Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Има следи от изтезания и изнасилване в Буча. ВСС се заема с оставката на Гешев


Мариупол днес. Снимката е от 3 април 2022 г.
Мариупол днес. Снимката е от 3 април 2022 г.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Нови данни от Буча
  • Протест срещу Русия в София
  • Оставката на Гешев във ВСС

Кметът на столичния район „Изгрев“ Делян Георгиев (БСП) отказа да преименува улици около руското посолство на „Героите на Украйна“ или „Борис Немцов“.

Буча, Украйна

Освен убитите на пътя и освен масовите гробове, в Буча бяха открити и тела на мъже и жени в мазетата на жилищни сгради. Руската армия се изтегли от града на 31 март, а на 2 април там влязоха първите журналисти. В понеделник градът беше по-широко обезопасен от мини и евентуално чуждо присъствие, и достъпът до него стана по-лесен. Заговориха първите очевидци. Те описаха повсеместно мародерство на руските части, произволни убийства, изтезания на цивилни. Бяха открити тела на голи жени и на мъже, застреляни в тила.

Властите в Киев все още не са казали за колко убити става дума. Последните данни са за Киевска област, но без Буча, където са документирани 410 убийства.

Как се казва престъплението в Буча

Това е военно престъпление, повтори американският президент Байдън. Към него се присъедини и френският президент Еманюел Макрон. ЕС каза, че ще изпрати екипи, които да разследват данните за военни престъпления.

Украинският президент Зеленски беше в Буча и каза, че извършеното се нарича геноцид. Той за първи път посочи групата от хора, която по думите му Русия е набелязала за унищожение – според Зеленски това са „повече от 100 националности“, които населяват Украйна. До този момент Русия много пъти е била обвинявана в геноцид, но никога не е била посочвана етническата или национална група, срещу която може да е извършено подобно престъпление. Без такова посочване не може да се говори за геноцид.

Русия започна собствено разследване за Буча. То обаче не е за престъпления, извършени там, а за разпространяване на информация за тях, която Москва смята за невярна.

Извън Буча

Украйна е евакуирала още 2964 души от Мариупол и Луганск. През последните седмици от Мариупол са били евакуирани около 75 000 души.

Според службата на ООН за правата на човека цивилните жертви в цяла Украйна до момента са 3455 души.

15-годишният Андрий се е спасил от Чернигов, но преди това е видял как майка му умира в пламъци. Той разказва това пред журналисти.

Протест в София

Мъж легна със завързани на гърба ръце пред Руския културен център в София. Той изобразяваше гледка от Буча, където някои убити бяха заварени именно така. От центъра се опитват да спрат жената, която снима акцията, а също и да избутат мъжа, разказва очевидка пред Свободна Европа. Викната е и полиция, която е съставила протокол на протестиращия.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Оставката на Гешев

Оставката на главния прокурор официално стана тема на Висшия съдебен съвет (ВСС). Заедно с това ще бъдат разгледани изцяло 5 случая, в които Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт, а други 4 случая ще бъдат обсъдени частично. Тази процедура започва по искане на министърката на правосъдието Надежда Йорданова.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org.

116 случая на бездействие

МВР публикува данни за 116 сигнала за престъпления, които през последните месеци са били предадени на прокуратурата, но от нея не е постъпила реакция. Тези сигнали се отнасят до действия на главния прокурор, на кмета и на главния архитект на София, на бившите здравни министри Кирил Ананиев и Костадин Ангелов, на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Премиерът Кирил Петков отново даде показания по случая с предполагаемо изнудване на бизнесмена Васил Божков от страна на Бойко Борисов.

И две препоръки

Кирил Милов стана европейски шампион по борба в категория до 97 кг. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Ако ви тормозят в интернет, за това има решение. Зорница Христова и Рая Лечева дават съвети за такава ситуация, предназначена за тийнейджъри.

… плюс моят личен фаворит

Навлизаме ли в периода на ядрения шантаж, пита Владимир Шопов, като взима за повод заплахата на руския президент Владимир Путин да използва ядрено оръжие. Това отключва нов исторически период, в който и други страни ще ускорят търсенето на ядрен потенциал, докато едновременно с това се опитват да създадат нови отбранителни съюзи.

Абонирайте за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG