Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на кабинет на Асен Василев


Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на Асен Василев
Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на Асен Василев

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на Асен Василев. Той е кандидатът за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарно представена партия „Продължаваме Промяната“.

„Спомняте си, че при връчването на мандата на сегашното правителство в оставка, аз предупредих, че ако не се предприемат решителни промени в областта на съдебната система още в първите 100 дни, то статуквото ще потърси своя реванш“, каза президентът Румен Радев.

„Очаквам адекватни решения и отстояване на национални интерес за изграждане на свободна, просперираща и европейска България“, допълни той.

Асен Василев каза, че „всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет. Важно е този кабинет да работи в интерес на гражданите, а не в интерес на статуквото“, каза Асен Василев.

Правителството на Кирил Петков подаде оставката на кабинета в понеделник. Още същия ден президентът насрочи консултации. „Продължаваме промяната“ и БСП поискаха отлагането им и след като това не се случи, не се явиха. Те казаха, че се занимават със спешната работа по актуализацията на бюджета.

Във вторник Радев съобщи, че цикълът от разговори с партиите е завършил и не се срещна с представители на двете партии.

Асен Василев беше номиниран за премиер от „Продължаваме промяната“, след като от БСП обявиха, че спират преговорите за нов кабинет с премиер Кирил Петков. Повод за решението на левицата беше изгонването на 70 руски дипломати от България.

“Продължаваме промяната” имат седем дни, за да предложат състав на кабинет. Ако не успеят да реализират първия мандат за съставяне на правителство, Радев ще даде шанс и на ГЕРБ, но от партията вече декларираха, че ще върнат втория мандат без да предлагат свой кабинет.

При такъв развой президентът ще връчи трети, последен мандат на някоя от останалите формации по негов избор. Ако и тогава не бъде излъчено правителство, следва разпускане на парламента и насрочване на нови предсрочни избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG