Връзки за достъпност

Извънредни новини

Консултациите при президента приключиха. Според Янев "има надежда" за кабинет


Лидерът на "Български възход" Стефан Янев и президентът Румен Радев.
Лидерът на "Български възход" Стефан Янев и президентът Румен Радев.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев призова всички партии да излъчат контактни групи и да подготвят свои приоритети, които да могат да залегнат в коалиционно споразумение. Това стана в понеделник по време на последната от седемте консултации на парламентарно представените партии при резидента Румен Радев.

Консултациите започнаха в края на октомври с първата политическа сила ГЕРБ и месец по-късно приключват с най-малката и най-новата партия в парламента. Предстои Радев да връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ.

"България има нужда от правителство, което да бъде подкрепено от политически партии и да стъпи на ясно разписано коалиционно споразумение", каза Янев.

"За нас разговорите и усилията за съставяне на кабинет са основополагащи, защото справи ли се с тази задача, парламентът ще има достатъчно време както за промени в Изборния кодекс, така и за решаването на проблемите на българските граждани", добави той.

По негови думи усилията на колегите му от парламентарната група са насочени в посока създаване на възможности за диалог."Такива условия вече има, смятам, че има надежда този диалог да даде резултат, но най-трудното е този диалог да роди мнозинство, което да предложи правителство", каза Янев.

Според него предсрочните избори няма да решат проблемите, които вълнуват гражданите и обществото.

По време на преговорите с другите партии ГЕРБ каза, че все още вижда възможност за съставяне на правителство. От "Продължаваме промяната" казаха, че няма да подкрепят правителство с първия мандат, а седмици по-късно съобщиха заедно с "Демократична България", че имат план за правителство на малцинството.

ДПС каза, че няма да поставя червени линии, "Възраждане" - че има готов състав на кабинет, а БСП изрази мнение, че реалните преговори ще започнат след връчването на мандата.

Преди седмица президентът Радев каза, че смята да направи това в началото на следващата година, тъй като според него следващите предсрочни парламентарни избори не трябва да се провеждат през януари или февруари 2023 г., а по-скоро през март.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG