Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: София не пусна Лавров да лети над България. Русия ще трябва да намали "с 20-30%" добива на нефт


Руският външен министър Сергей Лавров. Снимката е архивна.
Руският външен министър Сергей Лавров. Снимката е архивна.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • България не пусна Лавров в Сърбия
  • Украйна си върна половината Северодонецк
  • Как изглежда един фестивал на цветята

България не е пуснала самолет на руския външен министър да прелети през въздушното й пространство, потвърди руската посланичка в София Елеонора Митрофанова. Външният министър Сергей Лавров е искал да пътува до Белград, но не е бил допуснат от България, Северна Македония и Черна гора, съобщиха по-рано сръбски медии.

Фронтът

През уикенда Русия обстрелва Киев, Николаев и района на Одеса, унищожи манастир от 17-и век, но загуби част от позициите си до Северодонецк. В събота Украйна си върна контрола над половината град. В петък агресията на Русия навърши 100 дни.

Путин предупреди, че ако Украйна получи оръжия с по-голям обсег, Русия ще напада цели, които досега не е атакувала. Той не поясни какво има предвид. Украйна очаква системи за изстрелване на ракети като M270 и M142 HIMARS с обсег от над 100 км. Досега тя е имала достъп само до ракети с по-малък обхват.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Калина Константинова и бежанците

Украинските бежанци в България не са получавали информация за това къде смята да ги премести българската държава, след като ги кара да напуснат хотелите, в които ги е настанила. Хаос, страх, безпътица – това е, което те преживяват, показва репортажът на Теодора Бързакова и Яна Строй.

Вицепремиерката Калина Константинова няма да подава оставка и е удовлетворена от работата си с преместването на украинските бежанци. Повод за интервюто й за „120 минути“ на бТВ е нейно видео отпреди седмица, в което тя беше обвинила бежанците в това, че търсят лукс и затова саботират нейните усилия да ги премести от хотели на морето в почивни бази вътре в страната. В интервюто й за бТВ отново няма дума за това от какво бягат украинците и на какво прилича в момента страната им.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org

Когато администрацията променя теб, вместо да е обратното

Една от историческите задачи на сегашното правителство е да промени поведението на администрацията, пише Евгений Дайнов в Дойче веле. Но от начина, по който кабинетът говори за украинските бежанци, става ясно, че в тази задача няма напредък. Тоест, вместо Константинова да промени културата на администрацията, именно културата на заварената администрация е започнала да говори с гласа на вицепремиерката.

Общуване, доминирано от гняв и заплахи, не може да доведе до положителен резултат, смятат експертите по комуникация Александър Христов и Любомир Аламанов.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Санкции срещу Русия

ЕС прие окончателно шестите поред санкции срещу Русия. Те налагат забрана за внасянето на петрол и петролни продукти в страните от ЕС. Изключения от различно естество и срокове са предвидени за България, Унгария, Чехия, Словакия и Хърватия.

Според руския икономист Михаил Крутихин това е тежък удар за руската икономика. Русия е смятала, че санкциите ще я принудят да намали със 17-18% добива на суров петрол, но сега този прогнозен процент се е повишил до 20-30%.

София и Скопие

Българският културен дом „Иван Михайлов“ в Битоля беше подпален в петък срещу събота. В неделя екипи възстановяваха щетите.

Със Скопие трябва да се разбере не България, а ЕС, каза вицепремиерът Асен Василев. Според него Брюксел трябва да възприеме поне отчасти позицията на България в спора й със Северна Македония.

И три препоръки

Шведският режисьор и сценарист Рубен Остлунд спечели в Кан втората си награда Златна палма“. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Кралица Елизабет Втора отпразнува 70 години на трона. Вижте как стана това.

Трактори и автомобили, потънали в цветя дефилират по пътя под аплодисментите на хората – така изглежда един град в Узбекистан по време на фестивала на цветята.

… плюс моят личен фаворит

Годината е 1886 г. и голямата заплаха за България се казва Русия. Намира се обаче държавник, който да спре нейните планове. Казва се Стамболов. Историята разказва Стефан Дечев.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG