Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Коалицията на ПП и ДБ досега не е била толкова близо. И един въпрос: кой пуска слухове за мобилизация в България


Украинският президент Володимир Зеленски (вляво) и министърът на отбраната на Дания Якоб Елеман-Йенсен в Миколаив (Николаев), 30 януари 2022 г.
Украинският президент Володимир Зеленски (вляво) и министърът на отбраната на Дания Якоб Елеман-Йенсен в Миколаив (Николаев), 30 януари 2022 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • ПП и ДБ
  • Еврозоната
  • F-16

И трите партии, които съставляват „Демократична България“ (ДБ) одобриха решение за преговори с „Продължаваме промяната“ (ПП) за съвместно явяване на изборите. Заедно те могат да станат първа политическа сила, смята „Зелено движение“ в ДБ. Целта е да получат първия мандат за съставяне на правителство в следващия парламент, каза Христо Иванов.

Еврозоната. Изкопаемите горива

Парламентът е забавил промяна в един закон и това може да е пречка за влизането на България в еврозоната. Комисията, която трябваше да приеме предложенията за изменения в Кодекса за застраховането, не стигна до гласуване заради липса на кворум. В залата бяха останали само депутати от ДБ и ПП, които са вносители и двама депутати от ГЕРБ, които са против промените.

От всички страни в ЕС България е отбелязала най-голям ръст в дела на изкопаемите горива в енергийния си микс– 4% през 2021 г. спрямо предишната година. Целта на ЕС е обратната – да се намали използването на изкопаеми горива и те да се заменят с възобновяеми източници на енергия.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

F-16 за България

Компанията „Локхийд Мартин“ започна производството на първия изтребител F-16 за България. София поръча 8 такива машини през 2019 г., очакваше да ги получи през 2023, но пандемията и преместването на компанията от един щат в друг отложиха доставките за 2025 г.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

България и Русия

В социалните мрежи тръгна слух, че в България се готви мобилизация. Георги А. Ангелов тръгна по следите му и установи, че това е дезинформация със съвсем конкретни източници.

Европа иска трибунал за Путин и Лукашенко, но в гласуването не участва нито един български депутат. Гласуването премина в четвъртък в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, но българските представители са се върнали в София – тук по същото време е започвало обсъждане на дългоочакваната съдебна реформа.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Фронтът

Боевете в Украйна се усилват, като Русия е в настъпление на четири места от дългата фронтова линия (Лиман, Бахмут, Авдеевка, Новопавловск). Доскоро се твърдеше, че Русия настъпва само на едно място.

Вечерта в понеделник стана ясно, че над 60 американски бронирани машини за Украйна вече са тръгнали от САЩ към Европа.

Войници от Украйна пристигнаха в Обединеното кралство, за да се обучават в управление на танковете „Челинджър“. В това видео разказваме защо са важни танковете за Украйна.

Русия и Олимпиадата от 2024 г.

Украинският президент Володимир Зеленски призова Русия да не бъде допускана до Олимпиадата в Париж през 2024 г., защото инак ще излезе, че „терорът е някак приемлив“. По-рано Международният олимпийски комитет (МОК) беше допуснал, че спортисти от Русия и Беларус ще могат да участват в Олимпиадата в Париж през 2024 г. като неутрални състезатели.

НАТО. Сърбия

Турският президент Ердоган допусна, че страната му може да одобри кандидатурата за Финландия за НАТО, но не и тази на Швеция.

Ако следи новините, човек би помислил, че сръбският президент Александър Вучич прави завой, за да се противопостави на Москва. Но не е точно така. Той просто следва традиционния си курс – Сърбия да е и със Запада, и с Русия, пише Димитър Бечев.

И две препоръки

Честит рожден ден на Фил Колинс – един от тримата музиканти в историята, успели да продадат по повече от 100 милиона свои албуми.

Лазар Радков първо осигури кувьози за недоносени бебета, после събра пари за линейки и обучаваше ученици как да оказват първа помощ. Сега той закара 70 генератора до Украйна, оцеля под руски обстрел и не смята да спира.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG