Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Как "чекмеджетата" се оневиняват през Брюксел. Виница, новият руски удар


Кадър от Виница след руския ракетен обстрел от 14 юли 2022 г.
Кадър от Виница след руския ракетен обстрел от 14 юли 2022 г.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Кюлчетата в чекмеджето
  • Руската забрана български сайт
  • Ударът по Виница

Георги Семерджиев остана за постоянно в ареста, реши съдът. Той беше предизвикал катастрофата в София, която уби Христина (26) и Хариет (22).

Закриването на спецправосъдието

Закриването на специализираните съд и прокуратура не противоречи на основния закон, реши Конституционният съд. Той се произнесе по искане на главния прокурор Иван Гешев, който е противник на закриването. В решението се казва, че онова, което е противоречи на конституцията е само преназначаването на магистрати от органите на спецправосъдието в други органи на съдебната власт.

Изпратете ни история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org

Кюлчетата в чекмеджето

Отново за снимките от спалнята на Бойко Борисов, на които се виждаха пари и злато в нощното му шкафче. В сряда европейски депутат се позова на българска експертиза, според която снимките са били манипулирани.

Борис Митов провери и установи: българската експертиза е стара; заключението не е, че снимките са манипулирани, а че не може да се определи кога са правени и какво има на тях. Хипотезата, която изглежда най-вероятна, е че целият шум е вдигнат, за да заглуши реакциите от негативния доклад за България, направен също в сряда от Европейската комисия..

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Мандатите

ГЕРБ получи и веднага върна обратно мандата за съставяне на правителство. Това беше вторият неуспешен опит да се направи кабинет в рамките на действащото Народно събрание.

Преди третия и последен опит президентът ще проведе консултации с политическите сили, които ще се проведат в петък. От 9 до 16.45 Румен Радев ще се срещне поотделно с всички парламентарно представени партии.

Харесвате ли този бюлетин? Можете да изпратите този линк на приятели, за да се абонират и те.

Cessna-150

Българските военновъздушни приземиха малък самолет-нарушител Cessna-150. Това е станало след сигнал, подаден от НАТО. Преди седмици малък самолет „Бийчкрафт“ без одобрен летателен план премина през няколко държави и кацна в България. Случаят постави под въпрос сигурността на българското въздушно пространство.

София и Москва

Русия забрани достъпа до българския сайт factor.bg. Тя се позова на това, че медията публикува невярна информация за войната. След това решение Путин подписа закон, който му позволява да спира достъпа до западни медии, ако те са от държави, забранили достъпа до някои руски пропагандни канали.

Москва отне лицензите на два български завода за ремонт на авиационна техника - "ТЕРЕМ – Летец" и "Авионамс". Това е ответна мярка за това, че България доставя на Украйна военна техника и ремонтира украинска военни машини.

Фронтът

Руската армия удари центъра на украинския град Виница. 23 са починали, други 42 се смятат за изчезнали. Обстрелите на Харков и Николаев продължават да са най-тежките, смятат украинските власти.

САЩ призоваха Русия да прекрати депортирането на украинци в Русия и да допусне чуждестранни наблюдатели, които да проверят дали наистина Москва дава за осиновяване украински деца.

Северна Македония

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен говори пред македонския парламент. Тя защити френското предложение за разрешаване на спора между София и Скопие и каза, че то защитава македонската идентичност. „Няма съмнение, че македонският език е вашият език и ние напълно уважаваме това“, каза тя.

В четвъртък македонската партия ВМРО-ДПМНЕ изгори от трибуната на парламента френското предложение и заглуши с вувузели премиера, който го защитаваше. Според формацията документът предвижда „българизация“ на държавата.

COVID-19

В България няма да се въвеждат допълнителни мерки заради новата вълна на COVID-19, каза премиерът. През изминалото денонощие в страната има 1107 нови случаи на заразени. 20,59% от пробите са положителни. Починали са двама души. Пикът на вълната се очаква през август, смята държавният здравен инспектор Ангел Кунчев.

И една препоръка

Божидар Антонов спечели второ място в ултрамаратон в Алпите. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG