Връзки за достъпност

Извънредни новини

Властите започнаха проверка на ТЕЦ "Брикел" и тя спря да работи


ТЕЦ "Брикел" след аварията в събота
ТЕЦ "Брикел" след аварията в събота

ТЕЦ “Брикел” край Гълъбово е спряла да работи в началото на седмицата, съобщи регионалната екоинспекция в Стара Загора. Това се е случило в деня, в който властите са започнали проверка свързваната с енергийния бизнесмен Христо Ковачки централа.

Проверката е започнала след авария в ТЕЦ “Брикел” в събота. Тогава жители на Гълъбово публикуваха снимки и видеоклипове, които показват как от централата се издига гъст черен пушек. След това Министерството на околната среда и водите съобщи, че е имало авария в един от енергийните котли на централата.

Този черен пушек не замърсява според властите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Според съобщението на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора в централата е започнала проверка в понеделник, два дни след аварията. В същия ден дружеството е информирало екоинспекцията, че спира работата на цялата инсталация. Във вторник, 25 октомври, всички дейности са били спрени.

ТЕЦ “Брикел” е информирала властите, че планира “основен ремонт”.

В съобщението на екоинспекцията се посочва още, че след 17 октомври нито веднъж не са отчетени превишения на емисиите на серен диоксид и на другите показатели за качество на атмосферния въздух. Екоминистерството също съобщи, че не е отчетено повишено замърсяване след аварията в събота, когато от централата се издигаше черен дим.

ТЕЦ “Брикел” е сред най-старите въглищни централи в България. Граждани и природозащитници често сигнализират, че тя замърсява въздуха. Институциите констатират нарушения, но въпреки това централата продължава да работи.

Екоинспекцията в Стара Загора съобщи, че на централата са издадени 16 наказателни постановления. Не се посочва за какъв период. На 10 октомври екоминистерството съобщи, че на централата са издадени 7 акта за нарушения на разрешителното. Сред тях е изпускане на неорганизирани емисии, т.е. димът излиза от цялата централа, не само от предвидените за целта комини.

Разрешителното на ТЕЦ “Брикел” беше подновено от Изпълнителната агенция по околна среда за последно през 2021 г., въпреки че в самия документ са изброени системни нарушения на централата. Тогава директор на агенцията беше Росица Карамфилова, която сега е служебен министър на околната среда.

През лятото правителството на Кирил Петков опита да затвори ТЕЦ “Брикел” заради установено при проверка замърсяване “в пъти над нормите”. Съдът обаче спря предварителното изпълнение на заповедта за затварянето на централата и в момента тя продължава да работи.

Според бившия министър на околната среда Борислав Сандов причината ТЕЦ “Брикел” да бъде оставена да работи с години въпреки нарушенията на екологичните правила е, че над нея е бил “опънат чадър” заради собствеността ѝ.

Бившият премиер Кирил Петков поиска ДАНС да провери дали бизнесмена Христо Ковачки е свързан с централата, но до момента не са оповестени резултатите от такава проверка.

Формално ТЕЦ “Брикел” не е собственост на Ковачки. Собственик на централата е британския гражданин Рой Кенеди. Директорът ѝ Янилин Павлов оаче каза, че Ковачки е консултант на дружеството. Самият той присъства на среща на ръководството на централата със служебните министри на енергетиката и на околната среда през септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG