Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Киев е под обстрел. Руски банки и бизнес са изключени от сделки с долари, евро, йени и лири


Хора, потърсили убежище в една от станциите на метрото в Киев.
Хора, потърсили убежище в една от станциите на метрото в Киев.

Здравейте,

Преди разсъмване руската армия нанесе удари по Киев, експлозиите се виждаха в далечни жилищни квартали.

Какво стана за 24 часа

Руската агресия срещу Украйна започна в четвъртък около 5 сутринта българско време. НАТО, ЕС и Украйна определят нападението като „пълномащабни военни действия“. Вижте картата с местата на експлозиите. Вижте видеото от първите експлозии. Първите снимки са тук.

В първия час от войната Русия нанесе удари по места до 3 украински града – Киев, Харков и Одеса. В по-късната сутрин експлозиите бяха обхванали райони до над 20 града, както в източната, така и западната част от страната. Започнаха и действия за превземане на района на Чернобил.

Русия нападна от 3 места – от Беларус на север, от Русия на изток и от анексирания Крим на юг.

Събитията потвърдиха четирите основни прогнози на НАТО – че със струпването на войски до Украйна, започнало още през ноември 2021, Русия извършва не учения, а подготовка за война, че ще нападне от три места, че операцията ще бъде пълномащабна и че целта е столицата Киев.

Украйна е сама в тези боеве

Украйна се отбранява сама. НАТО повтори и в четвъртък, че ще защитава само членове на алианса. Украйна не е в НАТО.

По данни, изнесени от президента Зеленски, убитите украинци в първия ден са 137 души.

Украинската армия отговаря на руския удар. Към обяд тя свали два руски хеликоптера. По-рано Русия взриви украински транспортен самолет.

В четвъртък Украйна потърси помощ от Турция, като я помоли да спре достъпа на руски кораби до Черно море, затваряйки Босфора и Дарданелите. Тъй като Русия твърдеше, че извършва учения, в началото на годината Турция допусна 6 нейни кораба и една подводница да минат през проливите. Сега тези кораби са в Черно море. Дамяна Велева следи как се развива това.

Хората

Социалните мрежи са пълни с видеа и снимки от хора, които се спасяват в тунели на метрото и мазета. Някои подземните скривалища изглеждат така претъпкани, сякаш има място предимно за правостоящи. Пътищата на Украйна са задръстени с автомобили, с които хиляди се опитват да напуснат страната. Пред Свободна Европа очевидци разказват за паниката, която е обхванала хората.

Путин

Нападението на Русия започна едновременно с излъчването на телевизионно обръщение на Путин. От речта му могат да се извлекат 5 аргумента за това да започне война. Само един от тях засяга пряко и единствено страната, която е нападната – Украйна. Останалата част от неговата аргументация се отнася пряко или косвено до САЩ. Вижте подробностите.

Реакциите. Санкции

Светът осъди руската инвазия. САЩ и Великобритания блокираха имуществото на водещи руски банки на тяхна територия. Десетки руски компании и физически лица са отрязани от бизнес в долари, лири, евро и йени. Аерофлот няма да може да лети до Великобритания.

Русия преследва две основни цели в тази война - да наложи на Украйна свое марионетъчно правителство и да завземе територии, казват пред Свободна Европа двама бивши военни министри - Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев.

Новините ще стигат до вас с един клик на телефона, ако станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

България

Българското правителство остро осъди "агресията на Руската федерация". Парламентът имаше нужда от часове дебати, за да осъди “грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна”.

БСП беше против призивите за санкции срещу Русия. "Възраждане" беше изобщо против всякакво осъждане на Русия. 18 депутати от БСП и двама от ПП се въздържаха.

По-рано министърът на отбраната Стефан Янев се беше усъмнил, че това, което става в Украйна, се казва война. В интернет започна петиция с призив Янев да подаде оставка за тези свои изявления.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 2 854 заболели от коронавирус в България. Процентът на положителните тестове е 15,72%. COVID-19 отне живота на още 59 души. 81,36% от тях не са били ваксинирани. Всички данни можете да следите в блога ни.

И една препоръка

Йордан Йовчев, първият гимнастик с шест поредни олимпиади, навърши 49. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG