Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ са обсъждали с Турция предоставянето на руски системи за въздушна отбрана на Украйна


Американското правителство е поискало от Турция да предостави своите системи С-400 "Триумф" на Украйна
Американското правителство е поискало от Турция да предостави своите системи С-400 "Триумф" на Украйна

САЩ са обсъждали неофициално с Турция възможността Анкара да предостави част от своите руски системи за въздушна отбрана C-400 на Украйна. Искането е било отправено от зам-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман по време на посещението ѝ в Анкара по-рано през март, съобщава Ройтерс като се позовава на свои източници.

Администрацията на президента Джо Байдън се опитва да осигури съветски и руски отбранителни системи за Киев от съюзници в НАТО, които притежават такива. Преди дни „Файненшъл таймс“ излезе с информация, че целта на посещението на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин в Европа е свързана именно с това. Остин посети Словакия и България. След визитата на Остин в Братислава в четвъртък министърът на отбраната на Словакия Ярослав Над каза, че Словакия е готова да предостави своите системи С-300, ако съюзниците от НАТО осигурят заместител.

В събота по време на пресконференция в София българският премиер Кирил Петков заяви, че опция за предоставяне на българските системи C-300 на Киев не е била обсъждана по време на разговорите с Остин. Той повтори тезата, че подобно решение може да бъде взето само от Народното събрание.

„Не сме говорили за военна подкрепа в Украйна по никакъв начин. И всички фалшиви новини, които бяха казвани до скоро, мога да кажа, че не са факт“, каза тогава Петков.

Срещу предоставянето на оръжие от България за Украйна се обявиха президентът Румен Радев и коалиционния партньор в управлението БСП в лицето на лидерката на партията Корнелия Нинова.

По думи на източниците на Ройтерс, предложението на Белия дом за предоставяне на системите C-400 на Анкара е било отхвърлено. През 2019 г. именно руските системи станаха повод за криза в отношенията между САЩ и Турция. Правителството на Реджеп Тайип Ердоган поръча и получи такива системи на стойност милиони долари. В същото време администрацията на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп извади Анкара от програмата за разработване и доставяне на изтребители F-35 от най-ново поколение, a Турция счете подобна позиция за „нечестна“.

От Кремъл на няколко пъти заявиха, че няма да позволят предоставянето на руски и съветски системи от Запада за Украйна и че ще счетата за легитимна цел конвои, които могат да ги превозят.

Русия започна инвазия в Украйна на 24 февруари. Руските войски нападнаха от три страни - от Русия от изток, на север от Беларус и на юг от незаконно анексирания полуостров Крим.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG