Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полковник от ВВС е обвинен за смъртта на загиналия край Шабла майор Терзиев


Майор Валентин Терзиев
Майор Валентин Терзиев

Софийската военно-окръжна прокуратура е повдигнала обвинение на полковника от военновъздушните сили Методи Орлов за причиняване на смърт по непредпазливост на пилота майор Валентин Терзиев.

През юни 2021 г. по време на военно учение изтребител МиГ-29, управляван от майор Терзиев, падна в Черно море край Шабла.

Полковник Орлов е заместник-командир по летателната подготовка на авиобазата „Граф Игнатиево“. Той е обвинен и за загубата на руския изтребител, който е оценен на 9 млн. лв.

Обвинението идва, въпреки че досега разследването установи, че тестът на машината преди инцидента не е установил неизправности, както и че причината за падането на майор Терзиев е загуба на пространствена ориентация .

В обвинението срещу Орлов се посочва, че той е изпълнил „немарливо“ ръководството на стрелбите по време на учението, като не забранил на Терзиев да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това, по непредпазливост, е причинил смъртта му.

Той е бил непредпазлив и по отношение на безопасността, а това, според обвинението, е довело до загубата на бойната машина. Поисканата от прокуратурата мярка срещу Орлов към момента е „преписка“.

Дълго време след падането на самолета в Черно море черната му кутия не можеше да бъде открита. В крайна сметка това се случи, а след забавяне тя беше изпратена за анализ в Русия. Анализът отне още няколко седмици време, но в крайна сметка след над 3 месеца от падането на машината, беше съобщено за грешката на майор Терзиев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG