Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не съм знаел за това". Как скандал с подслушване разклати управлението в Гърция


Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис

Лидер на опозиционна партия в Гърция стана обект на един законен и един незаконен опит за следене. Това предизвика скандал, който за броени дни се превърна в сериозна заплаха за управлението в Атина.

В края на 2021 г. един гръцки политик се подготвя да стане лидер на партията, в която членува. Той води кампания, печели вътрешните избори и през декември оглавява третата по големина партия в парламента.

Месеци по-късно научава, че докато е текла кампанията, телефонът му е бил "законно следен" от държавна служба, както и че е направен опит за инсталиране на незаконен шпионски софтуер на телефона му. С второто правителството отрича да има общо.

Случаят е от Гърция и предизвика скандал. Той подкопа позициите на премиера Кириакос Мицотакис и неговото правителство. Последваха оставки, а премиерът се разграничи от действията на службите. Въпреки това останаха въпроси без отговори, а гръцките медии припомниха и друг случай на подслушване от последните годнини, който и досега не е обяснен.

Подслушването

В края на юли Никос Андрулакис, лидер на третата по големина партия в парламента - лявоцентристката коалиция ПАСОК-Движение за промяна, съобщи две неща.

Едното е, че Националната разузнавателна служба (EYP) го е поставила под "законно наблюдение" за три месеца от началото на септември 2021 г. Периодът съвпада с началото на кампанията за избор на лидер на партията. Наблюдението е спряно почти веднага след като Андрулакис е избран.

Никос Андрулакис
Никос Андрулакис

Второто е, че по същото време той е получил съобщение с линк, който може да активира зловреден шпионски софтуер при кликване. Андрулакис не е отворил линка.

Този софтуер дава на оператора си пълен и постоянен достъп до мобилното устройство на обекта на атаката. Той се нарича Predator и е по-семпло подобие на израелската програма "Пегас", с която през последните години стана ясно, че са били подслушвани политици и граждани в много държави по света. Гръцкото правителство отрича да използва Predator и твърди, че не поддържа контакт с търговци, които го продават.

Андрулакис, който е и евродепутат, разбира, че е имало опит за инсталиране на Predator, след като решава да поиска проверка от специална служба на Европейския парламент, създадена след аферата "Пегас".

Гръцкото издание "Трибуна" пише, че това е ITEC, която обслужва технически членовете на парламента и там всеки от тях може да остави устройството си за няколко часа, за да бъде проверено за зловреден софтуер.

Самият Андрулакис казва, че ако не е бил евродепутат и не е имал възможността да се възползва от механизмите на контрол в европарламента, е нямало да разбере, че е подслушван.

Появиха се твърдения, че наблюдението е било наредено вследствие на сигнали от разузнавателните служби на две чужди държави за близост на Андрулакис с Русия и Турция.

Андрулакис настоява причините за подслушването да бъдат разкрити публично.

Реакциите

Въпреки че правителството отрича да е извършило нещо нередно, след разкритията ръководителят на гръцката разузнавателна служба Панайотис Контолеон и главният секретар на кабинета на премиера и негов племенник - Григорис Димитриадис - подадоха оставка.

Премиерът Кириакос Мицотакис каза, че процедурата по наблюдение е протекла напълно законно. В понеделник той направи изявление, в което каза, че следенето е било "формално адекватно, но политически неприемливо".

"Въпреки че всичко е било направено законно, Националната разузнавателна служба е подценила политическото измерение на това конкретно действие", каза той. По думите му този случай е подкопал доверието на гражданите към националното разузнаване.

"[Наблюдението] може и да е било в съответствие с буквата на закона, но е било неправилно. Не съм знаел за това, а ако знаех, никога не бих го допуснал", каза той и се ангажира с щателно преразглеждане на работата на Националната разузнавателна служба.

Андрулакис разтълкува изказването му като печелене на време и "методично" избягване обяснения.

Въпросите

В гръцките медии възникнаха редица въпроси, останали без отговор след думите на Мицотакис. Такива въпроси са защо прокурорът е разрешил наблюдението или защо периодът на наблюдението съвпада с вътрешнопартийните избори в ПАСОК.

Говорителят на правителството Янис Ойконому каза, че "от първия момент, в който министър-председателят беше информиран за законното наблюдение на телефона на г-н Андрулакис, правителството се опита да информира лидера на ПАСОК, но той упорито отказваше".

Друг въпрос, на който все още няма отговор, е как Мицотакис не е знаел за случая, след като едно от първите му действия като премиер, е да прехвърли Националната разузнавателна служба под свой контрол.

Другите случаи

Покрай случая на Андрулакис в Гърция се съживи казусът с предполагаемото подслушване на Танасис Кукакис, финансов журналист, работещ за Си Ен Ен в Гърция. Преди близо три месеца прокуратурата в Атина започна проверка за следене на журналиста, чийто мобилен телефон е бил атакуван от Predator.

Гръцкото правителство категорично отрече, че тайните служби са свързани с това и отрече да е придобивало софтуера. Въпреки това, малко след като стана известен случаят на Андрулакис в края на юли, Ройтерс цитира двама гръцки депутати, според които ръководителят на Националната разузнавателна служба​ Панайотис Контолеон е признал по време на изслушване в парламента, че неговата служба е шпионирала Кукакис.

"Той призна подслушването, абсолютно", казва единият от източниците.

Ефектът

Аферата със "законното наблюдение", както и предположенията за използване на незаконен софтуер, поставят под въпрос политическото бъдеще на Мицотакис и неговото управление.

"Да, Мицотакис прие, че това е грешка, но общественото мнение и политическият елит искаха да знаят защо Андрулакис е бил наблюдаван по начало и на това не беше обърнато внимание", казва пред Гардиън Ламприни Рори, асистент по политически науки в Атинския университет.

Според нея това може да коства подкрепата на част от избирателите на партията на Мицотакис - "Нова демокрация", която се определя като дясноцентристка.

"Центристките гласоподаватели трудно ще се доверят на "Нова демокрация" след това", добавя тя. "Кризата ще струва на правителството тази част от електората".

Предстои на 22 август гръцкият парламент да прекрати лятната си ваканция, която трябваше да е до края на месеца, за да заседава по казуса.

XS
SM
MD
LG