Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Неутралитет" значи "Русия". Кога гладът се превръща в оръжие


Разрушения в Бородянка, Киевска област. Предполага се, че под сринатите сгради има затрупани хора, които са се криели в мазетата от руските бомбардировки.
Разрушения в Бородянка, Киевска област. Предполага се, че под сринатите сгради има затрупани хора, които са се криели в мазетата от руските бомбардировки.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Странният протест на "Възраждане"
  • Българската помощ за Украйна
  • Гладът като оръжие

Лозунгът „за неутралитет“ означава „да подкрепим Русия“. Вижте видеото от протест на „Възраждане“ – хората са с руски знамена, а призовават България да е неутрална. Борис Митов беше на митинга и установи, че има и други противоречия. Например, че „окупаторите вън“ е лозунг, насочен не срещу окупацията на Русия, а срещу САЩ.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org.

Твърде малко, твърде късно

България се реши да изпрати на Украйна 2000 каски и 2000 бронежилетки. Шефката на кабинета на премиера Лена Бориславова твърди, че те ще бъдат предназначени за цивилни. Досега България не е изпращала военна помощ на Украйна. Против това са БСП, които са част от управлението, и „Възраждане“, които са опозиция.

„Демократична България“ (ДБ), която е също част от управлението, поиска да се изпрати военна помощ на Украйна, а руската посланичка да бъде изгонена от страната. ДБ предлага България да подкрепи със съдебномедицинска експертиза разследванията за извършеното от руската армия. Такива вече се организират от украинските власти, ООН и ЕС.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Войната е била избор, а не неизбежност

Войната в Украйна беше започната по избор, заключи зам.-генералният секретар на НАТО Розмари ДиКарло. „Нямаше никаква неизбежност в нея, нито в страданието, което тя причинява“, добави тя. Тя потвърди, че Русия е използвала забранените касетъчни бомби най-малко 24 пъти.

Русия използва глада като оръжие, каза украинският президент Зеленски. Той се позова на това, че ракетите унищожават цели, които осигуряват препитание. В обсадените градове не се допуска внасяне на храна. Корабите с храна за износ са блокирани.

Ако харесвате “3 минути”, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Руски мобилни крематориуми

В Мариупол са започнали работа руски мобилни крематориуми, твърди кметът Вадим Бойченко. Той допусна, че това се прави, за да прикрие следите от престъпленията. Предполага се, че жертвите в Мариупол може да са десетки хиляди.

Русия твърди, че е „евакуирала“ над 120 000 души от Мариупол на своя територия. Украйна нарича това депортиране. В сряда около 500 души от града бяха евакуирани към украинското Запорожие със съдействието на Червения кръст.

Над 400 души от Гостомел са в неизвестност. Този град, заедно с Ирпен и Буча, беше от най-засегнатите във войната. Тела на жителите му бяха открити в съседни села и градове.

Част от руската армия, която отстъпи от киевска област, се изтегли в Беларус. Пазарите на страната разкриха картини на мародерството: Руските войници ограбват домове в Украйна, а плячката продават в Беларус.

Дъщерите на Путин. Нови санкции

САЩ наложиха санкции на пълнолетните дъщери на Путин и Лавров. Санкциониран е и самият външен министър Сергей Лавров, както и две руски банки – най-голямата Сбербанк, която е държавна и частната Алфа Банк.

За двете дъщери на Путин се знае много малко. За тях се заговори след първото десетилетие от управлението му.

Почина руският националист Владимир Жириновски. Той апелираше към имперските амбиции на Русия далеч преди Путин да дойде на власт.

Унгария и ЕС

Европейската комисия започна процедура по спиране на еврофондовете за Унгария. В Брюксел твърдят, че правят това, за да предотвратят злоупотреби.

По-рано ЕС обвърза получаването на пари със спазването на върховенството на закона. Унгария и Полша, които имат милиарди евро финансиране от ЕС, оспориха новата процедура пред висшия съд на ЕС. През февруари обаче съдът окончателно отхвърли искането им. Преди дни Орбан отново спечели изборите в Унгария, въпреки обвиненията в корупция.

И две препоръки

Доктор Роберт Рейдак върна зрението на семейство, ослепено при бомбардировка. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Ако поне веднъж сте чули Лед Цепелин, знаете това, което и Пламен Асенов – че това са едни от великите европейци на 20-и век.

Абонирайте за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG