Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: От Русия с любов към домашното насилие. Газът поевтиня без "Газпром"


Протест в София срещу насилието над жени. Снимката е архивна.
Протест в София срещу насилието над жени. Снимката е архивна.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Домашното насилие
  • Газът
  • Новият президент на Чехия

Парламентът отхвърли промени, които целяха да дадат по-добра защита на жертвите на домашно насилие. Против тези промени бяха „Възраждане“, БСП, част от ГЕРБ и от „Български възход“. Преди 5 години ГЕРБ и ВМРО се обявиха срещу международния документ, който предоставяше подобна защита, с аргумента, че ще приемат негова национална алтернатива. Дебатът в петък се водеше като в Русия – много депутати защитаваха традиционните семейни ценности.

Газът

Природният газ ще поевтинее с близо 30% през февруари спрямо цената от януари, казва изпълнителната директорка на „Булгаргаз“ Деница Златева. Новината идва след месеци на апокалиптични прогнози за това, че ако България не получава газ от „Газпром“, цената му ще е непосилна. Вместо това газът поевтиня. Спомнете си кой какво твърдеше доскоро.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Американски санкции

САЩ наложиха санкции на руския бизнесмен Сергей Адониев, който до 2019 г. имаше и българско гражданство. Той беше получил български „златен“ паспорт през 2008, но по-късно се установи, че не е отговарял на критериите за получаването му. САЩ наложиха санкции и на синовете на Адониев, които са все още с българско гражданство.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Разследването на главния прокурор. Изборите

ПП и ДБ внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс. Промените връщат гласуването с хартиена бюлетина и броенето на гласовете на ръка.

Парламентът прие на първо четене промени, които позволяват главният прокурор да се разследва от наказателен съдия с ранг на съдия от Върховния касационен съд. Приемането на такъв механизъм е дългогодишна препоръка на европейски институции. Не е сигурно, че промените ще бъдат гласувани и на второ четене, защото парламентът ще бъде разпуснат на 3 февруари.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

София и Скопие.

България няма да налага вето на Северна Македония за преговорите й за членство в ЕС, каза външният министър Николай Милков. Повод за този въпрос е побоят над българина Християн Пендиков в Охрид, след който българският посланик в Скопие беше временно оттеглен в София.

Фронтът

Русия все още не е прехвърлила всичките си нови части в Украйна, но боевете са вече усилени, и то по цялата линия на фронта, казва Руслан Левиев от Conflict Intelligence Team. Русия обстреля Херсон и Констянтинивка, в Мариупол имаше силен взрив.

САЩ обявиха за престъпна организация руската частна армия „Вагнер“.

ООН обвини Русия в това, че дава за осиновяване в Русия украински деца. Украйна нарича това „отвличане“ и говори за над 14 000 деца.

Чехия. САЩ

Бившият генерал Петър Павел спечели изборите за президент на Чехия. Той е прозападно настроен и подкрепя военната помощ за Украйна.

Нов случай на полицейско насилие срещу чернокож предизвика протести в САЩ. Мъжът почина три дни след ареста си в Мемфис.

И няколко препоръки

В сряда той спечели награда за създадения от него рехабилитационен робот. Инженер Петко Стоев е Човек на деня на Свободна Европа.

Пуйката се появява по западноевропейските трапези през 16-и век, а в България – през 18-и век. Дълго време тя остава непостижим лукс, пише Стефан Дечев.

Ако сте в София, мястото е кино „Одеон“, където продължава Филмовата седмица в памет на жертвите на Холокоста. Днес от 18 ч.: „Мосю Майонеза“ – австралийски филм за режисьор, който търси факти за миналото на баща си.

Гледахте ли „Васил“? Испанско-българският филм с Иван Бърнев в главната роля ще има прожекция довечера от 20.45 в Дома на киното.

… плюс моят личен фаворит

Знаете ли какво е „малък лъжлив овчар“? Лош превод на „лъжливото овчарче“. Книги с подобни недомислици излизат, защото издателствата спестяват от качествен превод. Човек би помислил, че качественият е твърде скъп, но се оказва, че не е така – при максимално натоварване преводачът получава на месец по-малко от минималната работна заплата, пише Видка Атанасова.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG