Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Неоснователна заплаха." ЕС и НАТО подкрепиха България в спора с Русия за изгонените дипломати


Кирил Петков в Брюксел
Кирил Петков в Брюксел

ЕС и НАТО подкрепиха България в спора с Русия заради изгонването на 70 руски дипломати. Според ЕС заплахата на Русия да затвори посолството си в София е „неоснователна“, а НАТО я определи като „изнудване“.

България съобщи във вторник, че гони 70 сътрудници на руските дипломатически представителства. Посочените основания бяха две – че те са извършвали „дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност“ и че Русия има повече дипломати в България, отколкото България в Русия.

В четвъртък посолството на Русия поиска България да отмени решението за изгонването на дипломатите и заплаши, че в противен случай Москва може да закрие посолството си в София. Посланичката на Русия Елеонора Митрофанова поиска България да отмени решението си до 12 часа в петък. Премиерът Кирил Петков отхвърли този ултиматум. Руското посолство съобщи, че ще изпрати въпроса за решение в Москва.

Заплахата на Русия да прекъсне дипломатическите връзки с България е „неоснователна“, се посочва в изявление на Европейския съюз (ЕС). Според Брюксел решението на София да изгони 70 служители на руските дипломатически представителства, които са действали в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения „е напълно в съответствие с международното право“.

„Европейският съюз напълно подкрепя и е солидарен с България“, пише в изявлението. „Подобна непропорционална стъпка от страна на Русия би послужила само за по-нататъшната ѝ международна изолация.“

НАТО определи решението на България да изгони 70 служители на руските дипломатически мисии като „суверенно решение, което трябва да се уважава“ в отговор на въпрос на „Дневник“.

„Съюзниците от НАТО силно осъждат отдавна продължаващата тенденция [Русия] да изнудва, опитите да се меси в нашите демократични процеси и институции и да атакува сигурността на нашите граждани“, посочи още говорителката на НАТО Уана Лунджеску, цитирана от изданието. „Заставаме в солидарност с нашия съюзник България.“

Безпрецедентното решение за намаляване на служителите в руското дипломатическо представителство беше обявено от Петков във вторник вечерта. В сряда премиерът беше изслушан на закрито заседание в парламента заедно с ръководителите на ДАНС, разузнаването и военното разузнаване. След него стана ясно, че решението за изгонването на руските дипломати е било взето на базата на три доклада на агенцията и един на външното министерство и Съвета по сигурността към Министерския съвет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG