Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ, ДПС и БСП върнаха хартиените бюлетини. Ще се предлага и правителство. Кой купува "Левски"


Промените в Изборния кодекс провокираха трети пореден протест пред парламента в защита на машинното гласуване в рамките на десетина дни.
Промените в Изборния кодекс провокираха трети пореден протест пред парламента в защита на машинното гласуване в рамките на десетина дни.

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • ГЕРБ, ДПС и БСП върнаха хартиените бюлетини
  • Случаят с актрисата Диана Димитрова
  • Сръбски бизнесмен купува „Левски“

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП окончателно бяха приети промени в Изборния кодекс, с които хартиената бюлетина беше върната като алтернатива на машинното гласуване в секциите с над 300 избиратели.

Заедно с това трите партии наложиха още, че данните от машините ще се съхраняват, но няма да се използват, както и че от тях няма да се разпечатва протокол с резултатите от края на деня. Така реално машините ще се превърнат в принтиращи устройства, а накрая отново всички гласове ще се броят ръчно по три пъти.

Заседанието продължи почти до 3 часа сутринта и ще бъде подновено в петък.

Промените в Изборния кодекс провокираха трети пореден протест пред парламента в защита на машинното гласуване в рамките на десетина дни.

Кодът за машините, за който се твърдеше, че е причина за връщането на хартиената бюлетина е бил предоставен на всички партии и коалиции през лятото. С този код не могат да се манипулират резултатите, каза депутатът от партията Божидар Божанов в интервю за Свободна Европа.

Парламентът

ГЕРБ ще предложи състав на редовен кабинет, когато получи първия проучвателен мандат, защото това е ангажимент на партията. Това каза нейният зам.-председател Томислав Дончев.

„Продължаваме промяната“ (ПП) няма да предлага правителство с втория мандат, ако ГЕРБ не успее да го направи с първия и ако бъдат прието връщането на хартиената бюлетина. Това каза съпредседателят на партията Кирил Петков.

ПП и ДБ предложиха шефовете на службите да бъдат назначавани по предложение на министър-председателя, а не както досега – с указ на президента. От двете партии внесоха и предложения, с които да отпадне ролята на прокурора като посредник между съда и полицията.

Осем страници писмо, в което са описани намерения за сътрудничество. Подписано е от правителството и от две частни фирми. Малко по-късно писмото е скъсано. Половин година по-късно тези няколко листа се оказват централна политическа тема, а в парламента дори се образува комисия. Вижте какви са фактите и спекулациите, свързани с „Джемкорп“.

Парламентът, но този в Германия, прие резолюция, признаваща масовия глад през 1932-1933 г. в Украйна, известен като Гладомор, за геноцид на украинския народ. Москва реагира на резолюцията като каза, че тя е опит за демонизиране на Русия.

Войната

Украинските сили водят боеве в източния район на Донецка област, докато на юг руските войски укрепват отбранителните си позиции и продължават да бомбардират регионалната столица Херсон. Това съобщи украинският генерален щаб в петък.

Украинската армия е загубила между 10 000 и 13 000 войници от началото на непредизвиканата руска инвазия на 24 февруари.

САЩ сключиха договор за 1,2 млн. долара с компанията "Рейтън" (Raytheon) за купуване на ракетни системи за противовъздушната отбрана NASAMS за Украйна.

Насилието

Актрисата Диана Димитрова разказа, че е била пребита преди пет години от мъж пред очите на свидетели. От това изречение може да последват много въпроси, но първият все пак е този: кое е това, което пречи на жертвите да говорят навреме? Прочетете тази история.

Две журналистки откриват насилник на жени в киното. От това просто изречение следва много работа, статии, съдебни дела, а сега и филм. Но чакайте, има и друго: могат ли изобщо киното и журналистиката да ни разкажат всичко? Надежда Московска разказва.

Измамите

Правителство на Унгария е злоупотребило с лични данни по време на кампанията за националните избори тази година в полза на управляващата партия “Фидес” на премиера Виктор Орбан. Това се казва в доклад на международната правозащитна организация Хюман райтс уоч.

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) откри злоупотреби по два български проекта, финансирани с европейски средства и препоръча на ЕК да си възстанови 11,7 млн. лв. Двата проекта са свързани със строеж на пречиствателни станции и водоснабдяване.

Футболът

Германия отпадна още в груповата фаза на първенството в Катар. Това се случи въпреки победата на германците над Коста Рика с 4:2. В другия мач от група „E“ Япония победи Испания с 2:1, но и двата отбора продължиха напред.

Група „F“ беше спечелена от Мароко, след като африканците победиха Канада с 2:1. В другия мач от групата Хърватия и Белгия завършиха 0:0, което изпрати хърватите напред, а белгийците вкъщи.

Международната футболна федерация ФИФА защити възможността на стадионите, на които се играят мачовете от Световното първенство, да се допускат символи в подкрепа на протестите в Иран. Това се случи два дни, след като отборът от Ислямската република отпадна от надпреварата.

Докато в Катар се играят мачове в България футболният „Левски“ ще има нов собственик. Това ще бъде сръбският бизнесмен Драган Шолак, съобщиха 24 часа и Капитал. Той е основател United Group, която в България купи „Виваком“ от Спас Русев, Нова телевизия от братя Домусчиеви, както и няколко медии, собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Две препоръки

Жълти стотинки летят във въздуха и се посипват по земята. Хвърлят ги десетки служители на външното министерство. Така започва първата ефективна стачка в 144-годишната история на българската дипломатическа служба. Борис Митов описа събитията.

„Трябва да се държиш с децата все едно са като цветя“. Това са думи на 80-годишния учител по плуване Върбан Върбанов. Той е бивш треньор в „Академик“. След като се пенсионира, продължава да работи, защото си обича професията. Вижте историята му в това видео, което може да ви накара да се усмихнете широко.

Човек на деня

Най-големите успехи във футболната история на страната му са свързани с него. Първо го прави като играч, а сега го прави и като селекционер. Старши-треньор на националния отбор на Сенегал Алиу Сисе изведе тима си до класиране за 1/8 финалите на Световното първенство в Катар. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG