Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Правителството намигна на "Лукойл". Руските ракети падат в Молдова. Как живя убитата Виолета Донева


Служебният премиер Гълъб Донев
Служебният премиер Гълъб Донев

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Служебният кабинет е срещу ограниченията за „Лукойл“
  • Атаката срещу руския флот в Севастопол
  • Животът на убитата Виолета Донева

Съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев потвърдиха, че партията им няма да подкрепи състав на кабинет, излъчен с първия мандат, който предстои да бъде връчен на ГЕРБ. Това стана ясно по време на консултациите с президента Румен Радев.

„Демократична България“ и БСП имат все по-големи различия помежду си, въпреки че бяха част от едно и също правителство само преди месеци. Според депутата от обединението Ивайло Мирчев темите, по които двете партии нямат съгласие, са връщането на хартиените бюлетини, военната подкрепа за Украйна и приемането на еврото до 2024 г.

Ако сте пропуснали нещо от политическите новини в България от последните дни, можете да проследите най-важното в специалния ни блог.

България и ЕС

Европейската комисия (ЕК) изключи възможността служебното правителство на Румен Радев да отмени забраната за руската рафинерия на „Лукойл Нефтохим“ да изнася петролни продукти от България след 5 декември. Според Министерството на финансите от Брюксел са съгласни да се изнасят продукти, произведени от руски петрол, стига преработката им да се е случила на българска територия.

Практиката на ЕС е причината България да настанява в държавни почивни бази украинските бежанци, които пребивават в хотели и нямат възможност сами да поемат разноските си. Това каза вътрешният министър Иван Демерджиев.

Русия и Украйна

През уикенда Русия обвини Украйна за „неуспешна“ атака срещу черноморския ѝ флот, разположен в Севастопол. Каква обаче беше тази атака и пострада ли руският флот. Отговорите са тук.

Нападението стана причина Москва да се изтегли от сделката за износ на зърно от Украйна. Въпреки това 12 кораба отплаваха от украинските пристанища с рекордно големи товари.

След електричеството Русия се прицели и във водоснабдяването за украинските граждани. Руските ракетни удари в понеделник сутринта оставиха без вода 80% от жителите на Киев, a 350 000 все още са без ток, каза кметът на столицата Виталий Кличко.

Руска ракета, свалена от украинската противовъздушна отбрана, падна в село в Северна Молдова, но причини само леки материални щети. Това е първият подобен инцидент от началото на войната.

Скърбиш за убития си колега, но не спираш да работиш. Покривът не съществува, но местиш операциите в мазето преди началото на зимата. Така изглежда животът в една болница в Изюм, който пет месеца беше окупиран от руските сили.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Иран, Бразилия и Индия

Луиз Инасио Лула да Силва спечели балотажа на президентските избори в Бразилия срещу досегашния държавен глава на страната Жаир Болсонаро.

Поне 132-ма души са загинали и десетки са ранени при рухване на висящ мост в индийския щат Гуджарат в неделя. Съоръжението датира от колониалната епоха.

Тя не си сложи задължителната забрадка по време на състезание и се превърна в символ на протестите. После обаче се извини и каза, че е направила случайна грешка. Според някои извинението ѝ не е искрено, а е изтръгнато чрез принуда и заплахи. Дамяна Велева разказва историята на Елназ Рекаби.

Три препоръки

Тя е гласът на Фани Хорн от филма „Осъдени души“ и партньорката на Стефан Данаилов от филма „Обич“. Виолета Донева беше убита през октомври в София. Вижте тази галерия, която показва моменти от живота на известната актриса.

Глеб Пушев напуска Санкт Петербург, след като публикува в социалните мрежи карикатура на Владимир Путин в окървавени дрехи и с нож в ръка. Страхът го кара да се премести в Белград, където продължава да рисува с послания срещу войната. В това видео е разказана историята му.

Заради 250-те дни на война в Украйна стълбите пред Паметника на Съветската армия в Княжеската градина се превърнаха в корици на книги с арт акцията „Четем за свободата“. Сред заглавията са „1984“ на Джордж Оруел, „Задочни репортажи за задочна България“ на Георги Марков, „Русия на Путин“ на Анна Политковская и други.

Човек на деня

През пролетта той спечели бронзов медал от европейското първенство по джудо при мъжете. Сега Марк Христов взе злато на първенството на Европа до 23 години. Това е първата титла за България в тази възраст от 2013 г. насам. Марк Христов е Човекът на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG