Връзки за достъпност

Извънредни новини

Авария в ТЕЦ "Брикел". Снимки показват черен пушек над централата, но властите не отчитат замърсяване


ТЕЦ "Брикел" в 18:30 в събота. Снимка: Стефан Николов

Авария е настъпила в свързваната с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ “Брикел” в събота. Това съобщи Министерството на околната среда след сигнали на граждани, които публикуваха снимки и видеоклипове, които показват как от централата излиза гъст черен пушек.

Според съобщението на екоминистерството от събота вечерта става дума за авария в един от енергийните котли на ТЕЦ “Брикел”, която е възникнала около 17 часа в събота. Според институцията неговата работа е спряна, а след това е включен друг енергиен котел.

Министерството на околната среда съобщава, че “не са отчетени превишения на емисии в атмосферния въздух” от измервателната станция в град Гълъбово, където се намира централата.

ТЕЦ "Брикел" на 22 октомври. Снимка: Стефан Николов
ТЕЦ "Брикел" на 22 октомври. Снимка: Стефан Николов

Снимки и видеоклипове на жители на Гълъбово обаче показват черен пушек, който излиза от централата. Кадри, предоставени на Свободна Европа от общинския съветник от Гълъбово Стефан Николов показват, че емисиите се изпускат не само от комините, а от цялата централа - нещо, което не отговаря на разрешителното ѝ.

Свободна Европа изпрати писмени въпроси на ТЕЦ “Брикел” по повод аварията, но до момента не е получен отговор.

ТЕЦ “Брикел” е сред най-старите въглищни централи в България. Граждани и природозащитници често сигнализират, че тя замърсява въздуха. Институциите констатират нарушения, но въпреки това централата продължава да работи.

Разрешителното на централата беше подновено от Изпълнителната агенция по околна среда за последно през 2021 г., въпреки че в самото разрешително са изброени системни нарушения на централата. Тогава директор на агенцията беше Росица Карамфилова, която сега е служебен министър на околната среда.

През лятото правителството на Кирил Петков опита да затвори ТЕЦ “Брикел” заради установено при проверка замърсяване “в пъти над нормите”. Съдът обаче спря предварителното изпълнение на заповедта за затварянето на централата и в момента тя продължава да работи.

Според бившия министър на околната среда Борислав Сандов причината ТЕЦ “Брикел” да бъде оставена да работи с години въпреки нарушенията на екологичните правила е, че над нея е бил “опънат чадър” заради собствеността ѝ.

Бившият премиер Кирил Петков поиска ДАНС да провери дали бизнесмена Христо Ковачки е свързан с централата, но до момента не са оповестени резултатите от такава проверка.

Формално ТЕЦ “Брикел” не е собственост на Ковачки. Собственик на централата е британския гражданин Рой Кенеди. Директорът ѝ Янилин Павлов оаче каза, че Ковачки е консултант на дружеството. Самият той присъства на среща на ръководството на централата със служебните министри на енергетиката и на околната среда през септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG