Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Продължаваме промяната" каза, че Слави Трифонов говори неистини и прави вредни внушения


Кирил Петков и Слави Трифонов. Снимката е колаж.
Кирил Петков и Слави Трифонов. Снимката е колаж.

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов разпространява неверни твърдения и прави вредни политически внушения относно това как са протекли преговорите между България, Северна Македония и Европейския съюз, за да се стигне до така нареченото френско предложение за започване на процеса по влизане на Скопие в блока. По него е работило министерството на външните работи от българска страна, а не премиерът Кирил Петков.

„Г-н Трифонов заблуди българските граждани, че Теодора Генчовска, която той нарича "предложение на Има Такъв Народ", не е знаела за условията в предложението на Европейския съюз, при положение че тези разговори са водени само и единствено с министерството на външните работи“, пише в съобщение на пресцентъра на ПП, изпратено до медиите в събота вечер.

По-рано през деня Трифонов каза във видео обръщение, че нито той, нито външният министър Генчовска са знаели какво е написано в френското предложение. От това според него става „безусловно ясно“, че премиерът Петков е водил различна политика по казуса със Северна Македония от тази на външно министерство и е преговарял отделно с ЕС.

ПП пише, че работата по френското предложение от българска страна е водена изцяло от външно министерство. Комисията по външна политика към Народното събрание е изискала ведомството да предостави двустранния протокол между България и Северна Македония, както и ще покани министър Генчовска да предостави останалите съпътстващи документи, по които българското външно министерство е работило с македонското.

ПП нарича твърденията на Трифонов „неистини“ и осъжда „подобни политически внушения“ и разпространяването на неверни твърдения. Те влошават отношенията на България със страните от Западните Балкани и подвеждат българите, се казва още в съобщението на ПП.

Френското предложение е проект за преговорна рамка, изготвена от Френското председателство на Съвета на ЕС. Тя включва български изисквания към Северна Македония към останалите критерии, които Скопие трябва да изпълни, за да влезе страната в Европейския съюз.

Документът беше изпратен от Европейския съюз до Комисията по външна политика в Народното събрание, която потвърди, че го е получила в петък.

Кирил Петков каза, че е видял документа още в петък, защото той е изпратен до парламента, а не до кабинета му, както се изисква по решение на Министерския съвет от по-рано тази седмица.

По-рано в събота Румен Радев също отправи критики срещу премиера Кирил Петков заради френското предложение по темата със Северна Македония, въпреки че официално той няма общо с неговото изготвяне. Това изказване на стана повод вицепремиерът Корнелия Нинова да го призове да спре да спекулира с темата и да всява съмнения.

„Кабинетът не веднъж заяви: Няма да сваляме ветото. Единственият орган, който може да се произнася е парламентът“, припомни Нинова.

Евентуалното вдигане на ветото и обвиненията, че премиерът води двойствена политика по темата за Северна Македония с Европейския съюз бяха посочени като основните причини Слави Трифонов да оттегли „Има такъв народ“ от управляващата коалиция. Така правителството загуби мнозинството си в парламента и ГЕРБ внесе вот на недоверие срещу кабинет "Петков". Той ще се дебатира във вторник и гласува в сряда.

Правителството казва, че Северна Македония е „топка, която се хвърля“ от Трифонов, за да прикрие истинската причина да иска да саботира работата на кабинета „Петков“. Тя е, че бяха отказани пари от бюджета за извършването на корупционни практики и обслужването на задкулисни практики, казват министрите от управляващата коалиция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG