Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Дойдоха номерата на бюлетините. Къде в САЩ е учил Росен Христов


Министърът на енергетиката Росен Христов
Министърът на енергетиката Росен Христов

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Номерата на бюлетините
  • Горбачов
  • Миналото на Росен Христов

Светът тъгува за Михаил Горбачов, последният съветски лидер, който почина във вторник. Все още не е ясно дали той ще бъде погребан с държавни почести. Поклонението е насрочено за 3 септември, събота в Колонната зала. Там са протичали поклоненията пред всички съветски лидери от Ленин до днес (с изключение на Хрушчов).

Путин, който изпрати съболезнования на семейството, смята разпада на СССР за най-голямата геополитическа грешка. Горбачов няма да бъде погребан в Кремъл, а до съпругата си Раиса в Новодевическото гробище, както сам е поискал приживе, твърди ТАСС.

Изборите

Вече са ясни номерата на бюлетините за изборите на 2 октомври. „Продължаваме промяната“ са с номер 9, ГЕРБ – с 24, ИТН – с 19, ДПС – с номер 1, БСП – с 28, „Демократична България“ – с 25.

Бойко Борисов в сряда твърдеше, че няма да се коалира с ДПС.

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ беше разпитан от ГДБОП заради твърденията му, че в българските спецслужби има руско влияние. За това е образувана проверка.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Фронтът

Днес започва инспекцията на АЕЦ „Запорожие“ в Украйна, която е превзета от Русия и около която се водят бойни действия. Това изисква прекратяване на огъня в района на централата, която е най-голямата в Европа.

ЕС засега не налага пълна забрана за издаване на визи за руски граждани, но спира облекчената процедура за издаването им. Това означава, че страните от ЕС ще издават по-малко визи, за които ще трябва да се представят повече документи и за които ще се чака по-дълго. Отделните държави в ЕС ще могат да налагат по-тежки рестрикции, ако преценят.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Газът

България е „в комуникация с „Газпром“ за възстановяване на доставките на руски газ, каза министърът на енергетиката Росен Христов. След като беше критикуван за завоя към Москва, Христов успя да обвини своите предшественици в това, че не са постъпвали като него.

“Булгаргаз” ще участва в търгове за слотове за 2023 г. за танкери с втечнен природен газ на гръцкия терминал на остров Ревитуса. Търговете ще се проведат през октомври.

Бившият държавен секретар на САЩ от времето на Доналд Тръмп – Майк Помпео беше в България и изнесе лекция пред КРИБ. „Отговорът за енергийната ви независимост не е в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ”, каза той.

Изпратете ни история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org

И няколко препоръки

Той прие лично войната в Украйна и президентът Зеленски му връчи орден за заслуги. Шон Пен е Човек на деня на Свободна Европа.

Всеки премиер може да уволни министър. Но да уволниш синоптик заради това, че не е познал какво ще е времето, ето това вече е висш пилотаж в авторитаризма. Унгария, наши дни.

Ако сте в Пловдив, днес в Балабановата къща се откриват традиционните есенни изложби. В стария град, от 18 ч.

… плюс моят личен фаворит

Къде в Калифорния е учил енергийният министър Росен Христов? Какво минало има той? Почти невероятно е, но непознатият човек, който изникна от нищото и върна България към руския газ насред войната в Украйна, има доста неясно минало. Вижте какво научи Генка Шикерова.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG