Връзки за достъпност

Извънредни новини
Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски
Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски

на живо Войната: САЩ откриха счетоводна грешка за милиарди, свързана с помощта за Украйна

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Руски удари в района на Харков, Суми и Херсон. Най-малко един цивилен беше убит;

  • Харков, Часив Яр, Торецк. Пред какво е изправена Украйна точно в този момент;

  • Украйна подписа споразумения за сигурност със Словения и Чехия;

  • Украински дронове удариха база на руската брегова охрана на езерото Донузлав в Крим;

  • Русия и Украйна размениха военнопленници със съдействието на ОАЕ.

12:28 30.7.2023

Русия съобщи за атака с дронове срещу столицата Москва през нощта срещу неделя и временно затвори местното летище “Внуково”. Руското министерство на отбраната твърди, че един дрон е свален, а други два са се разбили преди да достигнат целите си. Няма независимо потвърждение на тези твърдения.

Русия обвини Украйна за случилото се, но Киев до момента не е коментирал твърденията.

16:24 29.7.2023

Зеленски се срещна с войници на фронта в района на Бахмут

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с войници на фронта в района на Бахмут, Донецка област. В публикация в социалните мрежи в събота той публикува снимки от срещата и приветства смелостта на военните.

В публикацията не се съобщава къде точно е бил Зеленски. На снимките се вижда как той се среща с войници и разглежда карти в помещение с бетонни стени без прозорци.

Бахмут беше окупиран от руските сили след продължили месеци сражения, а сега украинската армия се опитва да си го върне.

Президентът поздрави Силите за специални операции и се срещна с техния командир бригаден генерал Виктор Хоренко.

“Благодаря ви за това, че дори и след 520 дни от тежката пълномащабна война за нашата свобода и живота на всички нас, нашите деца – настоящето и бъдещето на нашата държава – вие сте все така силни”, написа Зеленски.

Посещението на Зеленски на фронта идва на фона на съобщения за засилени сражения в Южна Украйна. Британското министерство на отбраната съобщи за боеве в два района - край Орихов в Запорожка област и на 80 км на изток край Старомайорске в Донецка област.

Преди седмици украинската армия започна настъпление срещу руските сили, които окупираха територии в Украйна.

15:29 29.7.2023

Руски ракетен удар срещу град Днипро в Централна Украйна рани поне девет души, включително две деца, съобщиха украинските власти. Целта на атаката е била сграда на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), но са нанесени щети и на жилищен блок.

10:50 28.7.2023

Москва твърди, че е осуетила нова украинска атака с дрон

Русия осуети днес украинска атака с дрон в Московска област, заяви руското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

"Дронът беше унищожен със средства за противовъздушна защита", се казва в изявлението.

Руското министерство отбелязва, че няма пострадали и нанесени материални щети.

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви в Телеграм, че "през нощта врагът се опита да извърши атака с дрон".

Руската столица и Московска област, които се намират на повече от 500 км от границата на Русия с Украйна, вече станаха обект на атаки с дронове, при една от които през май беше засегнат Кремъл, отбелязва Франс прес.

07:16 28.7.2023

Украински войници са върнали контрола на Киев над село, което се смята за ключово в руската отбранителна линия в района на Донецк. Украинският президент Володимир Зеленски в четвъртък вечерта, публикувайки във Фейсбук видео от мястото с коментар: “Нашият юг! Нашите момчета! Слава на Украйна!”

19:00 27.7.2023

Русия обстреля Херсонска област

Цивилен мъж е бил ранен в Одрадокамянка в Херсонска област в резултат на руски обстрел в четвъртък, съобщи регионалното военно управление.

„57-годишен местен жител е пострадал от вражеско нападение в собствения си дом. Той е диагностициран с наранявания по краката и ръцете. Пострадалият е хоспитализиран“, се казва в съобщението.

Руските войски почти всеки ден обстрелват Херсон и деокупираната част от региона. Въпреки свидетрелствата, Москва отрича да атакува целенасочено цивилни обекти.

18:58 27.7.2023

Още един човек е намерен мъртъв в резултат на руската атака над Одеса на 23 юли

Тялото на още една жертва, загинала в резултат на руската ракетна атака над Одеса през нощта на 23 юли, е било открито под разрушените сгради, съобщи градският съвет в четвъртък.

Самоличността на загиналата жена още се установява. Първоначално властите съобщиха за един загинал и и над 20 ранени. Сред ранените има и четири деца.

През нощта в събота срещу неделя на 23 юли руска ракета нанесе тежки поражения върху най-голямата православна катедрала в пристанищния украински град Одеса. Ударът разруши Спасо-Преображенската катедрала и повреди сгради в историческия център на Одеса, включително 25 архитектурни паметника .

09:58 27.7.2023

Русия атакува пристанищната инфраструктура на Одеска област

Русия нанесе нов ракетен удар по пристанищната инфраструктура на Одеска област в нощта срещу четвъртък, съобщи началникът на регионалното военно управление Олех Кипер. В резултат на атаката е загинал един цивилен гражданин.

„Руснаците изстреляха ракети „Калибър“ от подводница в Черно море. Вследствие на удара е загинал граждански служител. Оборудването на един от карго терминалите е повредено, сградата за сигурност и два автомобила са унищожени“, написа Кипер той в Телеграм .

От оперативното командване "Юг" съобщиха още, че ракетите са изстреляни "на критично ниска височина, което затруднява откриването".

09:07 26.7.2023

Руските войски са разрушили напълно 180 училища в Украйна

Руските войски са разрушили напълно 180 училища в Украйна. Над 300 учебни заведения са разрушени, повече от 1300 са повредени и подлежат на експертна оценка дали могат да бъдат възстановени, съобщи украинският министър на образованието и науката Оксен Лисовий.

Министърът съобщи, че украинското правителство е отпуснало 1,5 милиарда гривни за изграждане на бомбоубежища преди началото на следващата учебна година. Три четвърти от училищата разполагат с бомбоубежища на различно равнище и с различно качество.

Наш приоритет е да възобновим присъственото обучение, където това е позволено предвид съображенията за сигурност. В областите, които са близо до бойните действия, занятията ще се провеждат онлайн, каза министър Лисовий.

17:53 25.7.2023

Западни медии многократно са писали, че Китай, въпреки декларираната си позиция на неутралитет по отношение на войната на Русия с Украйна, доставя на Москва военно оборудване и провизии.

Китай отхвърля всички обвинения във военна подкрепа за Русия. Преди дни официалният представител на Министерството на външните работи на Китай Мао Нин каза, че Пекин не доставя оръжие на страните в конфликта.

17:51 25.7.2023

По време на инспекция в неделя екипът на МААЕ е видял "няколко мини, разположени в буферната зона между вътрешните и външните бариери на обекта".

17:50 25.7.2023

Русия редовно бомбардира украински градове, по-специално Киев, с дронове и ракети.

14:15 25.7.2023

Украйна ще продължи с атаките по Крим и Керченския мост

Украйна ще продължи с атаките по окупирания от руските сили полуостров Крим, както и срещу Керченския мост, който свързва полуострова с континенталната част на Русия. Това каза украинският министър на отбраната Олексий Резников.

Думите му идват, след като в последните дни първоКерченският мост беше затворен след като част от него беше унищожена, а в понеделник руски военен склад в Крим беше нападнат с дронове. Москва обвинява Киев и за атаките.

„Всичко това са официални цели, защото така се намалява техният [на Русия] капацитет да се бият срещу нас и ще ни помогне да спасим животи на украинци“, каза Резников в интервю за Си Ен Ен и добави, че атаките срещу логистични линии е „нормална тактика“.

Той добави, че Русия действа като „терористична страна“ заради постоянните атаки срещу жилищни сгради и цивилна инфраструктура, които водят до жертви.

Коментарът му идва, след като в последната седмица Русия започна масирани нападения срещу украински пристанища, които се използват за складирани и износ на зърно. Под интензивна атака попадна и черноморският град Одеса.

09:49 25.7.2023

Дете загина след руски обстрел с касетъчни бомби в Константиновка

Вечерта в понеделник руските войски обстрелваха с касетъчни бомби град Константиновка в района на Донецк. Двама души са убити, включително 10-годишно дете, а още седем души, сред които четири деца, са ранени, каза Павел Кириленко, началник на Донецката областна военна администрация.

"Стреляха от зенитни оръдия "Смерч" с касетъчни боеприпаси - точно такова оръжие, което се използва за "унищожаване на живата сила на противника". Сред ранените има деца на възраст от пет до 12 години", каза той. По думите му едно от ранените деца е в тежко състояние, то е "транспортирано в съседна област за оказване на висококвалифицирана медицинска помощ".

Обстрелът е станал в понеделник около 19 часа по местен водоем, на който почиват хората. Руските войски редовно обстрелват Донецка област. Въпреки показанията и доказателствата, Москва отрича да е атакувала цивилни от началото на пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

15:41 24.7.2023

Руската армия атакува украинското пристанище Рени в Одеска област, съобщи областната военна администрация, цитирана от БТА. Градът е разположен на река Дунав, по която минава границата между Украйна и Румъния. Букурещ осъди атаката.

15:40 24.7.2023

Русия съобщи за нападение с дронове в центъра на столицата Москва сутринта в понеделник и обвини армията на Украйна за предполагаемата атака. В същия ден назначените от Русия власти в незаконно анексирания полуостров Крим обвиниха Украйна за атака с дронове срещу склад за боеприпаси.

09:51 24.7.2023

Блинкен отчете напредък на настъплението на Украйна на фронта

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отчете напредък на настъплението на украинската армия на фронта срещу руските сили. В интервю за американската медия Си Ен Ен, излъчено в неделя, той каза още, че Русия “отдавна се е провалила” в постигането на целите си във войната срещу Украйна.

“Украйна вече си е върнала около 50% от [територията], която първоначално беше окупирана”, каза Блинкен, без да уточни на какво се основава тази оценка.

“Това са сравнително начални дни на контраофанзивата”, каза още той и добави, че предстоят тежки битки през следващите няколко месеца.

Настъплението на Украйна срещу руските сили, които са окупирали украински територии, започна преди повече от шест седмици. Армията на Киев е постигнала успехи, но според някои наблюдатели напредъкът е по-бавен от очакваното.

Президентът Володимир Зеленски каза в края на юни, че напредъкът срещу руските сили е “по-бавен от желаното”. Киев отдава това и на забавените доставки на военна помощ от западните си партньори.

Блинкен каза още, че Русия се е провалила в изпълнението на целите си във войната срещу Украйна.

“Целта беше да изтрие Украйна от картата, да елиминира независимостта ѝ, суверенитета ѝ, да я включи в [територията си]”, каза той в интервюто. “Това се провали преди много време”.

09:22 24.7.2023

Изминаха повече от шест седмици от дългоочакваната мащабна контраофанзива на Украйна. Надеждите за нея бяха да промени решително хода на 17-месечната руска инвазия. Контраофанзивата обаче се развива бавно, а това притеснява Запада.

10:43 23.7.2023

Зеленски каза, че ще има 'възмездие за руските терористи" заради атаката срещу катедралата в Одеса

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че Украйна със сигурност ще даде отговор на „руските терористи“ заради ударите, които те нанесоха по Одеса.

Той направи това в Телеграм, където публикува и снимки, показващи последиците от последния масиран удар по града.

През нощта в събота срещу неделя руска ракета нанесе тежки поражения върху най-голямата православна катедрала в пристанищния украински град Одеса. По неокончателни данни един човек е загинал, а 19-ма са били ранени.

"Ракети срещу мирни градове, срещу жилищни сгради, срещу катедрала... Не може да има оправдание за руското зло. Както винаги, това зло ще загуби. И със сигурност ще има възмездие за руските терористи за Одеса. Те ще усетят това възмездие", написа Зеленски.

Той поясни, че се осигурява помощ на всички засегнати от тази поредна, по думите му, терористична атака.

По време на ракетната атака през нощта руските сили са поразили Одеска област с най-малко пет вида ракети - "Калибър", "Оникс", Х-22, "Искандер-К" и "Искандер-М", съобщават украински медии.

През изминалата седмица Русия атакува Одеса в 4 поредни дни като взриви складове за зърно и други цивилни инфраструктури.

13:47 22.7.2023

Унищожаването на Кримския мост е цел на Украйна, каза Зеленски

Кримският мост, който свързва Русия с окупирания Крим, трябва да бъде неутрализиран. Това каза украинският президент Володимир Зеленски в петък по време на дистанционното си участие във Форум по сигурността в Аспен, Колорадо.

Мостът над Керченския проток се „използва за доставка на боеприпаси за война и това се прави всеки ден“, каза още Зеленски.

"Затова е разбираемо, че разрушаването му е нашата цел. Всяка цел, която носи война, а не мир, трябва да бъде неутрализирана", допълни той.

Той вижда моста като продължение на руската окупация на Крим. Зеленски нарече структурата „вражески обект, построен извън закона, извън международните закони и всички приложими норми“.

Мостът беше повреден на 16 юли при атака, която според Русия е извършила Украйна. Според Москва са използвани дронове.

Заредете още

XS
SM
MD
LG