Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Решението на партията". Министърът на външните работи Теодора Генчовска депозира оставката си


Министърът на външните работи Теодора Генчовска
Министърът на външните работи Теодора Генчовска

Министърът на външните работи Теодора Генчовска подаде оставката си пред премиера Кирил Петков. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на външните работи в понеделник.

Генчовска е четвъртият и последен министър от квотата на "Има такъв народ", за който се очакваше да депозира оставката си, след като в сряда лидерът на формацията Слави Трифонов обяви, че "изтегля" министрите си от управлението.

Причината за подаването на оставка е свързана с решението на партия "Има такъв народ" да изтегли министрите си от състава на правителството, пише в съобщението на външното министерство. Генчовска ще продължи да изпълнява функциите си по Конституция до избирането на нов министър на външните работи, посочват от ведомството.

Новината идва часове след като и министърът на енергетиката Александър Николов от ИТН депозира оставката си. Преди него това направиха другите двама представители на партията в състава на правителството - министърът на спорта Радостин Василев, който се оттегли в петък, и министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, който направи това в четвъртък.

До напускането на министрите от ИТН се стигна след изявление на лидера на партията Слави Трифонов. По партийната си телевизия и в личната си страница във Фейсбук Трифонов обяви, че "изтегля" министрите си и напуска управляващата коалиция заради позицията на "Продължаваме промяната" (ПП) по отношение на Северна Македония и "факта, че в държавата вече няма пари".

От ПП отхвърлиха обвиненията на Трифонов и по двете теми. Те казаха, че няма необосновани харчения и че не водят двойна политика и не са нарушавали коалиционното споразумение по отношение на Северна Македония.

Представителите на най-голямата партия в парламента също така обвързаха действията на Трифонов с разбиването на монопола на частната фирма, държаща лабораторията за фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево".

В интервю за "Седмицата на Дарик" в неделя Трифонов каза, че "няма нищо общо" със случая на турско-българската граница.

За да бъдат приети оставките на четиримата министри от ИТН, премиерът Кирил Петков трябва да ги внесе в Народното събрание, което да ги гласува. Началничката на кабинета му Лена Бориславова каза пред в. "24 часа", че Петков няма да бърза да внася оставките в парламента.

"Нямаме план да форсираме на всяка цена персонални промени в кабинета", каза Бориславова.

Коалиционното правителство на Кирил Петков управлява от шест месеца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG