Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ поиска правителство с тези, които свали от власт. Украйна напредва на юг


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Борисов поиска правителство с ПП и ДБ
  • Украинската армия напредва в Херсонска област
  • Кристоф Валц

ГЕРБ предлага правителство с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, което да управлява в подкрепа на Украйна и за въвеждане на еврото в България. Това са две партии, които бяха част от коалиционен кабинет, който беше свален от власт по предложение на ГЕРБ.

В плана на ГЕРБ преговорите с другите партии ще се водят в контактни групи, оглавявани от хора „с безспорен авторитет“. Сред тях е бившият външен министър Соломон Паси, който вече прие поканата.

Възможна ли е обаче коалиция начело с ГЕРБ? Според експертите това е малко вероятно. За някои партии това би означавало самоубийство, защото ГЕРБ е токсична за почти всички играчи. Не пропускайте този анализ.

Войната и пленниците

Украинската армия бързо напредва на юг, в Херсонска област. Прокремълските канали и коментатори говорят за „трагично положение“ и „преломен момент“. Как изглежда ситуацията на фронта – отговорите са тук.

Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ, който официално обявява всякакви преговори между Киев и руския президент Владимир Путин за „невъзможни“. Украйна не отхвърля преговори с друг президент на Русия.

Горната камара на руския парламент ратифицира споразумения за присъединяване на четири региона на Украйна към Русия.

В Турция част от защитниците на завода „Азовстал“ в Мариупол се срещнаха с децата и съпругите си за пръв път от месеци. Те бяха част от общо 215 украински пленници, които бяха разменени срещу бившия депутат и олигарх Виктор Медведчук и още над 50 руснаци.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

БСП и прокуратурата

Председателката на БСП Корнелия Нинова е била призована на разпит в прокуратурата. По думите ѝ заедно с нея са били повикани и съпартийците ѝ Гергана Алексова и Борислав Гуцанов. Според нея става въпрос за прокурорска проверка по сигнал на бившия депутат от БСП Кирил Добрев. Нинова отказа да се яви на разпита.

Служебният министър на правосъдието и член на ръководството на БСП Крум Зарков поиска свикване на заседание на Националния съвет на социалистите. Той видя това като последен шанс за партията.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Шпионажът и корупцията

Четирима служители на румънската „НИС петрол“, филиал на „Газпром“, бяха обвинени в разкриване на секретна служебна информация и неразрешен трансфер на данни. Според местна телевизия „НИС Петрол“ е събирала данни за запасите от петрол и газ в няколко части на западния окръг Тимиш и ги е предавала в Москва, без да уведомява румънските власти какво е открила.

САЩ санкции на премиера на Федерация Босна и Херцеговина Фадил Новалич заради предполагаема злоупотреба с данни на пенсионери. Според американските власти Новалич е злоупотребил с данните, като е изпращал писма, изброяващи постиженията му и обещаващи увеличени пенсии. Сред санкционираните в Босна и Херцеговина има още и милионер, свързан с лидера на босненските сърби Милорад Додик.

Унгарският парламент прие първия от поредица антикорупционни закони, с които Будапеща се опитва да запази финансирането си от ЕС. В средата на миналия месец Европейската комисия предложи около 7,5 милиарда евро за Унгария да бъдат спрени, а като причина бяха посочени недостатъците на унгарската система за обществени поръчки.

Три препоръки

През август руското посолство в Малайзия споделя на страницата си във Фейсбук материал със заглавие "Видео: Отворете очите си! Отворете картата на истината!". В описание към линка от посолството пишат, че според западни журналисти Украйна убива деца в Донбас с оръжия, доставени от Запада. Това всъщност е публикация от фалшив сайт, част от проруската пропаганда. Как работи тя, разказва Диляна Теохарова.

Руската инвазия в Украйна постави под въпрос смисъла на Съвета за сигурност. Това е централната структура на ООН, от която пряко зависи опазването на мира. Какви са проблемите пред съвета и защо е важен той – Стефан Попов дава отговорите.

Ален Аспе, Джон Клаузер и Антон Цайлингер получиха Нобеловата награда за физика. Те са отличени за проведените от тях експерименти на квантово ниво – с използване на заплетени квантови състояния, при които две частици се държат като едно цяло, дори когато са разделени. Резултатите им проправят пътя към нови технологии, основани на квантова информация.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашите на svobodnaevropa@rferl.org

Човек на деня

Той е може би най-харизматичният злодей в киното. Неговата звезда изгря в късна възраст, но въпреки това, той успя да покори Холивуд. Във вторник австрийският актьор Кристоф Валц навърши 66 години. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG