Връзки за достъпност

Извънредни новини

"България е с Украйна". Шествиe на годишнината от руската инвазия протестира срещу Радев


Шествието в подкрепа на Украйна в София започна от сградата на президентството и завърши на Орлов мост.

"Тук не е Москва!" Това беше един от най-често повтаряните рефрени по време на шествието в София, посветено на първата година от началото на непредизвиканата руска агресия срещу Украйна, започнала на 24 февруари 2022 г.

Няколко хиляди души се събраха пред президентството в петък, за да подкрепят украинската съпротива и да изразят несъгласие с посланията, отправяни от държавния глава Румен Радев срещу военната помощ за Киев.

Шествието премина покрай парламента, за да достигне и Орлов мост, блокирайки движението по части от бул. “Цар Освободител” за около два часа. То беше организирано в социалните мрежи под надслов: “Не на руzкия терор! България е с Украйна!”. Сред участниците имаше и много украински бежанци.

Основна тема на протеста беше държавният глава, който наскоро в Брюксел открито се обяви против предоставянето на военна помощ на Киев от София, призовавайки за постигане на мир чрез преговори. Тази негова позиция провокира нееднократни призиви за импийчмънт в петък.

Сред говорилите пред президентството беше Светлозар Раянов, който преди ден беше задържан за разбиването на няколко плочи от фасадата на съветския паметник. Към хората се обърнаха още доброволецът в украинската армия Иван Калчев-Глиги и съмишленикът му от “Демократична България” Манол Пейков, който организира дарителски кампании в подкрепа на украинците.

Светлозар Раянов (вляво) говори до лидера на движение БОЕЦ Георги Георгиев, което беше сред организаторите на шествието.
Светлозар Раянов (вляво) говори до лидера на движение БОЕЦ Георги Георгиев, което беше сред организаторите на шествието.

Раянов каза, че е счупил плоча, “на която пише лъжа, защото трябва да е “от признателната БКП”, а не от българския народ”, визирайки разбития надпис, посветен на “Съветската армия освободителка”.

Калчев разкритикува Радев за определението “войнолюбци”, с което той нарича партиите, подкрепящи предоставянето на военна помощ на Украйна, а Пейков благодари на всички дарители и доброволци.

Доброволци, неправителствени организации и украински бежанци участваха във "Флашмоб за Мир" пред Двореца на културата и спорта във Варна.
Доброволци, неправителствени организации и украински бежанци участваха във "Флашмоб за Мир" пред Двореца на културата и спорта във Варна.

Освен украинци, на шествието присъстваха и руснаци, много от които са напуснали родината си заради обявената от Кремъл през миналата есен “частична мобилизация”.

Преминавайки покрай Руската църква, хората се спряха за малко, скандирайки: “Убийци” и “Долу Путин”. Руският патриарх Кирил, известен с близките си отношения с Владимир Путин, открито подкрепя инвазията от самото ѝ начало.

Подобни демонстрации по повод първата годишнина от войната в Украйна имаше в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и други градове. По-рано в петък руснаци се събраха на протест и пред руското посолство в София.

Първата годишнина от руската инвазия в Украйна беше отбелязана с антивоенно шествие и в Русе.
Първата годишнина от руската инвазия в Украйна беше отбелязана с антивоенно шествие и в Русе.
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Обяснено. Какво ще направят основните партии за еврото
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
XS
SM
MD
LG