Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: БСП получи мандат и ще преговаря за правителство. Русия се готви за украинска контраофанзива


Президентът Румен Радев връчи на "БСП за България" третия мандат за съставяне на правителство
Президентът Румен Радев връчи на "БСП за България" третия мандат за съставяне на правителство

Най-важното тази сутрин:

  • БСП получи третия мандат
  • Москва се готви за украинска контраофанзива
  • Къде отиват руснаците, които не са съгласни с войната

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на БСП.

Социалистите ще се опитат да съставят кабинет. Няма да се водят преговори с ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”. Остават “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и независимите депутати, с които БСП вече има споразумение, както и “Има такъв народ”, която напусна предишната коалиция и участва в свалянето на кабинета на Кирил Петков.

“Продължаваме промяната” възстановява част подкрепата си, а “Има такъв народ” би останала извън парламента, ако има избори сега. Това показва проучване на “Тренд”.

Катастрофата и обвиненията

Изминаха две седмици от катастрофата в София, която уби 26-годишната Христина и 21-годишната Хариет. За причиняването ѝ е обвинен Георги Семерджиев. Какви са обвиненията? Какви са доказателствата? Ще има ли присъда? Борис Митов събра отговорите.

Друга катастрофа предизвика дипломатическо напрежение между три държави. Самолет на украинска компания със сръбски товар се разби в Гърция. Защо е паднал самолетът? Какво е превозвал? Има ли риск за хората в района на катастрофата? Отговорите са тук.

Точно преди 10 години беше извършен първият терористичен акт в най-новата история на България. Атентатор камикадзе взриви бомба в автобус с израелски туристи на летище Сарафово. Последва дълго дело, завършило с две задочни присъди за съучастници на терориста. Десетилетие по-късно все още няма следа от тях. Припомнете си хронологията.

Възлагането на изграждането и поддържането на тол системата без конкурс е нарушение на закона, пише в доклад на Сметната палата. През 2020 г. договорът за 118 млн. лв без ДДС беше сключен без обществена поръчка с фирмата “Капш”.

Войната и жертвите

Руските войски укрепват позициите си в окупирани градове и региони в Южна Украйна в очакване на украинска контраофанзива, съобщи британското разузнаване. Тази карта показва какво контролират руските войски в Украйна към 18 юли.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу нареди на армията да се съсредоточи върху унищожаването на украинските ракетни и артилерийски установки с голям обсег.

Русия използва частната военна групировка “Вагнер”, за да подсили армията си в Украйна. За целта тя вече наема и затворници. Данните са на британското военно разузнаване.

Шестима цивилни загинаха след руски обстрел над град Торецк в Донецка област.

Украинският президент Володимир Зеленски отстрани от длъжност главната прокурорка Ирина Венедиктова и ръководителя на Службата за сигурност Иван Баканов. Десетки представители на двете институции са обвинени в държавна измяна, а двамата не са направили достатъчно, за да противодействат, смятат Зеленски и съветниците му.

Русия и несъгласните

Полицията в Москва задържа за кратко руската телевизионна журналистка Марина Овсянникова. Тя стана известна със своя антивоенен протест на 14 март, когато нахлу с плакат с надпис “Спрете войната” по време на ефир в руския Първи канал.

Овсянникова не е единствената несъгласна с войната, която е заплашена в страната си. Журналистката Лиза Кирпанова и актьорът Георгий Манучаров решиха да напуснат Русия и да се спасят в САЩ. Те минаха незаконно границата и сега са заплашени от депортация.

Руските власти спряха независимата телевизия “Дъжд” още в началото на войната. Сега обаче тя се връща в ефир от Латвия.

COVID-19 и мерките

Носенето на маски в болници, аптеки и дрогерии в София става задължително от вторник. Столичната здравна инспекция въведе мерките срещу COVID-19 за пръв път от края на март. В момента в България има над 12 800 активни лабораторно потвърдени случая на коронавирус, а 740 души са в болници.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

И три препоръки

От всеобщ любимец Борис Джонсън се превърна в мишена на нескрито презрение. Той даваше гръмки обещания за бъдещето на Великобритания под управлението си, но те отговарят на наследството, което остави след себе си, пише Димитър Бечев.

Тя е “най-великата жена спринтьор на своето поколение”. Продължава да се състезава след като ражда сина си и след като навършва 35. А преди дни спечели пета световна титла на 100 метра спринт. Шели-Ан Фрейзър-Прайс е човек на деня на Свободна Европа.

Евхен Елпитифоров е от Ирпен - предградие на Киев, което беше почти сринато от руската армия. Той е един от първите завърнали се в родното си място след окупацията и сега се грижи за домовете на съседите си. Не пропускайте това видео.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG