Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Брюксел предупреди България за руския петрол. Зимата идва, а милиони украинци са без ток


Графит на Банкси показва мъж, търкащ гърба си във вана. Рисунката е върху останките от жилищен блок, ударен при руска атака през март в село Хоренка, северозападно от Киев
Графит на Банкси показва мъж, търкащ гърба си във вана. Рисунката е върху останките от жилищен блок, ударен при руска атака през март в село Хоренка, северозападно от Киев

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Украйна и зимата
  • България и руския петрол
  • Борисов и машините за гласуване

България не може да изнася руски петрол, включително ако той е преработен, каза говорител на Европейската комисия за Свободна Европа. Ако го направи, страната ще наруши условията, които вървят с изключението от ембаргото на ЕС срещу руския петрол.

Попитахме, след като рафинерията “Лукойл Нефтохим” поиска да получи разрешение да внася руски нефт и да изнася горивата, добити от преработката му. В замяна тя обеща да започне да плаща данъци върху печалбата си в България.

Украйна се готви за тежка зима без ток

Животът на милиони хора в Украйна ще бъде застрашен тази зима, каза Световната здравна организация. Температурите ще паднат до -20 градуса, а милиони хора нямат ток и парно. “Тази зима ще бъде свързана с оцеляването”, добави организацията.

Новата стратегия на руската армия е да унищожи енергийната система на Украйна. Президентът Володимир Зеленски призова украинците да ограничат потреблението на ток и каза, че половината от енергийната инфраструктура на страната е извън строя.

ООН съобщи, че увеличава усилията си за създаване на зона за сигурност около АЕЦ “Запорожие” в Украйна. Това стана след нови ракетни удари в района на централата.

Украинските власти извършиха претърсване на територията на Киево-Печерската лавра. Службите са търсили саботажни групи и оръжие. Манастирът е средище на подкрепяното от Русия крило на Украинската православна църква.

“Газпром” обвини Украйна, без да предоставя доказателства, че задържа природен газ за Молдова, който преминава през територията ѝ. Руската компания заплаши да намали доставките.

Как страдат обикновените хора от войната? Историята на Ирина и Олга е пример. Те са от два съседни града в Украйна, но лежат заедно в болицата. И двете са загубили крак заради руските атаки. Сега те вече имат протези и се учат да ходят отново.

Борисов вече смята машините за “добри”

Бойко Борисов каза, че приоритет е правителството, а не промените в изборния закон. Лидерът на ГЕРБ допусна партията му да оттегли някои свои предложения и обърна позицията си за машините като каза, че те “са добри и ни вършат работа”.

ГЕРБ, ДПС и БСП миналата седмица гласуваха за една нощ връщането на хартиените бюлетини и други спорни промени в Изборния кодекс. “Демократична България”, която отначало е против, каза, че ще иска обсъждането на промените да започне отначало.

Кой иска да определя гостите в БНР

Журналист коментира актуална тема по радиото, а по-късно резюме от интервюто се появява и на сайта. Посланик на чужда държава не харесва заглавието и праща писмо. Радиото и медийният регулатор мълчат. Става дума за посланичката на Турция и БНР.

Някои политици може и да казват, че България е поела ангажимент да затвори въглищни централи до 2026 г. Това обаче не е вярно, каза в Студио България Цветан Кюланов, ръководител на представителството на Европейската комисия в България. Гледайте интервюто на сайта на Свободна Европа или го слушайте в канала ни в Spotify.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров и заместникът му Станимир Станев подават оставки. Повод за решението им е нов пътен инцидент при полицейско преследване на бус, превозващ нелегални мигранти.

Какво стана на Световното

Във вторник се изиграха четири мача от програмата на Световното първенство. Саудитска Арабия донесе най-голямата изненада до момента, като надви Аржентина с 2:1. Мексико и Полша завършиха при 0:0. Дания и Тунис също завършиха 0:0, а действащият световен шампион Франция победи убедително Австралия с 4:1.

Две странни истории

Сигурно сте чували за руските военни, които крадат перални от Украйна. Оказва се, че те могат да искат перални машини и като подкуп. За това е разследван Иван Мертвишчев от Генералния щаб на руската армия.

Унгарският премиер Виктор Орбан предизвика дипломатически скандал с един шал. На него има карта на Унгария в границите ѝ от 1920 г., когато е включвала части от шест съседни държави. Две страни дори поискаха обяснения от унгарските посланици.

Човек на деня

Когато е само на 29 години, актьорът Майкъл Джей Фокс е диагностициран с Паркинсон. Това не го спира да изгради кариера в киното, като същевременно основава фондация, която търси лек за болестта. Той е човек на деня на Свободна Европа.

Следете всички новини на сайта на Свободна Европа. Може да изтеглите безплатно и нашето приложение за Android или iPhone, за да не пропускате нищо важно и да станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG