Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Служебното правителство връща "неизбежния Газпром". Дървата за огрев изчезнаха


Вицепремиерът по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.
Вицепремиерът по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Служебният кабинет ще преговоря с „Газпром“
  • Най-нуждаещите се нямат дърва за огрев
  • Украйна пак ще иска оръжие от България

След като в петък отказа шест танкера с втечнен газ от САЩ, служебният кабинет съобщи, че ще започне преговори с „Газпром“. Решението беше представено като „неизбежно“. Правителство обвини кабинета на Кирил Петков за това, че е виновен за спирането на доставките от руската компания. През април именно „Газпром“ едностранно прекрати подаването на газ в нарушение на договора си.

От „Продължаваме промяната“ определиха хода на правителството като „озадачаващ“. От „Демократична България“ видяха опит на служебния кабинет да направи България зависима от Русия.

Газ от "Газпром" няма как да е нито много по-евтин, нито по-сигурен. Но ще изправи България пред няколко опасности. Вижте в този анализ кои са те.

Москва и Киев

Москва обвини Киев в това, че е организирал убийството на дъщерята на Александър Дугин Дария. За по-малко от 48 часа Федералната служба за сигурност (ФСБ) обяви, че като извършител на атентата е разкрита украинска гражданка. Киев отхвърли обвиненията. Самият Дугин каза, че дъщеря му ще бъде вдъхновение за руския народ.

Месец преди войната Олаф Шолц е уверил Владимир Путин, че Украйна няма да влезе в НАТО през следващите 30 години. Според германския канцлер това прави част от доводите за началото на войната „абсурдни“.

Войната и жертвите

Близо 9000 украински войници са загинали от началото на войната, съобщиха от украинската армия. От там твърдят, че убитите руски войници са близо 45 500.

Руските сили продължават атаките в Източна и Южна Украйна. Киев и Москва си размениха и обвинения за нанесени удари в района на окупираната от Русия АЕЦ „Запорожие“.

Властите в Украйна забраниха провеждането на официални тържества по случай националния си празник. Причината е опасността от нови руски атаки.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

България и изборите

Бившият началник на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова няма да бъде кандидат за депутат на следващите избори. Като причина за решението си тя посочи личните атаки срещу нея заради стъпките, които правителството на Петков е предприело за „скъсване със схемите на миналото“.

След провеждането на изборите в България Украйна може да поднови молбата си за предоставяне на съветско оръжие. Това каза украинският посланик в София Виталий Москаленко.

Искате да гласувате през октомври, но не знаете къде. Тук са събрани начините, по които можете да проверите.

Няколко препоръки

Дърва няма. Ако пък изобщо има - то цената е много висока. Какво обаче става с дървесината и защо най-ощетени са хората, които се отопляват с нея? Отговорите потърси Генка Шикерова.

Затворен в концлагер заради обида срещу Лукашенко, а по-късно принуден да плува в ледени води, за да премине държавната граница. Това е част от историята на Данил Косенко. Той е един от малцината политически затворници в Беларус, които успяват да избягат от режима.

Сърбия е една от държавите, където подкрепата за Русия е най-голяма. Група активисти, които са против войната в Украйна, се заемат със задачата да премахват проруските пропагандни символи, нарисувани по улиците. Не пропускайте това видео.

Човек на деня

Преди 35 години един филм се превръща в световен хит и става емблематичен за цяло поколение. Десетилетия по-късно „Мръсни танци“ е все така популярен. Основна заслуга има неговата сценаристка и продуцентка Елинор Бъргстийн. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG