Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев за трети път ще връчи третия мандат за кабинет на БСП 


Председателката на БСП Корнелия Нинова приема от президента Румен Радев третия проучвателен мандат в края на август м.г.
Председателката на БСП Корнелия Нинова приема от президента Румен Радев третия проучвателен мандат в края на август м.г.

Президентът Румен Радев отново ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП, съобщиха от прессекретариата на държавния глава в неделя. Това ще се случи в понеделник от 17:00 часа.

Радев връчи на левицата последния мандат за съставяне на кабинет и предишните два пъти, при които процедурата стигаше до финалния си етап - след парламентарните избори през април и юли миналата година.

За разлика от предишните два пъти, когато социалистите връщаха мандата неизпълнен, сега няколко политически сили декларират, че ще водят преговори за евентуален коалиционен кабинет с тях. Става въпрос за досегашните им партньори в управлението от “Продължаваме промяната” (ПП) и “Демократична България” (ДБ).

От “Има такъв народ” (ИТН), които изиграха решаваща роля за падането на правителството на Кирил Петков, след като напуснаха коалицията и подкрепиха вота на недоверие, внесен от ГЕРБ, също демонстрират готовност за нови преговори. Условието на партията на Слави Трифонов е нито Петков, нито вицепремиерът Асен Василев да заемат досегашните си постове.

По-рано в неделя бившата председателка на парламента Ива Митева (ИТН) коментира пред Нова телевизия, че смята Никола Минчев и Даниел Лорер от ПП за подходящи номинации за министър-председател.

Самият Минчев заяви в петък пред БНТ, че с колегите му ще положат “всички усилия” за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание. В събота стана ясно, че ръководството на ПП обсъжда на свое изнесено заседание извън София възможните варианти за това.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов вече нееднократно лансира идеята за съставяне на технократско правителство, чиито членове да не бъдат партийни фигури. От БСП са склонни да оттеглят досегашните си министри от постовете им, но предпочитат евентуалният бъдещ кабинет все пак да бъде съставен от партийни лица, стана ясно от думите на социалния министър в оставка Георги Гьоков в неделя.

Процедурата досега премина без предлагане на състав на правителство, след като и ПП, и ГЕРБ върнаха първите два проучвателни мандата неизпълнени. Ако и след връчването на третия не се стигне до избор на кабинет, Радев ще трябва да разпусне парламента и да насрочи поредни предсрочни избори. Той вече декларира, че не би искал евентуален бъдещ вот да се провежда преди октомври.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG