Връзки за достъпност

Извънредни новини
Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

на живо Войната: Украйна очаква голяма руска офанзива през май или юни

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
14:40 28.10.2022

Руските окупатори са повредили един от най-големите радиотелескопи в Европа, съобщи Киев

Националната полиция на Украйна съобщи, че по време на окупацията руските военните са повредили един от най-големите радиотелескопи в Европа, който се намира в Чугуевски район на Харковска област .

Според Олха Науменко - заместник-началник на следствения отдел на районното полицейско управление, сградата, в която се е намирал астрономическият инструмент за приемане на радиоизлъчвания от небесни обекти, е напълно разрушена и най-вероятно няма да може да бъде възстановена. Цялата територия, в която са нанесени големи щети, е около 100 хектара.

Окупаторите са били на територията на станцията в продължение на няколко месеца, преди деокупацията на селището. Те са изкопали окопи и оставили след себе си много боеприпаси и други останки. Служителите на правоприлагащите органи иззеха веществени доказателства за военната агресия на окупаторите, уточниха от полицията и публикуваха снимки.

12:09 28.10.2022

Инспектори на МААЕ ще търсят доказателства за производство на мръсна бомба в Украйна

Ядреният надзорен орган на ООН съобщи, че тази седмица ще извърши "независима проверка" на руските твърдения за производството на мръсна бомба в Украйна. Инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще посетят две места, където според Москва има такава дейност, каза нейният генерален директор Рафаел Гроси.

Това се случва, след като Киев отправи писмено искане за изпращане на екипи от инспектори, в опит да докаже, че не са верни твърденията на Кремъл, че е в последния етап от разработването на мръсна бомба. Тя използва експлозията на конвенционална бойна глава, за да разпръсне радиоактивни, биологични или химически материали над голяма територия.

Киев и неговите западни съюзници твърдо отхвърлиха обвинението и заявиха, че Русия твърди това, защото може да планира да използва такава и да обвини Украйна. Това би могло даде оправдание на Москва за използването на конвенционални ядрени оръжия.

„Целта на посещенията тази седмица е да се открият всякакви възможни недекларирани ядрени дейности и материали, свързани с разработването на мръсни бомби“, каза още Гроси.

МААЕ не разкри имената на обектите, но съобщи, че е инспектирала един от тях преди месец и там не бяха открити недекларирани ядрени дейности или материали.

На 27 октомври руският президент Владимир Путин призова МААЕ да инспектира ядрените обекти на Украйна „възможно най-бързо“. Той отрече предположението, че Москва планира сама да взриви мръсна бомба.

07:36 28.10.2022

"Да слушаме химна на врага на наша земя е по-страшно", каза Зеленски до поредния свален дрон

Президентът на Украйна Володимир Зеленски този път отправи поредното си видеообръщение на открито, по тъмно, до останки от свален дрон. Той съобщи, че през последните два дни Киев е свалил 23 дрона, изпратени от Русия. И Москва, и Техеран отричат, че това са ирански дронове, въпреки данните за това.

Зеленски с ирански дрон камикадзе Shahed-136
Зеленски с ирански дрон камикадзе Shahed-136

През последните две седмици Кремъл насочва десетки безпилотни летателни апарати и ракети срещу електроенергийната мрежа на Украйна, като унищожи почти половината от нея причини чести спирания на тока. Киев и още четири области може да се наложи да прекъсват доставките на електроенергия за по-продължителни периоди.

„Обстрелът обаче няма да ни сломи, да слушаме химна на врага на наша земя е по-страшно от вражеските ракети в небето ни. Не се страхуваме от тъмното“, каза Зеленски.

Той уточни, че до момента Русия е извършила над 8000 въздушни удара и е изстреляла 4500 ракети. Но съобщи, че Украйна ще увеличи военните си разходи с над 10 млрд. долара до края на годината съгласно изменения бюджет. Досега правителството беше заложило в бюджета си за следващата година еквивалента на около 30 млрд. долара.

17:29 27.10.2022

Киев изпитва голям дефицит на енергийни мощности след руския обстрел

Киевска област, включително самата столица, изпитва 30-процентен дефицит на капацитет за производство на електрическа енергия, от която се нуждае след руските удари през нощта срещу енергийна инфраструктура. Това каза областният управител Олексий Кулеба, цитиран от Ройтерс.

"Миналата нощ врагът повреди съоръжения на енергийната инфраструктура в нашата област. Редица ключови съоръжения бяха извадени от строя", каза той във видеообръщение в Телеграм. Жителите на областта получиха предупреждение "да се подготвят за извънредни изключвания на тока за неопределен период" заради руските удари.

След нощните удари украинските енергетици са принудени да въвеждат по-строги ограничения в столицата, в Киевска, Черниговска, Черкаска и Житомирска област, които ще се определят в зависимост от текущата ситуация в енергийната система, съобщи в Телеграм заместник-началникът на украинската президентска канцелария Кирило Тимошенко, цитиран от Укринформ.

17:23 27.10.2022

Над 70 000 души са напуснали Херсон според проруската администрация

Назначеният от Русия губернатор на Херсонска област в Украйна Владимир Салдо съобщи, че повече от 70 000 души са напуснали столицата на региона - стратегическия град Херсон. Новината идва на фона на тежки боеве между руските сили и настъпващите украински войски.

Заместникът на Салдо, Кирил Стремоусов, каза, че в евакуацията са включени членове на регионалната администрация, разположена в Москва. Салдо каза още, че останките на Григорий Потьомкин, руският генерал, основал Херсон през 18 век, които са били съхранявани в градската църква "Св. Екатерина", също са били преместени заедно с паметника му.

17:13 27.10.2022

Тази инфографика показва видовете и моделите дронове, които руската и украинската армии използват във войната в Украйна.

08:37 27.10.2022

Русия напада Киев и Запорожие. Продължават тежките боеве на изток

Руските сили са нанесли нови удари по цели в украинската столица Киев и град Запорожие. Това казаха военни и официални лица на 27 октомври.

Областният губернатор на Киев Олексий Кулеба написа в Телеграм, че има спасители на мястото на атаката в столицата, като не разкри точното местоположение. „Руснаците тероризират района на Киев през нощта. Имаме няколко атаки в едно от населените места в региона. Спасители и всички служби за спешна помощ са на място. Ликвидирането на пожара и последствията от удара продължава“, написа Кулеба.

В Запорожие руснаците са използвали ракети „Смерч“, за да ударят града през нощта според съобщение в Телеграм на началника на областната военна администрация Александър Старух. „През нощта врагът атакува покрайнините на областния център. По предварителна информация става дума за три снаряда от реактивните системи за залпов огън "Смерч". Няма жертви", написа той.

По-рано, през нощта, беше съобщено, че украинските сили отблъскват атаки близо до два града в източния регион на Донбас - Авдиевка и Бахмут.

07:44 27.10.2022

Водят се тежки боеве край Авдиевка и Бахмут

Украинските войски устояват на руски атаки близо до два града в района на Източен Донбас. Това съобщи президентът Володимир Зеленски във вечертото си обръщение в сряда. По негови думи фронтовата линия не се е променила значително, а най-тежките битки се водят край Авдиевка и Бахмут.

Това са местата, където "лудостта" на руското командване по негови думи е най-очевидна. „Ден след ден, в продължение на месеци, те карат хората към смъртта им там, съсредоточавайки най-високото ниво на артилерийски удари“, каза Зеленски.

Руските сили многократно са се опитвали да превземат Бахмут, който се намира на главен път, водещ към контролираните от Украйна градове Славянск и Краматорск. Британското разузнаване каза, че Москва може да възприеме превземането на Бахмут като предпоставка за настъпление към градовете.

В сряда също така Русия повтори необосноватото си твърдение, че Украйна планира да задейства "мръсна бомба". Този път обвинението беше от руския президент Владимир Путин, цитиран от руските телевизии. Коментарът дойде по време на негово наблюдение на учения на руските ядрени сили.

17:31 26.10.2022

Украйна получи американски системи за противовъздушна отбрана

40 населени места в Украйна са били ударени от руската армия в последното денонощие. Цивилни, сред които и бременна жена, са били убити, разрушени са много сгради.

САЩ съобщиха, че са доставили първите два комплекса от системите за противовъздушна отбрана NASAMS на Украйна.

15:29 26.10.2022

Русия вербува бивши афганистански командоси, пише Форин полиси

Русия се опитва да вербува бивши афганистански командоси за войната в Украйна. Това пише американското списание Foreign Policy, позовавайки се на свои афганистански източници.

Според изданието в Афганистан бивши военнослужещи от Корпуса на командосите, най-боеспособната част от Афганистанската национална армия, обучени от американски и британски инструктори, получават съобщения от руски вербовчици, които обещават щедро възнаграждение за участие на страната на руската армия.

Не е известно от чие име действат вербовчиците, но източниците на списанието предполагат, че частната военна групировка "Вагнер" Вагнер стои зад тези опити . Един от събеседниците на списанието, 35-годишен бивш командос и капитан, казва, че е помогнал на няколко бивши колеги от службата да се свържат с вербовчика, който е организирал полета им до Техеран. Там се предполага, че се намира офисът на вербовчика, откъдето афганистанците са отлетели до Русия.

В Афганистан се предполага, че има 20 000 до 30 000 бивши командоси, които не са успели да се евакуират в западните страни, след като талибаните завзеха властта в страната през август 2021 г. Източници на изданието посочват, че афганистанските военни биха могли да станат и естествени съюзници на Украйна, ако им се предостави такава възможност.

08:06 26.10.2022

Русия ще проведе планирани учения на ядрените си сили

Русия е уведомила САЩ за плановете си да проведе учение на ядрените си сили. От Вашингтон заявиха, че по този начин се намалява риска от погрешни преценки в момент на „безразсъдна“ руска ядрена реторика.

От американското разузнаване очакват Москва да направи тест на изстрелвания на ракети по време на ежегодното учение „Гром“. През годините по време на тези учения са изстрелвани и междуконтинентални балистични ракети.

„Това е рутинно годишно учение за Русия“, каза говорител на американските Военновъздушни сили.

От септмеври месец насам Москва засили многократно реториката си, свързана с евентуално използване на ядрения си арсенал. Владимир Путин на няколко пъти каза, че страната му е готова „използва всички възможни средства“.

От няколко седмици Кремъл твърди, че Украйна се готви да използва и „мръсна бомба“ на фронта. Киев отхвърли тези обвинения и на свой ред обвини Москва в подготовка за използване на подобно оръжие.

17:09 25.10.2022

Русия е унищожила една трета от енергийния сектор на Украйна, каза Зеленски

Руските въздушни атаки с ракети и произведени в Иран дронове са унищожили повече от една трета от енергийния сектор на Украйна, каза президентът Володимир Зеленски на конференция за възстановяването на Украйна във вторник.

„Русия унищожава всичко, за да ни е по-трудно да преживеем зимата“, каза Зеленски каза чрез видеовръзка към конференцията в Берлин.

На нея присъстваха германският канцлер Олаф Шолц, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и други високопоставени политици.

Фон дер Лайен каза, че атаките срещу гражданската инфраструктура на Украйна представляват „чист акт на тероризъм“ и нарече мащаба на разрушенията в Украйна „зашеметяващ“. Световната банка ги оценява на стойност 350 милиарда евро ($345). милиард).

Шолц каза на конференцията, че продължителните атаки на Русия с дронове представляват ново дъно във войната срещу Украйна, но също така са знак за отчаянието на Москва.

12:45 25.10.2022

Мощна експлозия избухна във вторник сутринта пред централата на телевизионната компания ZATV и офис на руската Федерална служба за безопасност (ФСБ)в окупирания от Москва украински град Мелитопол. Съобщава се за поне петима ранени, но засега няма данни за жертви.

Информацията е, че в близост до сградата е избухнал автомобил, като по предварителни данни бомбата е била поставена в него, съобщи Currеnt time.

12:44 25.10.2022

Американската верига заведения за бързо хранене KFC закрива марката си в Русия. Собственикът - холдингът Yum!Brands, подписа споразумение за продажба на 70 свои ресторанта в страната и започна да прехвърля франчайза на руски партньор. Заведенията за бързо хранене на Rostic's ще започнат да работят в руски градове вместо KFC, съобщава "Комерсант".

Множество международни вериги още преди месеци затвориха ресторантите си в Русия заради нахлуването й в Украйна и започването на война срещу съседска държава.

12:41 25.10.2022

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер пристигна в Киев във вторник.

Това е първото му посещение от началото на войната въпреки че вече 3 пъти се опитва. Той е критикуван за близки връзки с Кремъл.

09:54 25.10.2022

Русия сформира местна милиция в Херсон. Всички мъже са поканени

Назначената от Москва администрация в Херсонска област обяви за сформирането на местна милиция и призова всички мъже, останали в града, да се присъединят.

В момента в Херсон е дадена заповед за евакуация, след като Русия проведе тежка въздушна атака с ракети и дронове срещу близкия град Николаев.

В съобщение в Telegram от 24 октомври окупационните власти казаха, че мъжете имат „възможност“ да се присъединят към частите за териториална отбрана на град Херсон, ако решат да останат.

Херсонска област е една от четирите, за които Русия незаконно твърди, че е анексирала миналия месец.

08:00 25.10.2022

Украйна "все по-успешно" сваля ирански дронове, съобщава британското разузнаване

Опитите на Украйна да свали безпилотните летателни апарати Shahed-136 са „все по-успешни“, съобщи британското министерство на отбраната в понеделник вечер.

Русия използва иранските дронове срещу цивилни и военни цели във войната според украинските власти. Както Иран, така и Русия отричат това.

Според съобщението на британското министерство дроновете са бавни, шумни и летят на ниска надморска височина, което ги прави лесни за прихващане с помощта на конвенционалната противовъздушна отбрана.

Лондон цитира украински официални лица, включително президента Володимир Зеленски, според когото „до 85 процента от атаките са прихванати“.

17:09 24.10.2022

Израел е предоставил на Украйна данни за иранските дронове, твърди Ню Йорк Таймс

Израел е предоставил на Украйна разузнавателните данни, необходими за отблъскването на иранските дронове Shahed-136, които Русия използва срещу Украйна. Това съобщи вестник Ню Йорк Таймс, позовавайки се на неназован украински официален представител.

Към момента нито Израел, нито Украйна официално са коментирали информацията.

Миналата седмица украинските власти поискаха от Израел доставка на системи за противовъздушна отбрана, като посочиха по-конкретно, че Иран, който е открит противник на Израел, доставя дронове на Русия. Тогава израелският министър на отбраната Бени Ганц отхвърли искането. В същото време Израел обеща да осигури на Киев системи за ранно предупреждение за въздушни нападения.

17:04 24.10.2022

Киев покани експерти от МААЕ да посетят Украйна, за да проверят руските обвинения за "мръсна бомба"

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба покани експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да посетят Украйна, за да проверят руските обвинения, че Киев разработва "мръсна бомба". В Туитър Кулеба съобщи, че е разговарял с генералния директор на агенцията Рафаел Гроси в понеделник и той е приел поканата.

"В разговор с генералния директор Рафаел Гроси официално приканих МААЕ незабавно да изпрати експерти в мирните обекти в Украйна, които Руската федерация лъжливо описва като места, където се разработва "мръсната бомба". Той се съгласи. За разлика от Русия, Украйна беше и си остава прозрачна. Няма какво да крием", написа Кулеба.

Украйна по-рано отхвърли обвиненията на Русия като "абсурдни", а САЩ ги определиха като "очевидно неверни".

16:58 24.10.2022

Блинкен отхвърли руските твърдения, че Украйна се готви да използва "мръсна бомба"

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отхвърли обвиненията на Русия, че Украйна се готви да използва "мръсна бомба" като " очевидно неверни".

По-рано такива твърдения бяха отправени от министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

"САЩ отхвърлят очевидно неверните твърдения на руския министър на отбраната Шойгу, че Украйна се готви да използва мръсна бомба на собствената си територия. Светът ще разпознае във всеки опит на Русия да използва това твърдение претекст за ескалация [на войната] ", е казал Блинкен на своя украински колега Дмитро Кулеба в разговор, проведен между двамата в неделя.

"Мръсна бомба" е наименование за оръжие, което комбинира радиоактивни материали и конвенционални екпсплозиви. От началото на войната Киев на няколко пъти изрази притеснения, че руската армия може да използва подобно оръжие, след което да насочи вината към украинските сили.

Заредете още

XS
SM
MD
LG