Връзки за достъпност

Извънредни новини
Последното заседание на парламента
Последното заседание на парламента

След изборите: София, Варна и Пловдив избират 6 депутати повече в следващия парламент

На 2 октомври българите избраха ново Народно събрание, в което нито една партия няма мнозинство. В този блог следим политическите събития след изборите и опитите за съставяне на правителство. Разпределението на депутатските места в новия парламент е:

ГЕРБ-СДС - 67

"Продължаваме промяната" - 53

ДПС - 36

"Възраждане" - 27

БСП - 25

"Демократична България" - 20

"Български възход" - 12

10:14 19.10.2022

Новите депутати от 48-ото Народно събрание положиха клетва в началото на тържественото си първо заседание в сряда. То беше открито от бившия културен министър и избран за народен представител от ГЕРБ Вежди Рашидов, който се оказа най-възрастен сред колегите си в пленарната зала.

Следва избор на председател на новия парламент. Кандидатите са четирима - Росен Желязков (ГЕРБ), Никола Минчев ("Продължаваме промяната"), Петър Петров ("Възраждане") и Кристиан Вигенин (БСП).

16:02 18.10.2022

Борисов не потвърди, че ГЕРБ ще подкрепи кабинет с мандат на "Продължаваме промяната"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не потвърди думите на бившия министър Кирил Ананиев, че партията може да подкрепи кабинет с мандат на друга партия, дори на "Продължаваме промяната" (ПП), макар без да участва в него.

"Кирил Ананиев вика: "Ей така днес ми дойде да подкрепим втория мандат". На определена възраст ерекцията и пикаенето не трябва да се изпускат. Да де, ама представи си кабинет, в който Бойко Рашков е вътрешен министър, или Асен Василев е финансов и ти ги подкрепяш?! Повече си мерете приказките", каза Борисов пред парламентарната група.

Той допълни, че "без правителство на националното спасение нищо не може да се получи" и "без първите две партии да поемат някаква отговорност, няма как да има стабилитет".

"При този антагонизъм най-добре тези, които сме били някъде, да се дръпнем назад, да се излъчат експерти и да минем през зимата. В името на държавата сме готови на всякакви компромиси, но това трябва да е осъзнато и от другите", каза още Борисов, макар че ПП отказаха среща с контактната група на ГЕРБ, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

"Отричайки възможността за диалог, дори среща между контактните групи, няма смисъл да се говори за първи, втори и трети мандат. Не е честно да се губи време да предлагаме кабинет на малцинството, който няма да бъде подкрепен. След това втората партия, и той също няма да бъде подкрепен. И после да се залъгваме с трети мандат", допълни бившият премиер.

12:52 18.10.2022

БСП номинира Кристиан Вигенин за председател на парламента, "Възраждане" - Петър Петров

Ръководството и парламентарната група на “БСП за България” решиха да издигнат кандидатурата на Кристиан Вигенин за председател на Народното събрание.

Един от заместниците на лидера Корнелия Нинова е бил депутат в 7 парламента, а 4 пъти е бил зам.-председател. С опита и експертизата си, той е достойна кандидатура за този толкова важен пост, мотивираха се от левицата.

Междувременно "Възраждане" номинира юриста и депутат от предходния парламент - Петър Петров. Той е най-добрият кандидат, защото познава законите, каза пред БТА председателят на партията Костадин Костадинов.

Той обаче допълни, че този парламент е „мъртво роден“ и. „колкото по-бързо приключат мъките му и отидем на нови избори, толкова по-добре“.

От ГЕРБ-СДС вече номинираха бившия министър на транспорта Росен Желязков, а „Продължаваме промяната“ отново залагат на Никола Минчев. От "Демократична България" съобщиха, че ще подкрепят него.

Председателят на парламента трябва да бъде избран от новосформирания парламент в първия работен ден на депутатите. На 19 октомври в 9:00 часа ще започне първото заседание на Народното събрание.

10:42 18.10.2022

От ГЕРБ са готови да подкрепят кабинет с друг мандат, дори на "Продължаваме промяната"

Ако не успее да състави кабинет, партия ГЕРБ е готова да подкрепи правителство и с друг мандат, включително на "Продължаваме промяната", "в името на страната". Условието е управленската му програма да съвпада с приоритетите в тази на ГЕРБ. Това каза бившият финансов и здравен министър на ГЕРБ Кирил Ананиев пред БНТ.

Той направи уговорката, че партията не би участвала в един кабинет с формацията на Кирил Петков и Асен Василев.

"Ако не се стигне дотам, че първата политическа сила да създаде правителство и ако втората политическа сила наистина е готова в този труден момент да поеме отговорността да възстанови държавата в нормалния ѝ ритъм, защо да не го подкрепим", каза Ананиев.

Когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщаваше, че ще излъчи контактна група с Росен Плевнелиев и Соломон Паси, които да търсят подкрепа за кабинет, изключи възможността да подкрепят мандат на "Продължаваме промяната".

"Само че не виждам и друг вариант за управление. Ако те ни откажат на нас, и ние ще им откажем на тях след това. И ето, идват новите избори", бяха неговите думи тогава.

От "Продължаваме промяната" бяха категорични, че нито ще подкрепят кабинет на ГЕРБ, нито ще разговарят с Плевнелиев и Паси. "Демократична България" и БСП също отказаха да участват в разговорите.

08:50 18.10.2022

И БСП няма да участва в разговори с Плевнелиев и Паси за нов кабинет

"Не възнамеряваме да се срещаме с Росен Плевнелиев и Соломон Паси", каза Христо Проданов от БСП пред bTV, в отговор на въпроса ще откликнат ли на поканата от контактната група, излъчена от ГЕРБ-СДС. С нея от партията на Бойко Борсов опитват да намерят подкрепа за съставяне на редовен кабинет.

Проданов уточни, че левицата веднага ще уведоми Плевнелиев и Паси за решенето си в официално писмо.

Същата позиция вече заявиха и от "Демократична България" и "Продължаваме промяната". От ГЕРБ-СДС пък сами изключиха "Възраждане" от разговорите.

Те ще започнат на 20 октомври, съобщиха от пресофиса на президента на България в периода 2012-2017 г. Обявената цел е контактната група е да намери съгласие по принципи и приоритети.

Според Проданов консултациите при президента Румен Радев ще започнат още следващата седмица. Самият държавен глава каза, че ще съобщи кога ще започне разговорите с партиите, след като на 19 октомври бъде открито новото 48 събрание.

08:24 18.10.2022

Четири парламентарно представени партии обсъдиха на среща в Народното събрание по инициатива на БСП за бюджета за 2023 г. в понеделник. Това са БСП, ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната". Те се разбраха да изслушат в парламента служебния министър на финансите Росица Велкова, която да обясни какво е финансовото състояние в момента. На срещата не присъстваха "Демократична България", "Български възход" и "Възраждане".

14:18 17.10.2022

Плевнелиев и Паси започват разговори с всички без "Възраждане" от четвъртък

Бившият президент Росен Плевнелиев и бившият министър на външните работи Соломон Паси започват в четвъртък разговори с всички парламентарно представени партии, освен "Възраждане", в четвъртък. Това става ясно от съобщение от офиса на Плевнелиев до медиите.

"От тази кризисна ситуация има изход, който, обаче, минава през диалог и съгласие по конкретни и работещи решения - да, решения, а не оправдания", пишат Плевенелиев и Паси.

Според предложения от Паси и Плевнелиев график първата среща ще бъде с ГЕРБ-СДС на сутринта на 20 октомври, а ден по-късно ще бъдат разговорите с "Продължаваме промяната". На 22 октомври са срещите с ДПС и БСП, а на 23 - с "Демократична България" и "Български възход". Не е ясно дали разговорите ще бъдат публични.

Целта на срещите е да се състави редовно правителство, като двамата преговарящи бяха избрани от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. До момента БСП, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са казали, че не искат да управляват с ГЕРБ.

13:15 17.10.2022

ДБ поиска БСП да подкрепи оръжие за Украйна като условие за коалиране

"Демократична България" категорично няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ. Това каза в ефира на Нова Владислав Панев, лидер на "Зелено движение", което е част от ДБ.

Той постави като условие за коалиция с БСП това левицата да подкрепи изпращането на оръжие за Украйна. Ако това не се случи, по негови думи, шансовете за сътрудничество с тях "биха намалели значително".

Във връзка с втория мандат, този на "Продължаваме промяната", Панев каза, че подкрепата на ДБ ще зависи от "бюджетната дисциплина". По негови думи по време на кабинета на Кирил Петков са се раздавали "пари на калпак", като тогава това е сработило, но през 2023 г. ще е необходимо насочване на помощите, определяне на енергийно бедните и две тарифи за цената на тока.

13:08 17.10.2022

Според Десислава Атанасова е "логично" ГЕРБ и ДБ да управляват заедно

България ще има редовно правителство, ако това зависи от ГЕРБ, каза Десислава Атанасова пред бТВ. Спроед нея това е "логично" да стане с помощта на "Демократична България", като двете партии да бъдат "гръбнака" на бъдещото управление.

Тя подчерта също общите позиции с ДБ по отношение на еврозоната, фискалната политика, енергийната диверсификация. "В никакъв случай не мога да кажа, че ние с "Демократична България" идеологически имаме някакви противоречия", добави Атанасова.

Също в ефира на бТВ Ивайло Мирчев от ДБ каза, че ГЕРБ трябва да бъдат държани далеч от властта.

12:49 17.10.2022

ГЕРБ трябва "да бъде държана далеч от изпълнителната власт" според Ивайло Мирчев

ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат държани далеч от изпълнителната власт, каза бившият депутат от "Демократична България"(ДБ) Ивайло Мирчев. "Да пуснете ГЕРБ в изпълнителната власт е като да оставите дете само в сладкарница“, каза Мирчев пред бТВ в понеделник.

По негови думи партията на Бойко Борисов иска да си измие ръцете с „Демократична България“, като предлага съставяне на правителство с участието на ДБ. Мирчев припомни, че ГЕРБ не е намерила подкрепа предишните три пъти след избори, и каза, че това според него е защото партията „не иска да се промени, а за да се промени, трябва да застане срещу корупционния модел, който сама създаде“.

Той каза още, че от ДБ все още не са решили кого да подкрепят за представител на 48-ото Народно събрание.

17:58 16.10.2022

"Продължаваме промяната" ще номинира Никола Минчев за председател на парламента

Националният съвет на „Продължаваме Промяната“ взе решение Никола Минчев да бъде номиниран за председател на 48-ото Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на партията. Той беше председател на 47-ото Народно събрание.

Друго решение, взето от най-висшия партиен орган, е номинацията на Андрей Гюров за председател на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“. Той заемаше същата позиция и в 47-ото Народно събрание.

09:12 16.10.2022

Росен Желязков ще бъде предложен от ГЕРБ за председател на парламента

Росен Желязков е кандидатурата на ГЕРБ за председател на Народното събрание, каза Деница Сачева от ГЕРБ в интервю за Нова телевизия.

В отговор на въпрос за контактната група, инициирана от ГЕРБ за съставяне на правителство, Сачева каза, че тя ще започне работа след конституирането на Народното събрание, което ще стане на 19 октомври. В контактната група няма да има хора от ръководството на ГЕРБ. Засега в контактната група влизат президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев и бившият външен министър Соломон Паси, които бяха предложени от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. "Няма пречка и другите партии да предлагат членове в нея, които да участват, но те не трябва да бъдат партийни активисти", каза Сачева.

21:35 14.10.2022

Има възможност за кабинет с втория мандат, имаме 3 условия, каза Христо Иванов

Имаме 3 условия, за да подкрепим мандат за съставяне на правителство, каза в "Панорама" по БНТ лидерът на "Демократична България" Христо Иванов.

"Първо - ясно отношение относно агресията на Кремъл, която засяга целия международен ред. Втората тема е съдебната реформа, на главния прокурор не може да му се има доверие. Настояваме за дълбока конституционна реформа на ВСС, на статута на главния прокурор, която да доведе до предсрочно прекратяване на неговия мандат. Третото условие е свързано с бюджетна и финансова политика, която да не подлага на риск влизането на България в еврозоната", изреди той.

Според Иванов възможност за кабинет обективно съществува, като това зависи от втората политическа сила - "Продължаваме промяната", която трябва да вземе решение дали би тръгнала да я реализира.

"Ако те потърсят нашата подкрепа, ние ще оценяваме възможността да я дадем на база на тези три критерия", добави той.

Иванов обаче призна, че не е оптимист, "че ще настъпи достатъчна степен на трезвост и отговорност и оценка на пълната реалност, защото всеки е хванал едно парче от реалността и го размахва", но добави, че не пледирам да отидем да отидем на избори, защото това ще е безотговорно и няма да реши нищо.

"Първият мандат не е прежален", каза Даниел Митов от ГЕРБ в студиото.

Въпреки, че от ПП, ДБ и БСП вече казаха, че няма да участват в разговори с тях, той коментира, че опитите за срещи тепърва предстоят. Според него ГЕРБ са за съдебна реформа.

08:18 14.10.2022

Нинова кани партиите на среща за бюджета, дебатът за Зеленски бил излишен

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи покана към всички парламентарните партии за среща в понеделник "по спешните въпроси за цени, доходи и бюджет". Тя направи това чрез публикация във Фейсбук, цитирана от партийния пресцентър.

Нинова коментира, че поканата на ГЕРБ за среща днес на представители на парламентарните групи за включване на украинския президент Володимир Зеленски в откриването на Народното събрание на 19 октомври "е излишна и ние няма да участваме в нея". От партията на Бойко Борисов предложиха това по време на споровете да бъде ли поканена руската посланичка Елеонора Митрофанова. От БСП и "Възраждане" настояха това да стане, но ГЕРБ, ПП и ДБ се обявиха против и тя няма да получи покана.

"Ключовите теми за българските граждани са високите цени и ниски доходи, инфлацията и липсата на предвидимост. Парламентарните партии трябва да обсъдим спешни мерки като тавана на цените на ток, газ, вода и парно, както и бюджета за 2023 г.", написа още Нинова.

Според нея преговорите за съставяне на правителство трябва да вървят успоредно с гласуване на бюджета и "дори да няма правителство, бюджет трябва да има".

"Предвид краткото време и практиката всяка група да внася допълнителни , често взаимно изключващи се предложения, ние от “БСП за България” призоваваме за отговорност и внасяме покана за среща в понеделник от 13:00 часа в НС", добави лидерът на социалистите.

18:59 13.10.2022

Христо Иванов не вижда вариант "Демократична България" да подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ

“Демократична България” няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ. Това каза съпредседателят на формацията Христо Иванов пред “Капитал”. Той уточни, че все още няма взето решение от парламентарната група на обединението, но добави, че не очаква то да е различно.

“Не виждам база за наше участие в преговори или подкрепа за първия мандат на ГЕРБ”, каза Иванов.

Той добави, че “Демократична България” преценява възможностите си за участие в каквото и да е управление на базата на приоритети, сред които демонтиране на “корупционния модел” и съдебна реформа.

“Такава заявка не сме чули дори на думи, камо ли да говорим за гаранции”, каза Иванов по отношение на позицията на ГЕРБ по тези приоритети. Той добави, че “Демократична България” до момента не е потърсена за разговори от ГЕРБ.

Съпредседателят на “Демократична България” каза още, че “е добре да си даваме сметка, че вариантът да отидем на още едни избори е зареден с много повече рискове, отколкото някакви решения, които да се очертават”.

Според него обаче решение трябва да се търси в рамките на втория или третия мандат за правителство.

15:52 13.10.2022

ГЕРБ предлага партиите да поканят Зеленски на откриването на парламента

ГЕРБ предлага партиите да поканят президента на Украйна Володимир Зеленски да отправи видео обръщение към депутатите по време на първото заседание на новия парламент.

Формацията съобщи в публикация във Фейсбук, че поискала да бъде свикана среща между парламентарните групи в петък, на която предложението да бъде обсъдено.

От началото на войната в Украйна Володимир Зеленски говори пред парламентите на десетки държави, които оказват на страната му помощ на фона на руската военна агресия. Зеленски не е говорил пред българския парламент. България не оказва военна помощ на Украйна.

В предишното Народно събрание депутати от "Демократична България" предложиха Зеленски да бъде поканен, но предложението не беше разгледано.

Предложението на ГЕРБ дойде след като въпросът дали руската посланичка Елеонора Митрофанова да бъде поканена на откриването на парламента предизвика спор между партиите. “Демократична България” беше против и съобщи, че е получила подкрепа само от “Продължаваме промяната”, докато ГЕРБ не е взела отношение. По-късно лидерът на партията Бойко Борисов се обяви срещу присъствието на Митрофанова на откриването на парламента.

15:06 13.10.2022

Посланиците на Русия и Беларус в България не трябва да бъдат поканени на откриването на 48-ото Народно събрание на 19 октомври. Около тази позиция се обединиха повечето партии, които са представени в новия парламент, съобщи Надежда Йордaнова от "Демократична България". Формално решението до кого да бъдат изпратени поканите е на администрацията на парламента. Според Йорданова тя ще се съобрази със становището на партиите.

10:20 13.10.2022

"Демократична България" ще предложи правителство, ако получи третия мандат

“Демократична България” ще предложи правителство, ако получи третия мандат. Това каза избраният за депутат от формацията Божидар Божанов пред Нова телевизия.

“Това ни е конституционното задължение. Имало е случаи, в които някой го взима и го връща просто, но ние сме отговорни”, каза той и добави, че този вариант не е обсъждан подробно от формацията.

Първите два мандата за съставяне на правителство се връчват от президента на първата и втората по брой на депутатите в парламента партии. С най-много депутати в 48-ото Народно събрание е ГЕРБ, втора е “Продължаваме промяната”. Третият мандат се връчва по решение на президента на една от останалите партии. Държавният глава Румен Радев е критикувал “Демократична България” заради позициите ѝ в подкрепа на предоставяне на военна помощ на Украйна.

Според Божидар Божанов кабинет с мандата на ГЕРБ изглежда невъзможен.

“Евроатлантическите ценности не включват само осъждането на войната. Първата евроатлантическа ценност е върховенството на правото. ГЕРБ продължават да не дават сигнали, че са разбрали отговорността си в тази посока”, каза Божанов и добави, че заради различията в отношението към съдебната реформа и корупцията първият мандат изглежда невъзможен.

Според него обединението около позиция за войната в Украйна не е достатъчно за съставяне на правителство.

21:53 12.10.2022

Седмица преди първия работен ден на новия парламент един въпрос засенчи всички останали: ще бъде ли поканена руската посланичка на официалното откриване? Отговорът му се оказа толкова труден, че предизвика трус в позицията на най-голямата партия за броени часове.

08:36 12.10.2022

След обвинения в мълчание, ГЕРБ обяви, че е против присъствието на Митрофанова в парламента

ГЕРБ е против присъствието на посланичката на Русия Елеонора Митрофанова на първото заседание на новия парламент, се казва в позиция на партията. Тя беше изпратена до медиите във вторник вечерта, след като по-рано от "Демократична България" (ДБ) казаха, че заедно с "Продължаваме промяната" (ПП) са били единствените, поискали Митрофанова да не бъде канена.

В позицията си от ГЕРБ пишат, че са били "първата партия в България, която осъди военната агресия на Русия в Украйна" и "първата партия в България, която сложи украинското знаме в централата си и то се намира там и до днес". В унисон с тези си действия ГЕРБ е и против присъствието на Митрофанова на откриването на новия парламент, се казва в съобщението.

То дойде, след като от ДБ казаха, че са настояли до Митрофанова да не бъде изпращана покана, а искането им е било подкрепено само от ПП. По думите на Ивайло Мирчев от ДБ, от "Възраждане" са се възпротивили, а ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" са подминали темата с мълчание.

Заредете още

XS
SM
MD
LG