Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Зеленски иска друга ООН, тази не работи. София може да има алея "Героите на Украйна"


UKRAINE – President of Ukraine Volodymyr Zelensky. Kyiv
UKRAINE – President of Ukraine Volodymyr Zelensky. Kyiv

Добро утро!

Тук е най-важното:

Зеленски призова за реформа на ООН

САЩ предлагат на България още изтребители

Ще има ли алея "Героите на Украйна"

„Няма престъпление, което руската армия да не е извършила в Буча“, каза украинският президент Зеленски пред Съвета за сигурност на ООН. Той описа убийства на цели семейства и отделно на деца, изнасилвания, изтезания, мародерства. Зеленски напомни, че престъпленията в Буча са извършени от държава член на Съвета за сигурност на ООН. Това е Русия, която има право на вето в този орган. „Правото на вето не може да се използва като право на смърт“, каза Зеленски и каза, че пред ООН има две възможности – да изключи Русия от Съвета за сигурност или да се реформира и да действа решително, вместо само да говори.

Друго предложение за изключване на Русия

САЩ и Великобритания призоваха Русия да бъде изключена от друг орган на ООН – Комитета по правата на човека. За такова решение е нужно съгласието на две трети от страните в ООН и това се смята за постижимо, за разлика от изваждането на Русия именно от Съвета за сигурност, за което говори Зеленски.

За 2 дни 9 държави изгониха руски дипломати заради разкритията, направени в Буча – малкият украински град, който остана изолиран и окупиран от руската армия за повече от месец, а после се оказа, че гладът е пълен с убити цивилни. Държавите са Франция, Германия, Дания, Италия, Латвия, Литва, Естония, Испания, Швеция. От началото на войната са били изгонени над 250 руски дипломати, включително от България, пише Медиапул.

Изтребители F-16

САЩ предложи на България още 8 самолета F-16 и оборудването към тях. Стойността на очакваната сделка е 1,673 млрд. долара. България трябва да обсъди предложението и да го приеме или отхвърли. Президентът Румен Радев одобри идеята и призова кабинета да побърза. Ако бъде одобрено, новото предложение би позволило на България да придобиe пълна ескадрила от 16 самолета.

Новото име във войната: Краматорск

Руската армия обстреля центъра на Краматорск и още два по-малки града в Източна Украйна. По-рано Русия предупреди, че се изтегля от Киевска област, за да се заеме с Източна Украйна. Там се намират две територии, окупирани от проруските сепаратисти още през 2014 г. Линията на фронта показва, че Русия разширява техните граници и ги „свързва“ с южния полуостров Крим, превзет от нея също през 2014 г.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Нови санкции от ЕС

ЕС се отказва от руските въглища, за които досега е плащал на Русия по около 4 млрд. евро годишно. Това е едно от предложенията на Европейската комисия (ЕК) за нов пакет санкции срещу страната агресор. ЕК предлага да се затвори достъпът на почти всички руски кораби до пристанища на ЕС, както и да се забрани вносът на морски дарове и алкохол. Брюксел иска да ограничи и 4 руски банки, сред които е втората по големина – Внешторгбанк.

Бежанците

Украинците, напуснали страната си заради войната, вече са над 4 млн. и 200 хил. души. 66 000 от тях са останали в България. Елица Симеонова се срещна с някои от тях в софийски бежански център. Те се стряскат от шум, не знаят дали имат дом, не си представят бъдещето.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org.

Ангел Джамбазки. Иван Гешев

Европарламентът глоби с 2000 евро българския депутат националист Ангел Джамбазки. Причината е поздрав с изпъната дясна ръка, който в Брюксел е отчетен като нацистки.

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще разгледа не едно, а две предложения за отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор. След като беше внесено искането на министър Надежда Йорданова, във вторник съдът задължи ВСС да разгледа и по-старото искане на бившия правосъден министър Янаки Стоилов.

И две препоръки

Пенка Кунева е сред отличените с награда „Грами“. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Трима общински съветници от ГЕРБ-СДС и от ДБ внесоха предложение за наименуване на алея пред руското посолство на „Героите на Украйна“. Те предлагат и площад близо до руското посолство да носи името на Борис Немцов. „Дневник“ описва реакцията на съветниците от БСП, които са против и двете предложения. Предполага се, че двете предложения ще се обсъждат в четвъртък.

… плюс моят личен фаворит

Путин беше казал, че влиза в Украйна, за да „денацифицира“ страната. Тази цел не се оправдава от фактите. В Украйна има крайнодесни организации, но днес те се радват на подкрепата на малко над 2 процента от населението. Борис Митов проследи развитието им.

Абонирайте за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG