Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Започна евакуация на бойците от "Азовстал". ВМРО попречи на диалог със Скопие в София


Ангел Джамбазки (вдясно) и хора от ВМРО осуетиха беседа с бившия премиер на Северна Македония Любчо Георгиевски. Тя беше организирана от Клуба за българо-македонско приятелство, който е за диалог между София и Скопие.
Ангел Джамбазки (вдясно) и хора от ВМРО осуетиха беседа с бившия премиер на Северна Македония Любчо Георгиевски. Тя беше организирана от Клуба за българо-македонско приятелство, който е за диалог между София и Скопие.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Газът от САЩ е без посредници
  • Евакуират се бойците от "Азовстал"
  • Руската пропаганда в България нараства

Танкерите от САЩ, които пренасят втечнен газ за България, ще пристигнат на 8 и 23 юни. Газът е продаден директно на „Булгаргаз“ без никакви посредници, каза Кирил Петков.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов обвини „Продължаваме промяната“ в това, че говорят „неверни неща“ за цената на газа и „много често правят каквото си искат“. Това е третият сигнал на напрежение между двете формации в управлението. Другите засягаха темата „Северна Македония“ и избора на шеф на БНБ.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Фронтът

Над 260 украински военни бяха евакуирани от завода „Азовстал“ в Мариупол, който Русия не може да превземе от два месеца и половина. Украинската армия изтласка до границата с Русия руската армия в района на Харков, след като руските части започнаха да се оттеглят от района.

В понеделник руската армия бомбардира Одеса и Николаев. Тази карта ще ви помогне да се ориентирате кое къде е и под чий контрол. Това видео ще помогне да си представите ефекта от войната върху хората.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Иван Костов за войната

Трима български премиери и двама президенти имат поведението на руски агенти, смята бившият министър-председател Иван Костов. Той посочи като такива Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов, както и президентите Георги Първанов и Румен Радев.

Костов коментира българската позиция към войната в Украйна и каза, че в момента е нужно национално единение, дори и БСП да не бъде част от него.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org.

Руската пропаганда и „Възраждане"

Руската пропаганда в България е нараснала 10 пъти, откакто е започнала войната. Водещите онлайн медии, които разпространяват тезите на Кремъл, са Novini247, NewsFront, pogled.info, БЛИЦ, informiran.net и други. Изследването е на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания.

Партия „Възраждане“ се радикализира, печели поддръжници и това може да бъде опасно, смятат политолозите Огнян Минчев и Димитър Аврамов. Но въпреки че натрупва популярност в българското общество има таван за подкрепата на такива партии, който ще държи „Възраждане“ в ролята на „вечна опозиция“.

София и Скопие

Хора от ВМРО попречиха на провеждането на беседа с бившия македонски премиер Любчо Георгиевски в София. Беседата трябваше да се води от историка Стефан Дечев и да бъде първата проява на Клуба за българо-македонско приятелство. Клубът е за нормален диалог между София и Скопие на фона на обтегнатите отношения между двете страни.

Бъдещето на Северна Македония трябва да бъде в европейското семейство, няма две мнения по този въпрос, каза премиерът Кирил Петков след срещата си с премиера на Нидерландия Марк Рюте.

Президентът Румен Радев използва думата македонизъм с отрицателно значение, определи явлението като идеологема на Коминтерна и каза, че то не трябва да се легитимира в ЕС. Радев смята, че българската позиция за Македония среща разбиране в Европа. Той каза това по време на посещение в Германия.

„Хемус“. Пенсиите. Токът

По делото за магистрала “Хемус“ са събрани доказателства за добре организирана и планирана схема за пране на пари с участието на хора на високи държавни позиции. Това се казва в мотивите на съда, който гледа мярката за неотклонение на единствения обвиняем по делото Борислав Колев. Обвинения срещу „хора на високи държавни позиции“ още не са повдигани.

„Продължаваме промяната“ предлага 450 лв. минимална пенсия от 1 юли, увеличаване на максималната пенсия от 3000 на 3400 лв., и ръст на всички останали пенсии с 21,6%.

Правителството компенсира бизнеса с 80% от повишението на цената на тока за суми над 200 лв. за мегаватчас.

И една препоръка

Старши треньорът на „Левски“ Станимир Стоилов-Мъри преобрази отбора за няколко месеца и го направи носител на Купата на България. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

САЩ са напът да отменят правото на аборт. Това може да стане с дело, гледано от Върхорния съд на САЩ, в хода на което може да се ревизира решение на съда от 1973 г., дало правото на аборт на жените. Елица Симеонова разказва докъде може да доведе това.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG