Връзки за достъпност

Извънредни новини
Русия нанася въздушни и артилерийски удари по украинската енергийна и друга инфраструктура.
Русия нанася въздушни и артилерийски удари по украинската енергийна и друга инфраструктура.

на живо Войната: Зеленски призова за затягане на санкциите срещу Русия, за да не бъдат заобикаляни

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Удар с крилати ракети по Одеса засегна 30 блока и къщи;
  • Нови атаки с дронове срещу руски рафинерии;
  • 4 млн. боеприпаса и 1600 ракети. Великобритания обяви най-голямата си помощ за Украйна;
  • Русия нападна Одеса с дронове и рани 7 души. Атака и срещу Киев.
10:23 13.11.2022

Украйна си е върнала контрола върху повече от 60 населени места в Херсонска област

Въоръжените сили на Украйна са установили контрол върху над 60 населени места в Херсонска област, съобщи президентът на страната Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение в събота.

По думите му полицията в областта провежда "мерки по стабилизиране" в освободените селища. По-рано Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна каза, че представители на областната военна администрация са се върнали в Херсон и вече са започнали работа там.

Според ръководителя на Националната полиция Игор Клименко в момента на територията на Херсон работят около 200 полицаи. Един от сапьорите е бил ранен по време на разминирането на административната сграда на града.

Освен това от полицията съобщиха, че са образували 51 наказателни производства за денонощие по данни за военни престъпления, извършени от руските войски в региона.

18:09 12.11.2022

Кремъл забрани на сестрата и братята на Байдън да влизат в Русия

Русия наложи забрана за влизане в страната на 200 американски граждани, включително сестрата и братята на президента на САЩ Джо Байдън. От съобщение на министерството на външните работи на Русия, публикувано в петък, става ясно, че забраната идва в отговор на американските санкции, наложени върху руски граждани заради войната в Украйна.

13:47 12.11.2022

Сателитни снимки показват значителни щети по Каховската ВЕЦ след руското изтегляне

Сателитни снимки показват значителни нови щети по Каховската ВЕЦ в Херсонска област след изтеглянето на руските войски от района, предаде Ройтерс. Те са били заснети от американската компания "Максар" (Maxar) в петък.

На снимките се вижда също, че няколко моста над река Днепър са повредени.

В петък украински войници влязоха в Херсон, след като в сряда Русия обяви, че ще се изтегли от града.

"Сателитни снимки тази сутрин разкриват значителни нови щети по няколко моста и (язовирната стена на Каховската ВЕЦ) след руското изтегляне от Херсон през река Днепър", казаха от "Максар". Според американската компания за сателитни снимки участъци от северната част от язовирната стена и шлюзове са били "умишлено унищожени".

Каховската ВЕЦ на сателитна снимка, направена от "Максар" на 11 ноември 2022 г.
Каховската ВЕЦ на сателитна снимка, направена от "Максар" на 11 ноември 2022 г.

По-рано тази седмица Русия обвини Украйна, че обстрелва водноелектрическата централа. Твърдението не може да бъде потвърдено чрез независими източници.

И двете страни в конфликта многократно си отправяха взаимни обвинения в планове за взривяване на язовирната стена - нещо, което би предизвикало наводнение надолу по Днепър и сериозни разрушения в района на Херсон, отбелязва Ройтерс.

13:37 12.11.2022

САЩ определиха връщането на Херсон като стратегическа победа за Украйна

Връщането на Херсон е е изключителна победа за Украйна, каза съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън Джейк Съливан. По думите му, въпреки че информацията все още не е окончателна, по всичко личи, че руските войски са се изтеглили от града.

"И по всичко личи, че украинците си извоюваха една изключителна победа и че единствената областна столица, която Русия беше превзела, е обратно под украински флаг. Това е наистина невероятно", каза Съливан.

Той добави още, че украинският успех има и стратегическо значение.

"Отблъскването на руските сили от другата страна на реката означава, че дългосрочната заплаха към места като Одеса и черноморското крайбрежие е намалена", посочи Съливан.

11:04 12.11.2022

Антоновският мост край Херсон е частично разрушен, твърдят украински и руски медии

Антоновският мост в района на Херсон е частично разрушен, съобщиха украински медии, както и няколко руски пропагандни канала, позовавайки се на местни жители.

Руският журналист от Комсомолская правда Александър Коц публикува в петък видео на разрушението в канала си в Телеграм. Според него в момента от Антонивския мост липсват два участъка.

Скрийншот от видеото на Александър Коц
Скрийншот от видеото на Александър Коц

Украинската телевизия Суспилне също публикува кадри, показващи липсата на цели участъци от моста. Не е ясно какво е причинило срутването.

Към момента няма официални коментари от страна на украинските власти относно разрушаването на моста. Той е от ключово значение, тъй като свързва града Херсон с контролираната от Русия територия на левия бряг на река Днепър. Другата най-близка пътна връзка, пресичаща реката, се намира на повече от 70 километра от Херсон.

10:53 12.11.2022

Зеленски призова останалите в Херсон руски войници да се предадат

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова руските войници, които все още са на десния бряг на Днепър в района на Херсон, да се предадат доброволно.

По думите му специалните части на украинската армия вече са в града.

"Бих искал да откроя онези руски войници, наемници и колаборационисти, които бяха изоставени в Херсон и други южни градове. Единственият шанс за спасение е да се предадете в украински плен. Ние гарантираме, че ще бъдете третирани според закона и международните норми", каза Зеленски във видеообръщението си късно в петък.

По-рано Серхий Хлан, депутат от областния съвет на Херсон, каза, че броят на руските войници, които все още се намират на десния бряг на Днепър, е неизвестен. Хлан обаче призова местните жители да си останат у дома, докато украинските войски прочистят града.

17:09 11.11.2022

Изтеглянето на руските сили от Херсон не отменя анексията му, твърди Кремъл

Изтеглянето на руските сили от украинския град Херсон няма да промени статута на Херсонската област, чието анексиране Русия обяви през септември, каза в петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

По думите му Херсонската област е "субект на Руската федерация, статутът на този субект е законово закрепен и определен" и "тук не може да има никаква промяна".

Москва обяви, че изтегля войските си от Херсон по-рано тази седмица на фона на съобщенията за напредването на украинското контранастъпление на юг. Киев твърди, че вече е освободил над 40 селища в района.

12:14 11.11.2022

Шестима цивилни загинаха при руски обстрел на жилищен район в Николаев

Шестима цивилни са били убити при руска ракетна атака по южния град Николаев през нощта срещу петък, каза кметът му Александър Сиенкович.

По думите му при руския обстрел е бил поразен жилищен район, в който е била разрушена пететажна жилищна сграда.

Междувременно продължава изтеглянето на руските сили от западния бряг на река Днепър, докато украинското контранастъпление напредва към Херсон.

11:47 11.11.2022

Украинската армия освободи 41 южни селища

Украинските войски продължават да напредват в посока град Херсон, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили в петък. Украинската контраофанзива продължава, освобождавайки десетки селища, на фона на решението на Москва за оттегляне на руските сили от западния бряг на река Днепър.

09:05 11.11.2022

САЩ ще предоставят нова военна помощ на Украйна за 400 млн. долара 

Белият дом обяви нов пакет военна помощ за Украйна, който ще включва системи за противовъздушна отбрана, съобщи Ройтерс.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че пакетът включва "важни средства за противовъздушна отбрана", включително ракети за противовъздушната система "Хоук", както и четири американски системи "Авенджър" с ракети "Стингър".

Помощта ще бъде на стойност 400 млн. долара и така общата стойност на оръжията и оборудването, предоставени от САЩ на Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари, ще надхвърли 18,6 млрд. долара, посочва Асошиейтед прес.

19:03 10.11.2022

Украйна е превзела 12 южни селища

Украинските сили са си върнали 12 селища в южната част на страната, като през последните 24 часа са напреднали със 7 км в две посоки. Това съобщи началникът на украинската армия Валерий Залужний в четвъртък.

Той каза, че Киев все още не може да потвърди дали Русия наистина се изтегля от южната Херсонска област, но добави, че украинските сили продължават настъплението си. Ден по-рано Русия съобщи, че силите ѝ ще се изтеглят от западния бряг на река Днепър, който включва Херсон - единственият областен град, който Москва е превзела от началото на войната.

Залужний уточни, че украинските сили са напреднали от Первомайске към Херсон и от Петропавловка към Новорайск, успоредно на река Днепър. Той каза също, че териториалните придобивки възлизат на 264 кв. км.

17:07 10.11.2022

Украйна си е върнала стратегически южен град, съобщава военен

Украинските сили съобщиха, че са превзели Снигуривка - стратегически град в южната част на Николаевска област. Той се намира северно от Херсон, който е единственият областен град, окупиран от руските сили от началото на войната.

Херсон неотдавна беше обявен за анексиран, след което в сряда военният министър на Русия Сергей Шойгу нареди на руските войски да се изтеглят оттам. Причината е непрекъснатият артилерийски обстрел от украинските сили, които провеждат настъпление в района.

"Днес, 10 ноември, Снигуривка беше освободена от силите на 131-ви разузнавателен батальон. Слава на Украйна!", казва украински войник във видеозапис, публикувани в социалните мрежи.

Автентичността на кадрите все още не може да бъде потвърдена, пише украинската служба на Радио Свободна Европа. Засега няма потвърждение и от Министерството на отбраната на Украйна за повторно превземане на града ден след като Русия нареди на силите си да се оттеглят от района. Снигуривка се намира на стратегически път, който води до Херсон.

12:53 10.11.2022

Тази карта показва позициите на украинските и руските сили по данни към 10 ноември.

12:30 10.11.2022

Зеленски призова за сдържани емоции след новината за руското изтегляне от Херсон

Украинският президент Володимир Зеленски призова за сдържане на емоциите след новината за руското изтегляне от Херсон. Това стана в неговото вечерно видеообръщение с сряда.

"Врагът не прави подаръци, нито демонстрира жестове на добра воля. Ние се борим за всичко това", каза той. "Днес в информационното пространство имаше много радост, и то по понятни причини. Но по време на война емоциите ни винаги трябва да бъдат сдържани".

"Те се изтеглят, но не толкова, колкото би било, ако ставаше дума за пълно изтегляне или прегрупиране", каза Олексий Арестович, съветник на президента Зеленски, във видеоклип, публикуван също в сряда вечерта.

Зеленски добави, че най-голямото и най-важно противопоставяне на фронта в момента е в Донецка област. "Там се решават много неща", добави той. В четвъртък Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че Украйна е отблъснала нови руски атаки в източната част на Донецка, както и в Луганска област. Руските сили нанесоха ракетни и въздушни удари и обстреляха с ракети над 30 населени места в Донбас, Днепропетровска, Запорожка, Николаевска, Сумска и Херсонска област, съобщават военните.

12:17 10.11.2022

Близо 100 000 руски войници са били убити или ранени в Украйна според американски генерал

Около 100 000 руски и 100 000 украински войници са били убити или ранени във войната в Украйна. Това каза американският генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете. Това е най-голямото число, съобщавано досега от западен прадвтавител.

Мили също така предположи, че около 40 000 цивилни са загинали, след като са били въвлечени в конфликта. Оценките не могат да бъдат потвърдени от независими източници. Киев и Москва представят различни статистики. Последните данни, съобщени от Кремъл, са от септември и гласят, че от началото на конфликта на 24 февруари са загинали 5 937 войници.

"Имаше огромно количество страдания, човешки страдания", каза Мили, като добави, че конфликтът е довел до вълна от 15 до 30 милиона бежанци. ООН е регистрирала 7,8 млн. души като бежанци от Украйна в цяла Европа, включително и в Русия. Тази цифра не включва онези, които са били принудени да напуснат домовете си, но са останали в Украйна.

19:22 9.11.2022

Руските сили се изтеглят от Херсон

Военният министър на Русия Сергей Шойгу нареди на руските войски да се изтеглят от района на Херсон на левия бряг на река Днепър в Украйна. Това означава, че Русия предава единствения областен град, окупиран от началото на войната, който неотдавна беше обявен за анексиран.

Отстъплението се случва, след като командващият руските сили на украинска територия - генерал Сергей Суровикин, докладва на Шойгу, че град Херсон и населените места около него не могат да бъдат снабдявани и да функционират нормално заради постоянния обстрел.

18:01 9.11.2022

"Влошаване на плачевните отношения". Русия осъди военната помощ за Украйна

Русия разглежда решението на България да предостави военна помощ на Украйна като пореден неприятелски акт, който ще доведе до по-нататъшно влошаване на двустранните отношения. Това каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Това ще доведе до по-нататъшно влошаване на намиращите се и без това в плачевно състояние двустранни отношения", каза още тя на брифинг, цитирана от руската държавна агенция ТАСС.

Според нея сега отговорността за удължаването и ескалацията на конфликта, "хилядите цивилни жертви, разрушаването на гражданска инфраструктура и подкопаването на сигурността в Европа се носи в пълна степен и от София".

"Убедени сме, че българските законодатели са запознати с фактите за незаконен трафик на оръжие, включително от чужбина, на контролираните от Украйна територии, и не може да не осъзнават опасността от попадането му в ръцете на терористични групировки и бандитски формирования в много горещи точки по света", добави Захарова.

12:45 9.11.2022

Нова масирана руска атака с дронове камикадзе в Днепропетровска област

Русия изстреля множество дронове камикадзе в Днепропетровска област в югоизточната част на Украйна рано на 9 ноември. Има ранени хора, нанесени са щети на цивилни обекти, съобщиха от регионалната военна администрация, докато се водят ожесточени битки в източната част на Донецка област и на юг.

"Нашата противовъздушна отбрана унищожи пет артилерийски боеприпаси. Те атакуваха с дронове и град Днипро, насочвайки се към логистично предприятие. Четирима служители бяха ранени, трима от тях са в тежко състояние в болница", каза губернаторът Валентин Резниченко.

Руските сили бомбардираха и Никополския окръг в региона с ракети "Град" и тежка артилерия. Резниченко уточни, че обстрелът е повредил частни къщи, фабрика и електропровод, но хората не са пострадали. Пожар се е разпространил на повече от 3000 квадратни метра, но той вече е потушен.

Руските войски редовно обстрелват Днепропетровска област с различни видове оръжия, по-специално областите Никопол, Криворизки и Синелник.

10:01 9.11.2022

Шон Пен занесе един от "Оскар"-ите си на Володимир Зеленски

Американският актьор и режисьор Шон Пен посети за трети път от началото на войната в Украйна и занесе една от двете си златни статуетки "Оскар" на президента Володимир Зеленски. От своя страна той го награди с Орден за заслуги III степен. Двамата отидоха до площада на Конституцията в Киев, където на Алеята на храбростта е поставена табела с името на Пен, който отиде там още в първия ден на руското нахлуване.

09:39 9.11.2022

Сергей Шойгу инспектира щаба на ген. Суровикин

Руският министър на отбраната ген. Сергей Шойгу направи инспекция на командния пункт на Обединената групировка на руските войски в Украйна, съобщи военното министерство в Москва и публикува видео.

"Шойгу е изслушал доклад на командващия армейски ген. Сергей Суровикин за текущата оперативна обстановка, действията на противника и изпълнението на бойните задачи на руските войски в различни оперативни райони. Суровикин е докладвал и за подсигуряването с всичко необходимо на войниците, пристигнали в състава на групировката и са били призовани в рамките на частичната мобилизация", се казва още в съобщението.

Суровикин, наричан в Русия ген. Армагедон, защото е радикален, беше назначен от Кремъл за специален командир на руските сили в Украйна през октомври, веднага след като беше взривен Кримският мост. Дотогава такъв пост нямаше.

При инспекцията си Шойгу се е срещнал и с военнослужещи и е връчил медал и отличия "за проявена храброст и героизъм".

Русия иска да продължи с настъплението си и отвъд Донецка област, но няма да дадем нито сантиметър от земята си, каза междувременно украинският президент Володимир Зеленски в своето видеообръщение. "Окупаторите продължават да са изключително активни - има десетки атаки всеки ден, но те търпят невероятно големи загуби", добави той.

Зеленски обаче съобщи, че около 4 млн. души в Украйна са останали без ток, в 14 области и в столицата Киев.

Заредете още

XS
SM
MD
LG