Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Украинската армия бързо стигна до руската граница. Обвинените за убийство в България бавно стигат до съда


Кметът на община Дергачи в Харковска област и група войници късат руския флаг, който преди това е бил издигнат в Козача Лопан. Украинските войски освободиха населеното място от руската окупация.
Кметът на община Дергачи в Харковска област и група войници късат руския флаг, който преди това е бил издигнат в Козача Лопан. Украинските войски освободиха населеното място от руската окупация.

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Украинските войници пробиха до границата с Русия
  • Ръководители в МВР са прикривали Георги Семерджиев
  • Карлос Алкарас

В понеделник в няколко града в руската югозападна Ростовка област бяха чути експлозии. Новината дойде часове, след като представители на руските власти признаха, че украинското контранастъпление в Североизточна Украйна вече е пробило до границата с Русия.

Действията на украинската армия от последните дни повдигнаха въпроса дали руските войски ще могат да се прегрупират и на свой ред да преминат в контраатака. Как стоят нещата според експертите – вижте в този анализ.

Войната и Русия

Благодарение на контраофанзивата си Украйна освободи над 25 населени места в Харковска, Донецка и Херсонска област в рамките на едно денонощие. В неделя Киев съобщи за върнати около 3000 кв. км, които са били окупирани от руснаците. Володимир Зеленски каза, че целта пред страната му в момента е да си върне всички територии и че засега няма да преговаря с Владимир Путин.

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова Путин да изтегли руските войски от територията на АЕЦ „Запорожие“. Централата е окупирана от месеци, а искането на Париж идва на фона на опасения за потенциална ядрена катастрофа заради експлозиите в района.

Върховният комисариат на ООН по правата на човека осъди „сплашването, ограничителните мерки и санкциите“, на които са подложени хората в Русия, които се противопоставят на войната в Украйна. Според ООН с действията си руските власти подкопават основни свободи.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Кампанията и обвиненията

От „Продължаваме промяната“ са решени да изправят Бойко Борисов пред съда. Това написа съпредседателят на партията Кирил Петков. Думите му дойдоха часове след като стана ясно, че в сряда Европейският парламент ще обсъди ареста на лидера на ГЕРБ през март.

Самият Борисов сравни действията на Петков и бившия вицепремиер Асен Василев с тези на Владимир Путин. Според него двамата са направили така, че инфлацията на хранителните продукти в Украйна е по-ниска, отколкото в България. Данните от изследвания показват, че това не е вярно.

Един от кандидатите за народни представители на БСП Никола Попстоев съобщи, че е бил нападнат и бит в късните часове на 9 септември. По думите му това се е случило, след като той и негови съпартийци са „охранявали“ паметника на Съветската армия, където е имало „група ултра националисти“.

Корупцията и обвинените в убийство

Георги Семерджиев, който причини смъртта на две жени, след като катастрофира в София на 5 юли, е бил прикриван от трима служители на МВР на ръководни позиции. Според вътрешния министър Иван Демерджиев докладът след катастрофата, от който става ясно, че около 40 служители на МВР са осигурявали защита на Семерджиев, съдържа „стряскащи данни“.

Вътрешният министър влезе в противоречие с директора на Изпълнителната агенция по горите Стоян Тошев за това дали в Карловско е имало незаконна сеч. Според Демерджиев доклад по случая е показал, че незаконно изсичане е имало, но според Тошев докладът е показал, че не е имало такава. В началотo на месеца проливни дъждове причиниха наводнения в няколко села в района, а незаконното изсичане на дървета беше посочено като причина.

Делото срещу Орлин Владимиров, който преди година беше обвинен за убийството на съпругата си Евгения, все още не е в съда. В продължение на месец през 2021 г. Владимиров лъжеше, че съпругата му е изчезнала. Накрая тялото ѝ беше открито в куфар край Перник, а той и баща му Пламен бяха обвинени. Борис Митов разказва защо се бави стартът на делото и какво се случва с разследването.

Изпратете ни история по тази или друга тема на svbodnaevropa@rferl.org.

Няколко препоръки

Войници от целия Съветски съюз оставят своя отпечатък върху стените на строго секретно съоръжение, построено от нацистите. Те могат да бъдат видени в горите край Цосен на около 35 км южно от Берлин.

На пръв поглед въпрос за общото между Михаил Горбачов и Елизабет II изглежда неуместен. Една нишка обаче ги свързва - и Михаил Сергеевич, и Елизабет имаха важен принос в разграждането на империите, които наследиха. Димитър Бечев разказва за сходствата.

Радо Мирчев е съсобственик на две нощни заведения в София. Преди 3 години той решава да се захване със съживяването на една от най-старите хижи на Витоша - „Септември“. Вижте това видео, за да разберете какво го накара да отиде в планината и какви са най-големите трудности, които среща хижарят.

Човек на деня

Спортът и думите за него са пълни с клишета, но в неделя зрителите на финала в откритото първенство на САЩ по тенис видяха нещо неповторимо до този момент. Там след 3 часа и 23 минути испанецът Карлос Алкарас спечели турнира след победа над норвежеца Каспър Рууд. Това го превърна в най-младия номер 1 в световната ранглиста по тенис в историята, както и в най-младия шампион в един от турнирите от „Големия шлем“ от 2005 г. насам. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG