Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трифонов видя доказателство за "двойствената политика" на Петков във френското предложение


Слави Трифонов излъчи предварително записаното си изявление във фейсбук страницата си и в телевизията си "7/8 TV".
Слави Трифонов излъчи предварително записаното си изявление във фейсбук страницата си и в телевизията си "7/8 TV".

Френското предложение за започването на преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз доказва, че Кирил Петков е водил различна политика по казуса от тази на външно министерство. Това каза лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в изявление във фейсбук, излъчено в събота вечер.

Трифонов каза, че той не знае какви разговори са водени между България и Франция, въпреки че външният министър Теодора Генчовска беше предложена за поста от ИТН. Според Трифонов написаното във френското предложение е резултат от разговори между премиера Петков и европейски дипломати.

Френското предложение е проект за преговорна рамка, изготвена от Френското председателство на Съвета на ЕС. Тя включва български изисквания към Северна Македония към останалите критерии, които Скопие трябва да изпълни, за да влезе страната в Европейския съюз.

Документът беше изпратен от Европейския съюз до Комисията по външна политика в Народното събрание, която потвърди, че го е получила в петък.

Ако документът, изпратен от френското председателство или някаква редактирана негова версия, се приеме от България и всички други страни членки на ЕС, това би означавало, че София ще вдигне ветото си върху началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония и те могат да започнат. Така дали се развиват преговорите ще зависи и от изпълнението на българските искания.

Трифонов каза, че не вижда достатъчна гаранция в това, че българският интерес ще бъде спазен.

"В т. нар. предложение се казва, че трябва да пуснем Северна Македония да стартира преговорите, а ЕС и Франция ще гарантират, че Северна Македония ще си изпълни после ангажиментите към нас. После ще приеме българите в конституцията си като държавотворен народ и после ще приеме решенията от договора за добросъседство от 2017 г. А гаранция за това, че после това ще се случи ще дадат Франция и ЕС. Тоест гаранция - Франция", каза Трифонов.

Той каза, че не е съгласен и с това, че по френското предложение България може да не приеме съществуването на македонския език, но всички останали европейски държави ще го признаят.

По думите на Трифонов следващата седмица в Народното събрание депутатите от ИТН ще заявят тази позиция относно френското предложение.

По-рано в събота президентът Румен Радев също отправи критики срещу премиера Кирил Петков заради френското предложение по темата със Северна Македония, въпреки че официално той няма общо с неговото изготвяне.

Нито Петков, нито Министерският съвет могат да взимат решение по темата, защото в сряда по инициатива на премиера правителството реши, че всяко предложение, идващо от Брюксел, както и всяко действие на България по темата за началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония в ЕС, могат да се обсъждат и решават единствено от депутатите в Народното събрание.

Радев каза, че не одобрява това, защото „прехвърля всичко към Народното събрание“. Петков каза, че така иска да премахне всякаква възможност за спекулации, че той води политика в Европейския съюз относно Северна Македония, различна от тази на българския парламент или българското външно министерство.

Петков каза по-рано в събота, че той е видял предложението в събота, защото в петък то е било пратено до Комисията по външна политика към Народното събрание, а не до него. Той каза още, че ще предаде позицията на България по предложението в Европейския съюз такава, каквато Народното събрание реши да бъде.

Изказването на президента Радев в събота стана повод вицепремиерът Корнелия Нинова да го призове да спре да спекулира с темата и да всява съмнения.

„Кабинетът не веднъж заяви: Няма да сваляме ветото. Единственият орган, който може да се произнася е парламентът“, написа тя във фейсбук.

В четвъртък следващата седмица в Брюксел започва Европейският съвет, на чиито дневен ред има точка, свързана с ветото, което София наложи върху преговорите на Скопие за присъединяване към блока през 2018 г.

Евентуалното вдигане на ветото и обвиненията, че премиерът води двойствена политика по темата за Северна Македония с Европейския съюз бяха посочени като основните причини Слави Трифонов да оттегли „Има такъв народ“ от управляващата коалиция. Така правителството загуби мнозинството си в парламента и ГЕРБ внесе вот на недоверие срещу кабинет "Петков". Той ще се дебатира във вторник и гласува в сряда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG