Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Путин плаши с ядрено оръжие, но никога няма да победи в Украйна. Как "изборните мошеници" получиха подарък


Владимир Путин по време на годишната си реч за състоянието на нацията
Владимир Путин по време на годишната си реч за състоянието на нацията

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Двучасовата реч на Путин
  • Уроците от войната в Украйна
  • Кой е виновен за провала с еврото?

Русия спира участието си в Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия със САЩ, съобщи Владимир Путин.

В годишната си реч за състоянието на нацията той каза още, че иска да си осигури готовност за изпитване на ядрено оръжие. Руският президент повтори и пълните с лъжлива пропаганда тези, с които оправдава действията на страната си в Украйна.

„Русия няма да победи никога Украйна. Никога!“, каза в реч от центъра на Варшава Джо Байдън. По време на посещение в столицата на Полша той многократно нападна Путин и подчерта, че Западът няма да спре подкрепата за Киев.

Отговорът от НАТО и Украйна

Никой не напада Русия, Русия е нападателят, а жертвата е Украйна, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който се срещна с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Докато Путин държеше реч в Москва, руските войски обстреляха украинския град Херсон. Първоначалните данни бяха за шестима загинали и 12 ранени.

Преди повече от година малцина повярваха на разузнавателните данни, че Русия ще нападне Украйна. Сбъркаха и в прогнозите за развоя на войната. Сега войната бушува, а въпросът все така е защо всички мислеха, че Москва блъфира. Отговорите са тук.

Какво мислите за тези новини? Коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Институциите в България

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе спорното решение, че по време на изборите резултатите от гласуването с хартиените бюлетини и разписките от машинното гласуване ще се записват като сбор в протоколите, а не по отделно. Защо се стигна до там, какви са проблемите и кой нарече това "манна небесна за изборни мошеници" можете да видите тук.

Според премиера Гълъб Донев решението на ЦИК няма да доведе до нарушаване на честността на изборния процес.

След като телата на 18 бежанци от Афганистан бяха открити край Локорско, петима души бяха задържани, а се оказа, че има замесен и бивш граничар. В този текст е събрано всичко, което е известно до момента.

Министерството на здравеопазването ще може да подпише договор за доставка на медицински хеликоптери до дни. Това става възможно след решение на Върховният административен съд (ВАС).

Уроците от историята

Първо беше шокът, после дойде откритието: как така Украйна не падна? Нали насреща ѝ беше най-силната армия? Дължим благодарност на тази страна, казва Стефан Попов в анализа си за уроците, научени от година на война.

Никой от експертите навремето не си представяше, че СССР ще се разпадне. Но това се случи. Същото ще стане и сега с Русия. Това каза в интервю за Свободна Европа старшият изследовател във фондация „Джеймстаун“ във Вашингтон Януш Бугайски.

Последвайте Свободна Европа и във Viber.

Няколко препоръки

България се отказа от целта си да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г. Служебното правителство обвинява депутатите в предишния парламент, че не са приели необходимите закони, а някои партии обвиняват кабинета, че въобще не се е опитал да разбере дали членството е възможно сега. Елица Симеонова потърси кое е вярното.

Костадин Костадинов многократно е казвал, че сред най-големите врагове на България са неправителствените организации и чуждите търговски вериги. Сега се оказва, че съпругата му Велина, като член управата на фондация, е кандидатствала и спечелила конкурс, а финансирането е осигурено по програма на Lidl България чрез „Работилница за граждански инициативи“, разказват от Булевард България.

Костадинов и „Възраждане“ са яростни противници и на еврото, но нямат проблем с това да събират дарения в евро.

България е страната в ЕС с най-голям дял на хората, които определят като нещо изключително важно за успех в живота това да си се родил в богато семейство. Най-масово така мислят родените след 1997 г., пише Дневник.

Човек на деня

Докато в България трансджендър хората вече нямат право на юридическо признаване на пола си, един транс актьор открито говори колко се е подобрил животът му, след като се е разкрил. Във вторник Елиът Пейдж навърши 36 години. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG