Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Видео показа стрелба по бежанец на границата с Турция. Има ли портал "България" за руския петрол


19-годишният Абдуллах миг след като е прострелян на българо-турската граница, 3 октомври 2022 г. Стоп кадър от видео, заснето с телефон.
19-годишният Абдуллах миг след като е прострелян на българо-турската граница, 3 октомври 2022 г. Стоп кадър от видео, заснето с телефон.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Стрелба на границата
  • България като врата за руския петрол
  • Първият мандат

Видео показва как млад сириец е прострелян на българската граница след отблъскването му в Турция. Това е първото доказателство за използването на огнестрелни оръжия при охрана на европейска граница. Историята е разказана от Мария Черешева и Мирослав Михайлов. Това е съвместно разследване на Lighthouse Reports, Свободна Европа, ARD, Sky News, The Times, Льо Монд.

България и Шенген

България покрива всички критерии за членство в Шенген, смята премиерът Гълъб Донев. Той каза, че има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето на българското членство.

Пътят на България към Шенген минава през борба със „завладяната държава“, пише Димитър Бечев и обяснява защо.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

България и руският петрол

Вносът на руски петрол в Европа вече е забранен, но това не се отнася за България. Тук "Лукойл" ще продължи включително и да изнася продуктите си още поне три месеца. А дори и да се забрани това, никой няма да контролира дали ембаргото се спазва, пише Генка Шикерова в своето разследване и стига до извода, че България става широко отворена врата към Европа за руския петрол.

Не пропускайте и видеото, където тази история е разказана.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Първият мандат е връчен

Президентът връчи първия мандат за съставяне на правителство след като от изборите минаха над 60 дни. Получи го неврохирургът Николай Габровски, който е номиниран за премиер от ГЕРБ. Тук можете да научите повече за него.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Грозни оценки

Президентът Румен Радев съжали, че е дал шанс на лидерите на „Продължаваме промяната“ и определи дейността им като шарлатания. Това е най-острото досега изказване на Радев по адрес на Кирил Петков и Асен Василев, пише „Дневник“. То идва, след като Василев каза, че президентът се среща често с лидера на ГЕРБ. Президентът отрече.

БАБХ. Фонд „Култура“

Служебното правителство освободи директора на БАБХ Христо Вълчанов. Мотиви не бяха посочени.

Националният фонд „Култура“ (НФК) беше осъден за първи път с окончателно решение на Върховния административен съд, пише „Площад Славейков“. Ищецът е фондация „Едно за култура и изкуства“ на Асен Асенов. Неин проект е бил отхвърлен от НФК без сериозни аргументи и с неверни твърдения.

Фронтът

Русия нанесе нови удари по Украйна. Резултатът: част от Сумска област и град Кривой рог са без ток, Одеса е без ток и вода. Една от ракетите е паднала в Молдова.

В понеделник имаше експлозии в две руски летища, разположени на стотици километри от украинската граница. Подозренията са за атака с дронове.

В едно малко сибирско село се оглежда цяла Русия. Един от жителите му казва, че Украйна ще възстанови сринатия Мариупол, но селата в Русия ще продължат да живеят в руини.

Световното: Япония с "харакири" на дузпите; Бразилия се забавлява

Световният вицешампион Хърватия премина през "иглени уши" в мача си срещу Япония, за да се класира на следващата фаза на Световното първенство по футбол (1:1; (1:3). "Самураите" пропуснаха три от четирите дузпи, които изпълниха, и отпаднаха от надпреварата. Преди това, в редовното време, те бяха повели на хърватите, но допуснаха изравняване и така мачът достигна до продължение и дузпи.

На четвъртфиналите Хърватия ще се се срещне с Бразилия, която по-късно снощи победи Южна Корея с 4:1. Бразилците се забавляваха през първото полувреме, когато вкараха четири гола, а след това очевидно спестиха сили за следващия си двубой.

И няколко препоръки

Легендарното украинско дуо 5'Nizza пя в София и разказва за страната си. За Сергей Бабкин и Андрей Запорожец пише в рубриката „Човек на деня“ на Свободна Европа.

Ако сте в София, мястото е НДК. Там се открива панаирът на книгата.

Ако сте в Пловдив, от 19 ч. в Дома на културата започва премиерата на музикалния спектакъл „Мелофобия“ с Милица Гладнишка и много други.

Ако сте във Варна, от 19 ч. в Градската галерия се играе спектакълът „за любовта…“ по текстове на Яна Борисова. Режисьор е Димитър Коцев-Шошо.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG