Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Включително когато е преработен." България не може да препродава руски петрол, каза Европейската комисия


Рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас"
Рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас"

България не може да продава руски петрол на трети страни, включително ако е преработен. Това се казва в отговор на говорител на Европейската комисия (ЕК) на въпрос на Свободна Европа.

В понеделник ръководството на рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“ съобщи, че се е договорило със служебното правителство да прехвърли цялата си икономическа дейност в България и да плаща данъците върху печалбата си в страната. В замяна на това кабинетът обеща да позволи на компанията да продължи да внася руски петрол до края на 2024 г., както и да изнася продукти, добити от преработката на руския нефт.

Европейският съюз въведе забрана за вноса на руски петрол след началото на руската военна агресия срещу Украйна. Поради специфичното географско разположение на България, беше предвидена специална дерогация (изключение) на забраната за внос на суров нефт и на петролни продукти за ограничен период.

Това се напомня в отговора на Европейската комисия до Свободна Европа.

„Целта на дерогацията е България да се снабдява с петрол поради специфичната ѝ ситуация, а не да го продава на други държави членки или на трети страни, включително ако е преработен”, пише в отговора на говорител на Комисията

В него е цитиран и член от насоките на Еврокомисията, който изяснява забраната за препродажбата. В него пише, че властите в държавите членки трябва да се уверят, че не купуват петролни продукти, произведени от руски нефт в тези държави, които са получили изключение от ембаргото.

Според служебното правителство износът на горива, получени от преработен руски нефт, не е нарушение на условията на дерогацията. То твърди, че е забранен само износът на суров петрол и петролни продукти, внесени от Русия в България, а не на горива, произведени в рафинерията в България от руски нефт. Кабинетът твърди, че е говорил с Европейската комисия по въпроса.

Ембаргото

Страните членки на Европейския съюз (ЕС) наложиха ембарго над вноса на руски петрол като санкция заради войната на Русия срещу Украйна. Мярката влиза в сила от 5 декември за суровия петрол и от 5 февруари догодина за преработения петрол - след допълнително решение на Европейския съвет.

България обаче получи отсрочка за въвеждане на ембаргото - до края на 2024 г. Правителството на Кирил Петков въведе заедно с това забрана за износ на горивата, получени от преработен в България руски нефт. Целта им беше да изпълнят условието, с което върви дерогацията - България да не препродава внесената от Русия суровина.

След падането на кабинета „Петков” и идването на власт на служебното правителство на Гълъб Донев, то лансира идея за падане на все още невлязлата в сила забрана за износ на руски петролни продукти.

Как работи „Лукойл“

На пресконференция на представители на служебното правителство и ръководството на рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“ в понеделник стана ясно, че отпадането на забраната е условие тя да пренесе цялата си дейност в България и да започне да плаща данъци върху печалбите си в страната.

До момента „Лукойл Нефтохим“ работи в България чрез посредник – дъщерната фирма на руския „Лукойл“ „Литаско“, която е базирана в Швейцария. Сега тя купува от руския „Лукойл“ суров петрол и го продава на рафинерията в България. След това купува обратно преработения петрол и го продава на потребителите. Рафинерията в Бургас само преработва петрола „на ишлеме“, а всички данъци върху печалбата ѝ се връщат обратно в Русия.

Заради тази схема през почти всички години в последните 2 десетилетия рафинерията декларираше, че работи на загуба, а през 2021 г. отчете печалба от 67 млн. лева. Това се случва въпреки факта, че за последните 15 години рафинерията е отчела приходи от над 80 млрд. лева.

Според обявената в понеделник нова схема би трябвало сега посредникът „Литаско“ да отпадне и от 1 януари 2023 г. „Лукойл Нефтохим Бургас“ да прехвърля цялата си икономическа дейност в България.

Реакциите

Две политически партии реагираха на плановете на служебното правителство да разреши износа на горива, получени от руски нефт. Това са “Демократична България” (ДБ) и “Продължаваме промяната” (ПП).

Според “Продължаваме промяната” руският суров петрол трябва да остава на българския пазар, за да паднат цените на горивата в България. ПП настоява Народното събрание да гласува предложен от нея проект на решение, с който правителството да бъде задължено да забрани вноса на горива с руски произход.

Според депутата Ивайло Мирчев от “Демократична България” рафинерията “Лукойл Нефтохим” няма да плаща данъци в България, както обеща в понеделник. В публикация във Фейсбук той добави, че компанията “настоява сега България да наруши европейските санкции и спокойно да продава на европейския пазар на цени, с които да унищожи конкуренцията”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG