни системи, оборудване за деминиране, калибрирано оборудване, което да отговори на потребностите на украинските сили, каза държавният секретар Антъни Блинкен.

От началото на руската инвазия в Украйна САЩ са предоставили на Киев военна помощ в размер на над 15 милиарда долара. Съобщението за новата помощ идва в момент, в който украинската армия е предприела голяма контраофанзива срещу руските сили.

16:18 15.9.2022

Как освободените украински села посрещат героите си от фронта

"Това е Украйна!", "Никакъв руски свят няма тук!", "Вие сте герои!" и "Имаме палачинки". Така жителите на освободените от руска окупация украински села в Харковска и Херсонска област посрещат войниците, които се връщат от фронта.

Вижте тези събрани видеа, заснети от самите украинци, от емоционалните моменти на посрещането.

13:09 15.9.2022

В цяла Украйна настроението е по-ентусиазирано заради успехите на бързата офанзива срещу руската армия в няколко региона и по-специално в Харков, където руската отбранителна линия е пред пълен колапс.

Успехът на операцията изненада дори министъра на отбраната на Украйна Олексей Разников, който каза, че всичко се случва „по-добре от очакваното“.

За да придобие по-голяма яснота за събитията, Радио Свободна Европа говори с няколко украински военни анализатори, които разказаха какво точно се случи и какво предстои.

11:37 15.9.2022

"Краят на войната е далеч", каза генералният секретар на ООН след разговор с Путин

Краят на руско-украинската война все още е далеч, тъй като няма условия за примирие между двете страни. Това каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в сряда вечер.

По-рано през деня той е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин. По думите на Гутериш те са обсъдили редица въпроси, свързани с войната в Украйна, включително спазването на споразумението, сключено с посредничеството на ООН и Турция, което позволява износ на зърно от блокираните от Русия украински пристанища. По-рано Путин обвини Украйна и западните страни в нарушаване на условията на споразумението.

Гутериш каза, че според Путин Русия не възнамерява да възпрепятства международната мисия, която трябва да разследва обстоятелствата около смъртта на десетки украински военнопленници в село Еленовка в Източна Украйна. То се намира на територия, контролирана от проруските сепаратисти.

Руската страна твърди, че те са жертви на ракетен удар от украинска страна. Украйна твърди, че взривът в колонията в Еленовка е организиран от руснаците.

В четвъртък в Киев пристигна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Това е третото й посещение в украинската столица от началото на войната.

"Толкова много се е променило", написа тя в Туитър.

08:10 15.9.2022

Русия атакува родния град на Зеленски и повреди язовир, с което създаде опасност от наводнение

Руски военни нанесоха ракетен удар по Кривой Рог в Централна Украйна късно вечерта в сряда, съобщава Радио Свобода.

По предварителни данни към града са били изстреляни седем ракети. Не се съобщава за жертви. В резултат на нападението са повредени язовирът и хидротехнически съоръжения на река Ингулец. Няколко района на града останаха без вода. Това съобщават местните власти и потребители в социалните мрежи.

След ударите нивото на реката се е покачило с два-три метра. Има опасност от наводнения в някои градски райони.

Ръководителят на военната администрация на града Олександър Вилкул призова жителите да останат в убежищата и да се въздържат от разпространение на снимки и видеоклипове.

Владимир Зеленски публикува в Телеграм снимка на разрушения язовир. Президентът на Украйна за пореден път нарече Русия терористична страна и я обвини, че се опитва да наводни Кривой Рог.

Това е родният град на президента на Украйна.

Руското министерство на отбраната не е коментирало атаката. Москва твърди, че не атакува гражданската инфраструктура на Украйна.

13:32 14.9.2022

"Гледката е потресаваща, като в Буча". Зеленски посети освободения град Изюм

Украинският президент Володимир Зеленски посети наскоро освободения град Изюм, поздрави украинските войници и им благодари за усилията за отвоюване на района от руските сили, предаде Асошиейтед прес.

Знамето на Украйна беше издигнато пред изгорената сграда на общината в опустошения от войната Изюм. Градът беше напуснат от руските сили миналата седмица, след като украинската армия извърши контранастъпление, при което отвоюва значителни територии в Харковска област.

"Гледката е доста потресаваща, но не е потресаваща за мен, защото започнахме да виждаме същите картини като в Буча, в първите освободени от окупацията територии . . . същите разрушени сгради, убити хора", каза Зеленски при посещението си в Изюм, след като заедно с войниците почетоха с минута мълчание паметта на убитите.

В разрушения до голяма степен град се виждаха жилищни сгради, почернели от огън и надупчени от артилерийски снаряди. Цялата вътрешна част на една сграда беше пропаднала, имаше зееща дупка и купища развалини, отбелязва АП, цитирана от БТА.

„Нито един окупатор няма да успее да спечели сърцата на украинците, може да окупира територията, но няма да успее да окупира народа“, каза още президентът.

След церемонията украински военни се снимаха с президента
След церемонията украински военни се снимаха с президента

В редовното си обръщение във вторник вечерта Володимир Зеленски каза, че украинските сили вече са освободили около 8000 квадратни километра в североизточната Харковска област.

07:06 14.9.2022

Руснаци са измъчвали украинци с ток. За първи път плащат пенсии в освободените територии

След отвоюването на големи територии от Харковска област в Източна Украйна от окупационните руски сили украинските власти съобщиха, че са открили доказателства за престъпления, извършени от тях, предаде ДПА.

Серхий Болвинов - висш украински полицай от град Балаклия, каза, че руснаците редовно са измъчвали арестанти в местния полицейски участък, като става дума за около 40 души. Според свидетели при изтезанията е използвано електричество, а във все още непроверени доклади от други части на региона се твърди, че руските военни също са убивали хора.

Стотици мъртви цивилни бяха открити, след като руските войски се изтеглиха от района около Киев през пролетта. Въпреки неопровержимите доказателства Москва отрича убийствата да са дело на руски войници и твърди, че са инсценирани от Украйна, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Във вторник президентът Володимир Зеленски каза, че Украйна се опитва да върне нормалността възможно най-бързо в новоосвободения си източен регион. Страната вече е в състояние да изпълнява социалните си задължения - в освободения град Балаклия за първи път от пет месеца отново са изплатени пенсии.

"Просто не можехме да извършваме плащания поради окупацията", добави той.

Армията на Украйна си е възвърнала само за една седмица контрола върху 3800 кв. км в Харковската област, като е освободила най-малко 300 града с население 150 000 души, съобщи украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр. В предприетите от началото на месеца две контраофанзиви на юг и изток украинската армия е възстановила контрола си общо върху над 6000 кв. км. Преди това руските сили контролираха над 20% от територията на Украйна.

Заредете още

XS
SM
MD
LG