Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Да, може и да си законно оправдан, ако караш без книжка. Защо хлябът е от фураж


Зърнопроизводител на поле с пшеница в България.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Катастрофата в София
  • Хартиените бюлетини
  • Защо повечето хляб е от фураж

Шофьорът, който уби Хариет (21) и Христина (26), никога не е получавал законна швейцарска шофьорска книжка, съобщи Интерпол. Тъй като българската му е била отнета още през 2005 г., излиза, че Георги Семерджиев е карал 17 години кола без никакъв документ.

Как става „законно“ карането без книжка

В този 17-годишен период шофьорът е бил спиран на пътя, но не е бил разследван. Това възмути много хора, но за този факт има нелепо обяснение – такъв е формалният ред. Накратко, Семерджиев не е получавал лично наказателното постановление за отнетата му книжка, а това означава, че той може с успех да твърди пред съда, че не е знаел, че няма право да кара кола. Вижте цялата история, разказана от Борис Митов.

Изпратете ни история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org

МВР. Хартиените бюлетини

Полицайката, свързана със Семерджиев, беше отстранена от работа за 2 месеца. Твърди се, че Симона Радева му е помогнала да се укрие след катастрофата в София. Прокуратурата образува досъдебно производство за престъпление по служба, извършено от служител на МВР

Няколко партии се опитват да върнат хартиените бюлетини. Какво би станало с изборите, ако това намерение стане факт? Елица Симеонова дава отговор на този въпрос.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Фронтът

Руската армия обстрелва най-силно Харков, както и Донецка област, от която вече са си тръгнали около 80% от местните жители. Жертвите в Часов яр достигнаха 31 души. Те бяха убити в жилищния си блок, който беше ударен от руската армия. Русия твърди, че е стреляла по военен обект и че са убити „300 националисти“.

Москва се готви за по-активно настъпление към Краматорск и Бахмут, съобщи украинският генерален щаб. Тази карта от 11 юли ще ви помогне да се ориентирате.

В понеделник Путин въведе ускорено даване на руско гражданство за всички украинци. Киев осъди решението.

Харесвате ли този бюлетин? Можете да изпратите този линк на приятели, за да се абонират и те.

Политиците и „Юбер“. Хората и Земята

Високопоставени политици тайно са помагали на компанията „Юбер“. Сред тях са френският президент Еманюел Макрон и бившата еврокомисарка Нели Крус. Новината идва от международно журналистическо разследване на хиляди изтекли документи, наречено „Файловете Юбер“.

Населението на Земята ще достигне 8 милиарда души около 15 ноември тази година, а Индия ще изпревари Китай по брой на населението. Това гласи доклад на ООН.

Сребреница

От геноцида в Сребреница минаха 27 години, а идентифицирането на жертвите от масовите гробове все още продължава. В понеделник бяха погребани тленните останки на още 50 мъже мюсюлмани, убити през юли 1995 г.

Нидерландия за първи път се извини за ролята, която изигра в геноцида в Сребреница. През 1995 холандски батальон охранява района, който е обявен за „Зона за сигурност“ на ООН. Той не се противопоставя на босненските сърби, които превземат града, съдейства за разделянето на мъжете от жените и с това улеснява избиването на около 8000 мъже и момчета мюсюлмани.

И една препоръка

Веселин Диманов сбъдна една мечта на починалия юрист Кристиан Таков – да направи изложба на негови фотографии. Веселин Диманов е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Защо България яде предимно хляб от фураж? Дамян Воденичаров отговаря с видео на този въпрос – причината е, че хората не могат да си позволят високата пазарна цена на добрия хляб и затова качествената пшеница се изнася в чужбина.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG