Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министри поискаха от "Брикел" и "Марица 3" план за борба със замърсяването. И Ковачки беше на срещата


Министрите на енергетиката Росен Христов и на околната среда Росица Карамфилова на среща с ръководствата на ТЕЦ "Брикел" и ТЕЦ "Марица 3". На срещата беше и Христо Ковачки (вдясно)
Министрите на енергетиката Росен Христов и на околната среда Росица Карамфилова на среща с ръководствата на ТЕЦ "Брикел" и ТЕЦ "Марица 3". На срещата беше и Христо Ковачки (вдясно)

Служебните министри на енергетиката Росен Христов и на околната среда Росица Карамфилова се срещнаха с ръководствата на ТЕЦ „Брикел“ и ТЕЦ „Марица 3“ и поискаха от тях план за борба със замърсяването, съобщи правителствената пресслужба.

На срещата присъстваше и енергийният бизнесмен Христо Ковачки, който по документи не е собственик на тези централи, но е посочван като консултант на „Брикел“ от директора ѝ. Това стана ясно от снимка от събитието, разпространена от правителствения пресцентър. Присъствието на Ковачки не се споменава в съобщението, придружаващо снимката.

На срещата ръководствата на предприятията са представили своите предложения за мерки за намаляване на замърсяването. Според съобщението това включва използване на въглища с ниско съдържание на сяра, подобряване на ефективността на горивния процес, разширяване на сероочистните инсталации, преминаване към намален капацитет на работа и превантивното спиране на инсталациите, ако се регистрира високо замърсяване.

„Проблемът има решение и то е техническо, а не политическо“, е цитиран да каза енергийният министър Росен Христов. „Има ясен комплекс от мерки, които могат да доведат до влизане в определените норми, ако не – ще бъдем принудени да преминем към затваряне.“

„Не искаме да се стига до затваряне, но няма да правим компромис с ежедневните проверки и спазването и прилагането на закона“, е цитирана да казва Росица Карамфилова.

„Брикел“ и „Марица 3“ са сочени от институции и от природозащитници като чести нарушители на нормите за замърсяване. Въпреки това те продължават да работят.

Защо черният пушек на ТЕЦ "Брикел" беше невидим досега
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

През юли, в края на управлението на правителството на Кирил Петков, премиерът и министърът на околната среда направиха проверка в ТЕЦ „Брикел“ край Гълъбово и установиха „умопомрачаващи нарушения“. Властите наредиха на централата да затвори докато реши проблемите със замърсяването. Съдът обаче спря заповедта за затварянето на централата и тя ще продължи да работи до окончателното решение на спора с екологичните власти в съда.

В средата на септември служебното правителство съобщи, че спира ТЕЦ „Марица 3“ край Димитровград заради нарушение на нормите на замърсяване на въздуха. От изявлението стана ясно, че спирането на предприятието цели да покаже намаление на замърсяването пред Европейската комисия, която води дела срещу България, свързани с качеството на въздуха.

Собствеността и на двете централи е свързвана с енергийния бизнесмен Христо Ковачки. В доклад на природозащитната организация „Грийнпийс“ – България от юли те са посочени като част от „въглищната империя“ на Ковачки.

Формално централите не са собственост на бизнесмена. „Брикел“ е собственост на британския гражданин Рой Кенеди, но директорът ѝ Янилин Павлов каза, че Ковачки е консултант на дружеството. „Марица 3“ е собственост на британския гражданин Олех Ткач и гражданина на Шри Ланка Сахан Кулатанга, но участие в нея има и фирмата на Ковачки „Ел Ем Импакс“ според информацията в Търговския регистър.

Според правителството на Кирил Петков причината ТЕЦ „Брикел“ да бъде оставена да работи с години въпреки нарушенията на екологичните правила е, че над нея е бил „опънат чадър“ заради собствеността ѝ. Бившият премиер поиска ДАНС да провери дали Ковачки е свързан с централата, но до момента не са оповестени резултатите от такава проверка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG