Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Няма вариант" Борисов да си тръгне от ГЕРБ. Войната премина в ракетен терор


Русия удари търговски център в Кременчук, централна Украйна. Вътре е имало над 1000 души. 27 юни 2022 г.
Русия удари търговски център в Кременчук, централна Украйна. Вътре е имало над 1000 души. 27 юни 2022 г.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Консултации при президента
  • „Ракетен терор“ в Украйна
  • Кои са новите съдии във ВСС

Швейцарската банка Креди сюис беше глобена с 2 милиона швейцарски франка по съдебния процес за пране на пари на българска наркобанда. Тази банда е свързана с издирвания Евелин Банев-Брендо.

Две Българии

България е разделена по въпроса с падането на правителството. 50,5% не одобряват свалянето му, а други 48,1% го одобряват, сочат данни на Галъп Интернешънъл.

Формалните причини за вота на недоверие се оказаха неоснователни, показва анализ на Гарабед Минасян, цитиран от Красен Станчев. Става дума за финансовата политика на кабинета „Петков“.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

При президента

Правителството официално подаде оставка. Президентът веднага свика консултации, на които се явиха поотделно ГЕРБ и ДПС. „Продължаваме промяната“ (ПП) и БСП помолиха за отсрочка, защото точно сега се разглежда актуализацията на бюджета.

ГЕРБ повториха, че ще върнат мандата, ако той стигне до тях, и няма да се опитват да съставят правителство. Партията предпочита нови избори.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ опроверга твърдението, че е готов да отстъпи лидерското място в партията си. Той направи това, след като президентът Плевнелиев каза по bTV, че Борисов е готов да се оттегли. Но Борисов уточни: „Няма такъв вариант“.

Харесвате ли този бюлетин? Можете да изпратите този линк на приятели, за да се абонират и те.

Кременчук

Русия бомбардира пълен търговски център в град Кременчук. Жертвите засега са 11, а ранените – над 40 души.

В понеделник бяха обстреляни също Харков, Киев, Одеса, Николаев, Ахтирка, както и местата на основната бойна линия в района на Донбас.

Изстрелите са идвали от Русия и окупираните от нея територии, от акваторията на Черно и Каспийско море. Според украинското разузнаване има и ракети, изстреляни от Беларус.

„Ракетен терор“

Войната премина във фаза на ракетен терор, каза съветникът на украинската президентска администрация Олексий Арестович. Той изчислява, че в последните дни Русия е изстрелвала по Украйна около 50 ракети дневно, а това е висока интензивност на ударите, валидна към втората половина на март. После броят на изстрелваните ракети само спадаше.

В Мариупол, който беше сринат почти до основи, а после превзет от руската армия, има риск от холера. Няма чиста вода за пиене, няма и ток, за да може да се превари.

Зеленски. Българските руснаци и знакът Z

В понеделник украинският президент Володимир Зеленски призова страните от Г-7 да направят всичко възможно, за да може войната да свърши преди края на годината. Един от начините това да стане е Украйна по-бързо да получава договореното оръжие.

Руснаци, които живеят в България, призоваха българските власти да забранят употребата на знака Z. Някои от тях разказаха на Дамяна Велева защо са поискали това.

БНТ. Висшият съдебен съвет

Съветът за електронни медии изслуша първите четирима кандидати за директор на БНТ. И четиримата определиха медията като институция в криза. Днес ще бъдат изслушани останалите. Изборът е в сряда.

Шестима съдии бяха избрани за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Общото между тях е това, че всички те са административни ръководители, а не „просто съдии“. Повече за тях ще научите тук.

И една препоръка

Рапърът Кендрик Ламар напусна сцената на фестивала „Гластънбъри“ в знак на протест срещу отмяната на абортите в САЩ. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Русия е основната заплаха за страните от НАТО. Това пише в нов документ на алианса, който ще промени свои основни концепции, за да отговаря на днешните реалности. Текстът ще бъде обсъждан днес на среща на върха в Мадрид, пише Ангел Петров за „Дневник“.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG