Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Радев внезапно хареса "френското предложение" за Скопие. 10 бивши министри искат София да даде оръжие на Киев


Тошко Йорданов от "Има такъв народ" и Румен Радев
Тошко Йорданов от "Има такъв народ" и Румен Радев

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Дебатът по вота на недоверие
  • Предложенията по спора със Скопие
  • Първият роман на Куентин Тарантино

Днес в Народното събрание ще се проведе дебатът по вота на недоверие срещу правителството. В София се организират масови демонстрации в подкрепа и срещу кабинета на Кирил Петков. Първият проправителствен митинг се проведе в понеделник вечер. Гласуването е в сряда.

Преди по-малко от седмица изглеждаше сигурно, че ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ ще съборят управлението. В последните дни атаката им затихна, но остана въпросът кой дръпна спирачката.

За да можете да проследите всичко около дебатите, демонстрациите и гласуването, започнахме блог, в който попада най-важното.

Предложенията на Европа за Северна Македония

Предложението на ЕС, с което да се уредят отношенията между България и Северна Македония, вече е в парламентарната комисия по външна политика. Нейните членове обаче не насрочват заседание, на което да обсъдят т.нар. „френско предложение“, а съдържанието му остана достъпно само за депутатите.

Румен Радев определи предложеното от Париж като „най-доброто“ до момента. Само ден по-рано президентът критикува министър-председателя Кирил Петков заради него. Два дни преди това той настояваше да се запази ветото.

Във „френското предложение“ влиза повече, отколкото България е можела да си представи по въпроса за Северна Макеодния. Тук е всичко, което трябва да знаете по въпроса.

Заради войната в Украйна ЕС може да извърши историческо по мащабите си разширяване, което не се изчерпва само със Северна Македония и Албания. Димитър Бечев представя изгледите за членство на отделните страни.

Изпратете „3 минути“ на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Предложенията за предоставяне на оръжия за Украйна

България да изрази солидарност, но и да предостави въоръжение и боеприпаси за Украйна. За това призоваха четирима бивши външни министри и шестима бивши министри на отбраната.

ЕС нарече блокадата на износа на зърно от Украйна „истинско военно престъпление“. Владимир Путин отхвърли обвиненията на Запада, че Москва е отговорна за рязкото покачване на световните цени на зърното.

На бойното поле руският обстрел не стихва, а цел в понеделник беше Одеса. Според украинските власти ударите срещу черноморския град са били „отмъщение“ за атаката на Киев срещу руски нефтени платформи.

Руски пилот, заловен в Украйна, си призна, че е наемник в частната военна група „Вагнер“. Можете да си припомните кои са те и какво е общото между тях и близкия до Путин бизнесмен Евгений Пригожин.

И две предложения от мен

Ако сте пропуснали София Прайд в събота, или не сте запознати с исканията му, това видео е за вас. В него говорят и хората от общността, както и тези, които ги подкрепят.

Майстор на диалозите, създател на филмови класики, кино-явление сам по себе си. Той е Куентин Тарантино, чийто първи роман „Имало едно време в Холивуд“ излезе на български език.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG