Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Бежанците са 3 милиона. София ще сменя доставчика на гориво за АЕЦ "Козлодуй"


Жена в метрото на Харков след поредния обстрел, 155 март 2022 г.
Жена в метрото на Харков след поредния обстрел, 155 март 2022 г.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • АЕЦ "Козлодуй" ще сменя руското гориво
  • Бежанците станаха 3 милиона
  • Кой се бие в международния батальон

АЕЦ „Козлодуй“ се подготвя за смяна на руското ядрено гориво. В момента тя е зависима от Русия, защото внася гориво само оттам. До средата на 2024 г. единият от реакторите трябва да заработи с гориво от Уестингхаус, каза за Свободна Европа министърът на енергетиката Александър Николов.

До края на юни интерконекторът с Гърция би трябвало да е завършен, каза премиерът Петков на среща с бизнеса. Той твърди, че държавата работи за диверсификация на доставките на нефт и газ.

Президентът Румен Радев се срещна в Букурещ със своя колега Клаус Йоханис. Радев каза, че системата за сигурност в Европа рухва пред очите ни, а пътищата за доставки и комуникация, особено в Черно море, представляват огромно предизвикателство.

Войната

Руската офанзива изглежда в застой през последните 24 часа. Руските сили не отбелязват напредък, но експлозиите не утихват. Най-малко три взрива е имало в западните покрайнини на Киев, има пострадали жилищни сгради.

Киев въведе полицейски час за срок от 35 часа. Той започна в 20 часа на 15 март и ще приключи в 7 сутринта на 17 март.

Конвой от 160 автомобила успя да напусне обсадения Мариупол.

Украинската продуцентка Олександра Куршинова и операторът на Fox News Пиер Закржевски бяха убити в Украйна. Репортерът на Fox News Бенджамин Хол е ранен.

Как изглежда международният батальон, в който чужденци се бият на страната на Украйна? Генка Шикерова събра цялата налична информация.

Бежанците

Бежанците от войната в Украйна са вече 3 милиона души. В това число не влизат хората, които са потърсили спасение вътре в самата Украйна, а само хората, пресекли държавните граници.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Санкции за Русия, помощ за Украйна

ЕС одобри нов пакет санкции срещу Русия. Те включват забрана на инвестиции в руския енергиен сектор и на износ на луксозни стоки за Русия. Ограничения са наложени и на конкретни руски олигарси.

Световната банка одобри допълнително финансиране на Украйна в размер на 200 млн. долара. Те се добавят към отпуснатите миналата седмица 723 млн. долара.

Русия забрани на президента Байдън и още 12 официални лица да влизат в Русия. Същата забрана е наложена и на канадския премиер Джъстин Трюдо.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 2393 заболели от коронавирус в България. Процентът на положителните тестове е 13,1%. COVID-19 отне живота на още 34 души. 91,18% от тях не са били ваксинирани. Всички данни можете да следите в блога ни.

Новините ще стигат до вас с един клик на телефона, ако станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

И една препоръка

Марина Овсянникова се появи с плакат срещу войната и пропагандата по време на новините в руска телевизия. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Овсянникова беше арестувана и осъдена за провеждане на „неразрешен протест“. Във видеото можете да видите как стана всичко.

… плюс моят личен фаворит

Вячеслав Молотов е човекът, който от името на СССР се договаря да си „подели“ Полша с нацистка Германия. Десетилетия по-късно неговият внук Вячеслав Никонов е руски депутат от партията на Путин. Той казва, че „врагът ще бъде победен“ и под „враг“ има предвид Украйна. И тогава, и сега Москва крои не само престъпни планове, но и ги основава на необосновани идеи за своята непобедимост. Вижте анализа на Майк Екел за Радио Свободна Европа.

Абонирайте за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG