Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пълна намеса". Петков обвърза корупцията в България с Москва


Премиерът в оставка Кирил Петков
Премиерът в оставка Кирил Петков

Корупцията и руското влияние в България са едно и също нещо. Това каза премиерът в оставка Кирил Петков в интервю за британския всекидневник "The Times", публикувано във вторник.

Материалът засяга редица политически събития от последната половин година по време на управлението на Петков. Сред тях са спирането на руския газ в България, изгонването на 70 руски дипломати, както и падането на българското вето за начало на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз (ЕС).

„Не разбрахме, че корупцията и руското влияние в България са едно и също нещо. Корупцията е най-добрият външнополитически инструмент на Москва на Балканите", казва Петков. По негови думи има "20 ключови човека", до които се свежда корупцията в страната, и още толкова в частния сектор. Според Петков "ако имахме напълно независим прокурор, тази страна можеше да бъде изчистена за една година".

Петков коментира и спирането на доставките на руски природен газ на 26 април, след като България отказа ново изискване на Москва да се плаща в рубли. По-късно на 8 юли строителството на газовата връзка с Гърция беше обявено за завършено, скед като беше отлагано близо 12 години по време на управлението на ГЕРБ. Няколко дни по-късно интерконекторът беше лицензиран. Предстои по него да започнат доставки на азерски газ, като преди дни Петков преговаря с Баку и за допълнителни количества.

„Азерският газ струва три пъти по-малко от газа на Газпром, но предишното правителство някак си се отказа от него. Казаха, че няма тръбопровод, но се оказва, че имаме съществуваща връзка, която е достатъчна. Някой се беше договорил да плати три пъти повече“, казва Петков пред британското издание.

„Трябва да си изключително глупав или корумпиран, за да направиш това“, добавя той.

Според Петков Москва е реагирала на сделката, като е разпалила опозицията в парламента, което е довело до вота на доверие в неговото правителство миналия месец. Това се случи в края на юни, след като бившият коалиционен партньор "Има такъв народ" оттегли подкрепата си за управляващата коалиция и започна премина в опозиция.

В сряда ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” открито обвиниха правителството на Петков за спрените от Русия доставки на природен газ и го критикуваха, че не е приело схемата за плащане, предложена от руската държавна компания “Газпром”.

Петков коментира и изгонването на 70 руски дипломати от София на базата на доклади на българските институции. „Сигурен съм, че някои от 70-те души, които изпратихме обратно, активно разговаряха с депутати в парламента и даваха на журналистите статии, готови за публикуване“, казва той. „[Руският] посланик беше заподозрян, че играе активна роля, като води политици в Гърция на почивка. Това беше пълна намеса”.

Според премиера в оставка Русия е била замесена и в спора на България със Северна Македония. „Русия имаше ефект и от двете страни на границата“, казва Петков. „Видяхме координирани действия, когато нашите националисти излязоха с медийни инициативи, преди културният ни офис в Северна Македония да бъде изгорен.“

Става дума за подпалването на българския културен център "Иван Михайлов" в Битоля в началото на юли.

Този месец България оттегли ветото си от 2020 г. и Северна Македония започна преговори за присъединяване ЕС. Това стана на фона на многохилядни протести в Скопие и силна вътрешнополитическа съпротива в София.

Промяната на курса на България спрямо Северна Македония беше една от основните причини, с която лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обясни изтеглянето си от управлението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG