Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Хаосът с газа се размина. На мода са лъжите за еврото. Защо Нидерландия не иска България в Шенген


Служебният премиер Гълъб Донев, президентът Румен Радев и министърът на енергетиката Росен Христов говореха за очаквани тежки месеци за бизнеса и потребителите заради доставките на газ. През ноември цената на горивото е вече близка до тази от края на 2021 г.
Служебният премиер Гълъб Донев, президентът Румен Радев и министърът на енергетиката Росен Христов говореха за очаквани тежки месеци за бизнеса и потребителите заради доставките на газ. През ноември цената на горивото е вече близка до тази от края на 2021 г.

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Няма хаос около цените за газа
  • Бойко Борисов протегна ръка към „Продължаваме промяната“
  • Иван Бърнев

Когато встъпи в длъжност през август, служебният кабинет говореше за „хаос и разруха“ в енергетиката и предвиждаше тежки месеци за бизнеса и битовите потребители заради цените на газа. През ноември цената е вече близо два пъти по-ниска и е все по-близко до цената от края на 2021 г. Според КЕВР това се дължи на дългосрочния договор на България с Азербайджан.

Кабинетът съобщи, че предстои и обявяване на процедура за доставка на гориво за АЕЦ “Козлодуй” до седмици. Според енергийния министър Росен Христов доставчикът няма да бъде руски, а причината за това е, че Русия не желае „да сътрудничи“. Той не каза дали България иска да си сътрудничи с Русия.

Новата тема, в която с фалшиви аргументи и лъжи се цели противопоставяне и всяване на страх, е приемането на еврото. То ще донесе на България повече сигурност, но това не се споменава достатъчно силно и достатъчно ясно от големите трибуни, каза икономистът Никола Янков в интервю за Свободна Европа.

Консултациите продължават

„Продължаваме промяната“ е готова да води разговори с всички партии за правителство с втория мандат. Това каза председателят на парламентарната група на партията Андрей Гюров.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от депутатите си да подкрепят приоритетите на „Продължаваме промяната“, включително и предложението за въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор.

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с представители на БСП. Корнелия Нинова поиска от него предложения за мерки за борба с битовата престъпност и наказания за пияни и дрогирани шофьори. Депутатът от левицата Явор Божанков поиска оставката му.

Днес предстоят консултациите между Румен Радев и ДПС.

Русия продължава с убийствата на цивилни

Руските сили подложиха на нов ракетен обстрел цивилни цели в украински градове през нощта на 1 ноември. Съобщава се за удари в Николаевска, Днепропетровска и Полтавска област. Повредени са многоетажни жилищни сгради, има няколко ранени, и поне една жертва.

Електричеството и водоснабдяването в украинската столица Киев са възстановени, съобщи кметът на града Виталий Кличко. Руски ракетни удари в понеделник сутринта оставиха без вода 80% от жителите на Киев, а 50 000 домакинства бяха без достъп до електричество.

Експерти от ООН проверяват дали Украйна има „мръсна бомба“. Проверка е по повод твърденията на Русия, че Киев планира да използва подобно оръжие.

Руският президент Владимир Путин се срещна с лидерите на Армения и Азербайджан в опит да посредничи за споразумение, което да прекрати конфликта между двете държави. На срещата в руския курорт Сочи не беше постигнат пробив.

Молдова изгони руски дипломат след като свалена руска ракета падна в молдовско населено място на границата с Украйна. Москва отговори като експулсира молдовски дипломат.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Нидерландия продължава да не допуска България в Шенген

България и Румъния очакват решение за членството си в Шенген през декември. Засега всички са съгласни, без една държава - Нидерландия. Защо тя е против и има ли решение? Отговорите вижте тук.

Един от аргументите за недопускането на България в Шенген е слабият контрол на държавната граница. Тайна проверка на ЕК на Летище София от октомври е доказала, че служителите му се провалят в откриването на опасни предмети - взривни вещества и своеобразни бомби в багажи на пътници, съобщи Медиапул.

Има протести срещу български културни клубове в Северна Македония. Има протести и срещу македонски културен клуб в България. На този фон двете държави правят истински стъпки към сближаване. Шумът обаче пречи това да се види. Диляна Теохарова разказва.

Няколко препоръки

Във вторник отбелязахме Деня на народните будители. По този повод попитахме хората: Какво за вас е 1 ноември. Вижте техните отговори в това видео.

Празникът става официален в България през 20-те години на 20 в. Припомнете си тази история, разказана от Стефан Дечев.

Само няколко дни преди празника Народният театър осъмна с врата, на която са надраскани надписи „ДПС“, „Пиар Доган“ и „Изчезвай“. Те са насочени срещу дългогодишния пиар на ДПС Велислава Кръстева, която отскоро завежда „Връзки с обществеността“ в театъра. Колегите от Площад Славейков разказват за случая.

Джо Байдън обяви новата „Стратегия за национална сигурност” на САЩ. Тя посочва авторитарните режими в Русия и Китай за риск за световния ред. Стефан Попов обяснява какво значи това за Източна Европа и за Украйна.

Човек на деня

Той е един от талантите на българския театър и българското кино. Сега звездата му изгря и на Международния филмов фестивал SEMINCI във Валядолид, Испания. Там Иван Бърнев получи наградата за най-добър актьор за ролята му на емигрант във филма “ВАСИЛ”. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG