Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служебното правителство се отказа от двойната тарифа за тока, която предложи преди дни


Служебният премиер Гълъб Донев и служебният министър на енергетиката Росен Христов
Служебният премиер Гълъб Донев и служебният министър на енергетиката Росен Христов

Служебното правителство се отказва от предложението, което направи преди няколко дни, за двойна тарифа на тока за битовите потребители. Новината беше съобщена от Министерството на енергетиката.

„Министерството на енергетиката отчита, че на базата на постигнатите успехи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система и двойното намаляване на цената на газа, не се налага въвеждане на двойни тарифи на тока“, гласи съобщението, в което се казва още, че служебният кабинет няма да допусне битовите потребители да бъдат изведени на свободния пазар.

Идеята за двойната тарифа на тока беше огласена в преди дни от няколко представители на служебния кабинет. В петък енергийният министър Росен Христов каза, че правителството ще предложи таван на разходите за енергия от 800 киловатчаса за домакинство на месец. Тогава той каза, че с тази мярка ще бъдат разграничени 90% от домакинствата, които харчат малко енергия, от такива, които имат голям разход, свързан с басейни и др.

От съобщението не става ясно дали правителството ще преосмисли и предложението си за изравняването на цените на ток, парно и газ за битовите потребители.

Това е поредният обрат, който настъпва в политиките на служебния кабинет на Румен Радев, свързани със сектор енергетика. Още от първите дни на кабинета на Гълъб Донев беше обявен „хаос и разруха“ в енергетиката, бяха отказани доставки на втечнен газ от САЩ, осигурени от предишното правителство, а като неизбежен вариант бяха определени доставки от „Газпром“. Няколко седмици по-късно правителството се отказа от „Газпром“ и на свой ред обяви търг за доставка на втечнен газ.

Цените на газа за октомври паднаха значително в сравнение с високите си нива от август и септември. Това се случи зари въвеждането в експлоатация на газовата връзка между България и Гърция, както и осигурената от предишното правителство доставка на един танкер с втечнен газ от САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG